BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel İzmir'in içme suyunu tehdit eden jeotermale yargıdan ipta...

İzmir'in içme suyunu tehdit eden jeotermale yargıdan iptal kararı

İzmir Valiliği’nin Seferihisar Yeniköy mevkiinde jeotermal kaynak arama, Kavaklı, Akyar ve Ilıkpınar’da işletme faaliyetleri için verdiği ruhsatlar, İzmir 1. İdare Mahkemesi’ndeki iki ayrı dava neticesinde iptal edildi.

0Yorumlar
İzmir'in içme suyunu tehdit eden jeotermale yargıdan iptal kararı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından İzmir Valiliği’ne karşı açılan Orhanlı Köyü Kültürdoğa Gençlik ve Spor Kulübü, Seferihisar Kavakdere Köyü Sulama Kooperatifi ile Doğa Derneği’nin müdahil olduğu davalarda karar çıktı. İzmir 1. İdare Mahkemesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün taleplerini haklı buldu. Mahkeme Seferihisar Yeniköy mevkiinde jeotermal kaynak arama, Kavaklı, Akyar ve Ilıkpınar’da işletme faaliyetleri için verilen ruhsatlara ilişkin işlemin iptaline karar verdi.

Su kaynaklarını tehdit ediyor
Davalardan ilki İzmir Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı’nın verdiği jeotermal enerjisinin sera ısıtmasında kullanılmasına yönelik faaliyetlere ilişkin ruhsatın iptali talebiyle açıldı. Dava gerekçesinde ruhsat alanının Ürkmez Barajı ve Tahtalı Barajı’nın kısa ve uzun mesafe koruma alanında kaldığı belirtildi. 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bu¨tu¨nu¨ Çevre Düzeni Plan hükümleri ve İZSU Havzaları Yönetmeliği gereği jeotermal arama ve işletme faaliyetinin izin verilecek faaliyetler arasında yer almadığı, jeotermal sondaj çalışmalarında tehlikeli atık niteliğinde ağır metal içeren oldukça yüksek miktarda akışkanın yüzeye çıkacağı ve bu atıkların su kaynaklarına sızma riski oluşturacağı ifade edildi.

Arama faaliyetine ilişkin ruhsatın hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek işlemin iptali istemiyle açılan davada İzmir 1. İdare Mahkemesi yapılan itirazı haklı buldu.
İkinci dava ise Seferihisar Yeniköy mevkiine ilişkin İzmir Valiliği tarafından düzenlenen jeotermal kaynak arama ruhsatına ilişkin işlemin iptali talebiyle açıldı. Bu davada da İZSU Genel Müdürlüğü’nün ortaya koyduğu gerekçeler doğrultusunda dava konusu işlemin iptaline karar verildi.

Kamu yararına uygun değil
Mahkemenin her iki davaya ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, mevzuatta belirtilen yatırım çakışması ile ilgili kamu yararı açısından öncelik ve önem tespitinin yapılmadığı, halk sağlığı ve halkın içme suyu ihtiyaçlarının kamu yararı açısından öncelikli olduğu ve haliyle dava konusu faaliyetlerin su havzaları için telafisi mümkün olmayan tehdit oluşturabilme potansiyeli içermesi nedeniyle kamu yararına uygun olmadığının anlaşıldığı ifade edildi.

Başkan Soyer: Haklılığımız kanıtlandı
Her iki davanın da hukuk zaferiyle sonuçlanmasının umut verici olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentin havasını, suyunu, topraklarını korumak için verdikleri mücadeleden asla geri adım atmayacaklarını dile getirdi. Başkan Soyer kararı, “İZSU Genel Müdürlüğü tarafından 1586 sayılı jeotermal kaynak arama ve 2150 sayılı jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sular işletme ruhsatlarının iptali için açılan davaları kazandık. Mücadelemizin haklılığı yargı kararıyla da kanıtlandı. İçme sularımızı zehirleyecek, halkımızın sağlığını tehdit edecek bir girişimi el birliğiyle engelledik” sözleriyle yorumladı.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Konak’a yeni nefes alanı: 6 bin metrekarelik park hizmete...

Konak Belediyesi, Yenişehir Mahallesi’nde yapımını tamamladığı 6 bin metrekarelik parkı...

2 saat önce

Karşıyaka’nın patileri, yeni yuvalarına kavuşmayı bekliyor

Karşıyaka Belediyesi tarafından kente kazandırılan Bakioğlu Can Dostlarımız Yaşam Merkezi ve...

5 saat önce

Karabağlar Belediyesi Zabıtasında aday memurlar yemin etti.

Karabağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nde aday memur olarak görev yapan zabıta memurları için...

5 saat önce

İzmir'in ilk lavanta parkı Bornova'ya

7 saat önce

Karşıyaka Çarşısı’nda araç denetimleri sürüyor

Kent düzenini sağlamak ve toplum huzurunu güvence altına almak için çalışan Karşıyaka...

1 gün önce

Çandarlı’nın geleceğine imza: Cumhuriyet Meydanı coşkulu...

Dikili Belediyesi tarafından Çandarlı’ya kazandırılan Cumhuriyet Meydanı, binlerce vatandaşın...

1 gün önce

Buca’da kadınlar buluşuyor, dayanışma güçleniyor

Buca Belediyesi, kadınların kentten beklentilerini dinlemek ve kadın dayanışmasını g...

1 gün önce

Saadet Mirci Semt Merkezi hayata yeniden açılan kapısı oldu

Konak Belediyesi Enver Şükrü Aytulun Saadet Mirci Semt Merkezi’nde hayata tutunan, yaşama...

1 gün önce

İzmir Yurttaş Meclisi 15 ilçeye ulaştı

İzmir genelinde sürdürülen İzmir Yurttaş Meclisi çalışmaları kapsamında bugüne kadar 15 ilçede...

1 gün önce

Onat Tüneli İzmir trafiğine nefes aldıracak

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını sürdürdüğü Buca Onat Tüneli tamamlandığında, Buca ile...

1 gün önce

Selçuk, Beach Flag Futbol turnuvasına ev sahipliği yapıyor

Efes Selçuk, bu yıl önemli bir spor organizasyonuna daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor....

1 gün önce

Bornovalı muhtarlardan yoğun mesaiye ‘Makarna’ molası

Bornovalı muhtarlar, yoğun mahalle mesaisine Bornova Belediyesi’nin EVKA-3’teki Mutfak...

1 gün önce