Mert DELEN/EGE’YE BAKIŞ – Çevre kirliliği ve karbon salınımının azalması, yoğun trafiğe alternatif bir çözüm olması gibi amaçlarla hayatımıza ‘Martı’ giren elektrikli scooterlar, ölümlü trafik kazaları da dahil pek çok soruna yol açıyor. İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube tarafından e-scooterların dahil olduğu kaza sayısına ilişkin bilgi verilmezken, Büyükşehir Belediyesi’ne ise çok sayıda şikayet geldiği öğrenildi.
YAPTIRIM GEREKİYOR
İzBB’nin Hemşehri İletişim Merkezi (HİM) ve sosyal medya hesaplarına, kiralanabilir e-scooterları ile ilgili gelen şikayetler, belediye ağındaki e-scooter sayısında bir yaptırım yapılması gerektiğini açıklar nitelikte. Şikayetler doğrultusunda e-scooterların, hem kendi sürücüsü hem de trafikteki diğer sürücülerin hayatını tehlikeye attığı görülüyor. scooterlar hakkında belediyeye yapılan şikayetlerin başlıcaları şu şekilde:
Özel mülkiyeti ihlal edecek parklanma,
Toplu ulaşım araçlarının geçişini engelleyecek şekilde parklanma,
Engelli rampalarında ve kaldırımlarda yayalar, engelliler ve hareket kısıtlılığı olan kişilerin güvenli geçişişleri engelleyecek şekilde parklanma,
E-scooterda sürücü dışında başka kişilerin taşınması
YARISINDAN FAZLASI MARTI’YA AİT
Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım ağına kayıtlı 6 şirketten toplam 12 bin 100 e- scooter bulunuyor. 12 bin 100 scooter filosundan 7 bine yakını Martı’ya aitken bin 651’ini ise Karşıyaka Belediyesi’ne ait ‘Kumru’lar oluşturuyor. Şirketler ve kayıtlı e- scooter sayıları şu şekilde:
Bisrent - 704
GEZ - 850
HOP - 1656
Kumru (Karşıyaka Belediyesi) - 1651
Martı - 6997
Sincap – 242
AVRUPA’DA NASIL?
Avrupa’nın çoğu yerinde, Türkiye’yle karşılaştırıldığı zaman daha katı kuralların uygulandığı görülüyor. Avusturya, Belçika, Fransa, Finlandiya, Norveç, İspanya gibi ülkelerde scooter kullanımı kaldırımda yasakken Birleşik Krallık’ta yalnızca özel arazilerde kullanılmasına izin veriliyor. Scooter sürüşü için asgari yaş ülkeden ülkeye değişirken genellikle 14-18 yaş aralığında. Yine çoğu ülkede de sürüş için kask takma zorunluluğu var.