Ekin UTGUCU/ EGE'YE BAKIŞ- Doğa Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürlüğü tarafından sonlandırılan su sağlama protokolleri, Kuş Cenneti’nin tatlı su akışını sağlayan önemli sistemlerin işlevsiz hale gelmesine neden oldu. Bu durum, su kuşlarının yaz aylarında beslenme ve üreme alanlarının tehlikeye girmesine yol açtı. Prof. Dr. Mehmet Sıkı, su kaynaklarının akıllıca kullanılması ve eski protokollerin yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Aksi halde, su kuşlarının popülasyonunun giderek azalacağı ve ekosistemin ciddi şekilde zarar göreceği uyarısında bulundu.
“BİZİM SAĞLADIĞIMIZ ÇALIŞMALARI İZMİR BELEDİYESİ GÖZ ARDI ETTİ”
İzmir Kuş Cenneti dediğimiz zaman şu ana kadar Kuş Cennetinde yaklaşık 300’e yakın farklı kuş türü tespit edildi. Bunlardan öne çıkanlar flamingo, tepeli pelikan, küçük kerkenez gibi önemli kuşların olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sıkı “1982 ile 2018 yıllarında çalıştım ve bu birlikteliğimiz İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme birliğiyle oldu. Ayrıca Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile de hayat teşkil eden çalışmalar yaptık. Tatlı suyun bulunduğu sazlıklarda tatlı su bağlama gibi yöntemler geliştirdik. Yağmur sularıyla birlikte Kuş Cennetin’e 7 farklı sistemle su gelmesini sağladık. İşin özü bütün bu sistemleri bir düzen içinde bıraktık. Benim dönemimde diğer yerlerde kuraklık yaşanırken biz ağustos temmuz ayında bile sazlıkların kuruma ihtimaline karşı yıkama çalışmaları yaptık. Ama ne var ki benden sonra son 4-5 yıldır bizim sağladığımız çalışmaları İzmir Belediyesi göz ardı etti.” diye konuştu
“DEVE KUŞU MİSALİ BAŞINI KUMA GÖMÜYORLAR”
Son yıllarda yağışlarda büyük düşüşün yaşadığını belirten Prof. Dr. Sıkı “4 yıldan beri temmuz ayından mayıs ayına kadar yağmur yağıyor. Mayıs ayından sonra 17 Kasım’a kadar bir damla su bile düşmüyor. Kuş Cenneti su bakımından 4 yıldır kuruyor. Böyle olmasına çok üzülüyorum ama korkarım ki bu sene de kuruyacak. Eskiden o kuruyan yerlerde görüldüğü halde üremeyen kuğuların bile yavru çıkardığını biliyoruz. 7 aileli bir kuğu ailesinin fotoğrafını bile çekmiştik. Benim çalıştığım yıllarda Sekonder 47 kanalını devreye sokmuştuk, Süzbeyli köyünde derin su koyusunu açtırıp devreye koymuştuk. Kuzey tahliyeden gelen sulamadan sonra oluşan suları, diğer su ulaşmayan alanlara ulaşsın diye motopomp kurduk. Yine Kozca Çiftliğinden boşa akan bir çeşmemiz, kaynağımız vardı 2. Bölge Müdürlüğü ile doğrudan sazana akmasını sağladık. Her ne kadar az ise de devamlı akan bir çeşmeydi. Yine Maltepe Köyünün yakınındaki Gediz yatağına saniyede 200 litre su akıtan 400 litrelik bir motopomp kurdurduk. Yine kuzeye gelen suların bir şekilde kanala, Kuş Cenneti’ne gelmesi için motor bile kurdurduk. O kadar iyi çalışıyorduk ki. Şu anki durum içler acısı. Bu durumla benden başka pek ilgilenen olmadı. Herkes durumu biliyor ama deve kuşu misali başını kuma gömüyor ama sonra ne olur ben bilemem. “ diye ifade etti.
“ADANIN RESTORASYONUNU 2 YILDA BİR YAPMAK LAZIM”
Kuruyan Kuş Cenneti’nin tekrar eski haline kavuşması için önerilerde bulunan Sıkı “Tatlı su yöntemlerini tekrar getirmeleri lazım. Kuzey tahliyeden gelen suların boşa gitmemesi için motopomp kurması lazım. Maltepe’de kurdurduğum iki motopomp şu an bildiğim kadarıyla DSİ nin deposundaymış. Onların da bir an önce aktife geçirmemiz lazım. Sazlıklarımızın kurumamasını sağlamamız lazım. İkincisi bu flamingoların yaşadığı adayı 2-3 yılda en azından yarısını düzeltmek lazım. Kuş cennetinde rüzgar kuzeyden eser. Adanın kuzey tarafının tahrip olduğunu duydum. Oranın da bir an önce takviye edilmesi lazım. Yani flamingo adasının restorasyonunu 2 yılda bir yapmak lazım aksi taktirde flamingo gelir yuva yapamaz avare avare dolaşır. “diyerek konuşmasını sonlandırdı.