Mert DELEN/EGE’YE BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı Mayıs ayı Olağan Toplantısı 1’inci oturumu Başkan Cemil Tugay idaresinde gerçekleşti. Toplantıda, Karşıyaka ilçesindeki Bahriye Üçok, Bahçelievler, Bahariye, Aksoy, Tuna, Donanmacı, Alaybey, Tersane Mahalleleri ile Bostanlı Mahallesi’nin bir kısmını içeren “Karşıyaka 1. Etap 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu” önerisinin değişikliğine; AK Parti cephesinin tepkisi üzerine tansiyon yükseldi.
İŞÇİMENLER: KONUYU BİLMİYORUM
Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız İşçimenler konudan haberdar olmadığını söyledi.
YILDIRIM: BU PLAN KAMULAŞTIRMA MALİYETİNİ ORTADAN KALDIRACAK
Tugay sözü, konuyu çok iyi bildiğini söylediği Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Yıldırım'a bıraktı. Yıldırım, "Burada anlam karmaşası var. Geçmiş dönemde pek çok ilçeden onaylanmış planları bu dönem gündeme aldık ve değerlendiriyoruz. Geçmiş dönemde alınan kararları iade etmedik. Anlam karmaşası şu, bu planların olduğu bölgede kat mülkiyetini geçmiş ruhsatlı yapılar. Biz yolları, yeşil alanları, sosyal donatıları artıralım derken, bunun uygulama şekli 18 uygulamasıdır. Çünkü kentsel dönüşüm belgesi ilan edilmedi. Kat mülkiyeti geçmiş yerlerde de 18 uygulaması yapılamamaktadır. İZBAN hattı boyunda önceden imar adası olan, sonra hat geçince daraltılmış, üzerinde ruhsatlı yapıların olduğu adalardan bahsedilmektedir. Bu planla kamulaştırma maliyeti de ortadan kalkacaktır" dedi.
"UYUMADAN ÇALIŞSAM DA GEÇMİŞ DÖNEMİ İNCELEMEM MÜMKÜN DEĞİL"
Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız İşçimenler, tekrar söz alarak, "Geçmiş dönemde onaylanmış bir karar. Sadece Karşıyaka'nın değil tüm belediyelerin kararları geliyor. Yerel yönetimlerde devamlılık ilkesi var. Önceki dönem belediye başkanımız da burada, kendisi daha hakim. Göreve geldiğim 1 aydır yeni dönemin projelerini inceliyorum. 24 saat de yaşıyor olsam hiç uyumuyor olsam da geçmiş dönem projelerini incelemem mümkün değildir. O zaman geçmiş dönemin tüm projelerini geri gönderelim bakalım bu meclis nasıl çalışacak. Ben geçmiş dönemde buraya gelmiş önergenin kabul edilmesini istiyorum" açıklamasında bulundu.
"TEK ALTERNATİF KAMULAŞTIRMA"
Tugay ise planlara ilişkin açıklamasında, "İmar planları itirazlar açık. Uygun görülmeyen bir şey varsa itiraz edilebilir. İzmir'in her bölgesi birbirinden farklı, bunları revize ederken her birine özel yaklaşım gerekiyor. K planı yoğunluğu arttırdı. Bayraklı'da bir karar alındı ama bunlar normal imar planına göre kabul edilemez duruyordu ancak kabul edildi. Özel durumlar olduğunu hepimizin kabullenmesi gerekiyor. O bölgede 7 emsal yapılaşmış binalar var. Bunları siz çok özel bir plan çalışmasıyla her bir ada için yapacağınız çalışma ile değiştirebilirsiniz. Bunu uzun süren bir etüt sonrasında yapıldı. Bu çalışmanın bir örneği Türkiye'de var mıdır bilmiyorum. Bunu genelleştiremeyiz. Bu bahsedilen bölgede çöp konteynerı konulacak yer yok. Sokaklarda değişik yapılaşmış binalar var. Burada insanlar gerçekten çaresiz. Farklı bir şey yapmak isteyen şnsanlar var ve belediyeden alternatif yol göstermesini istiyorlar. Parsel sahipleriyle yüzde 100 uzlaşı ile yapılacak. Öylesine bir uyum bekliyoruz ki yararı herkes görecek. Bunun tek alternatifi kamulaştırma. Buna benzer bir plan uygulamasını gündeme getirmek zorundayız. İtiraz yolu var. O bölgede insanların nefes alacağı ve dolayısıyla kamuya terk edilmiş gibi görünmesede ortak bir alan kazanılmış olacak. Uygulamada dar alanda yüksek emsalli yapılaşma oluyor. Bunu yaptığınız zaman korkunç binalar ortaya çıkıyor. " dedi.









