Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre, 987 bin kişi yükseköğretime giriş hakkı kazandı. Diğer yandan, Türkiye genelinde son üç yılda 878 bin 909 öğrenci çeşitli nedenlerle üniversite eğitimini terk etti. Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) verilerine göre, bu sayı son dönemde yerleşen öğrenci sayısına yaklaşıyor.
Üniversite eğitimini terk etme oranlarının yükselmesi, öğrenciler arasında artan ekonomik zorluklar ve gelecek kaygısını gösteriyor. Ekonomik kriz, işsizlik endişesi ve yüksek yaşam maliyetleri gibi faktörler, gençleri akademik kariyerlerini sonlandırmaya itiyor.
Erzurum'da bulunan Atatürk Üniversitesi, geçen yıl en yüksek terk oranına sahip üniversite olarak kayıtlara geçti. Sadece bu kurumdan 12 bin 276 öğrenci ayrıldı. İstanbul Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi gibi büyükşehirlerdeki üniversiteler de yüksek terk oranlarına sahne oldu.BirGün'den Mustafa Kömüş'ün aktardığına göre, öğrenciler arasında yapılan anketler, terkin temel nedeni olarak ekonomik sıkıntıları ve iş bulma konusundaki endişeleri gösterdi. İstinye Üniversitesi'nden Yusuf Öztepeli gibi bazı öğrenciler, mali zorlukları gidermek için radikal çözümlere başvuruyor. Öztepeli, eğitimine devam edebilmek için böbreğini satılığa çıkardığını belirtirken, “Depremde de yanımızda devlet yoktu. Çok zor günler geçirdik. Depremzede kontenjanından üniversiteye girdim ama ekonomik olarak sıkıntıdayım. Okul kitaplarını bile alamaz haldeyim. Aldığım bursun yarısı yurda gidiyor. CİMER’e bu başvuruyu yapmak zorunda kaldım. Okulu bırakmamak için bu yola başvurdum” dedi.