İzmir’in turizm potansiyeli yüksek ilçelerinden Foça’da, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden dikkat çeken bir onay geldi.
Belediye, İsmetpaşa ve Yenifoça-Fatih mahallelerini içine alan 215 hektarlık alanın parselasyon planlarını onayladı.
Foça Belediyesi Encümeni’nin 3 Ekim 2025 tarihli kararı doğrultusunda hazırlanan 93 numaralı parselasyon planı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Encümeni tarafından uygun olduğu gerekeçsiyle Foça Belediyesi’ne gönderildi. Plan, 1799 ada 1 ve 2 parsellerin yanı sıra 503101, 503102, 503104, 503105, 503106, 503107, 503108 ve 503109 adalardaki çok sayıda araziyi içine alıyor.
PARSELLERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ ZENTİNLİK STATÜSÜNDE!
Planlama sahasında yer alan parsellerin büyük bölümü zeytinlik statüsü taşıyor. Onaylanan planla bu alanlarda yapılaşmanın önündeki engeller ortadan kalkmış oldu. Parsellerde düzenleme ortaklık payı (DOP) kesintileri de gerçekleşti. Bu sayede bölgede villa ve konut projeleri için yasal süreç tamamlanmış oldu.

BAŞKAN ÜNSAL'A VE AİLESİNE AİT PARSELLER DE BULUNUYOR
Yaklaşık 215 hektarlık planlama sahasında, Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal ve ailesine ait parsellerin de bulunduğu ortaya çıktı. Bu parsellerin bir kısmında, üst düzey yargı mensuplarının üye olduğu “Nest Foça” kooperatifine ait “Charm Foça” adlı projenin uygulanması planlanıyor.
Kooperatifin kurucuları arasında Danıştay, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin yanı sıra vergi mahkemesi başkanları ve müfettişlerin de olduğu ifade ediliyor. Proje kapsamında yaklaşık 200 villanın inşa edileceği öngörülüyor.
Foça’daki 215 hektarlık alanın imara açılması, ilçenin doğal dokusu ve tarımsal kimliği açısından tartışma yarattı. Bölgede turizm potansiyelinin artış göstermesi beklenirken, çevresel sürdürülebilirlik ve zeytinliklerin korunmasına ilişkin kamuoyundan büyük tepki geleceği öngörülüyor.









