BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel İntegral Kamuoyu Araştırma Şirketi: İzmir'de yaşam memnun...

İntegral Kamuoyu Araştırma Şirketi: İzmir'de yaşam memnuniyeti düşüşte!

İzmir merkezli İntegral Kamuoyu Araştırma Şirketi; yerel seçimlerin ardından gerçekleştirdiği ‘gündem’ çalışmasıyla dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu. İlk etabında halkın İzmir’de yaşamaktan duyduğu memnuniyeti ve öncelikli problemler ile alakalı yaptığı araştırmada, İzmirliler, 5 yıl önceye göre İzmir’de yaşamaktan daha az mutlu olduğunu aktardı.

0Yorumlar
İntegral Kamuoyu Araştırma Şirketi: İzmir'de yaşam memnuniyeti düşüşte!

İzmir merkezli araştırma şirketi İntegral, İzmir halkına yönelik sürdürdüğü araştırmalarına bir yenisini daha ekledi.

 

31 Mart Yerel Seçimleri'nin üzerinden 6 ay geçmesinin ardından kent gündemine ilişkin olarak yapılan çalışmadan çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

 

5 YILA ORANLA MEMNUNİYETTE DÜŞÜŞ
Araştırmada; katılımcılara “Genel olarak İzmir’de yaşamaktan ne memnun musunuz?” sorusu soruldu. Bu soruya, İzmirliler ’in yüzde 61,8’i memnunum, yüzde 21,4’ü kısmen memnunum yanıtını verdi. Neredeyse 6 İzmirli ’den 1’inin mutsuz olduğu tespit edildi. İntegral ’in 2018 yılında yaptığı araştırmada, yüzde 81,2 olarak ölçülen memnuniyet oranının büyük ölçüde gerilediği belirlenirken; kısmen memnun olanların oranlarındaki yaklaşık yüzde 10’luk artış da dikkat çekti. 5 yıl önce memnun olmayanların oranı yüzde 6,4 iken, bugün yüzde 16,8; kısmen memnun olanların oranı ise yüzde 12,5 iken bugün yüzde 21,4 olarak kayda geçti.

Merkez ilçelerde yaşayan katılımcıların memnuniyetsizliği dış ilçelere göre daha yüksek olduğu tespit edilirken; kadınlara göre erkeklerin ve orta yaş grubunun da İzmir’de yaşamaktan daha mutsuz oldukları belirlendi. Katılımcıların bu pazar yapılacak genel seçim oy tercihleri baz alındığında ise; 2 AK Parti ve MHP seçmeninden 1’inin; yaklaşık 4 CHP seçmeninden 3’ünün İzmir’de yaşamaktan memnun olduğu saptandı.

MERKEZ ÜST, KIRSAL ALT YAPIDAN DERTLİ
Genel olarak değerlendirildiğinde, vatandaşın gözünde İzmir’in en yüksek orana sahip sorunu; yüzde 18,9 ile alt yapı kanalizasyon olduğu ortaya çıktı. Bu sorunu; yüzde 16,8 ile ‘çöp ve temizlik, 15,8 gibi yakın bir oranla ‘yol ve kaldırım’ takip etti. ‘Toplu ulaşım/trafik’ sorunları da birlikte ele alındığında oldukça yüksek bir orana sahip. ‘Körfez kokusu/kirliliği’ başlığı 6. genel tablo da 6. sırada yer aldı. 27 farklı başlıkta problemleri belirten İzmirliler, bu problemlerin altını az da olsa ‘Balık ölümleri’ olduğunu belirtti. Araştırmaya katılanlara, “İzmir’in sizce en önemli sorunu nedir?” sorusu yöneltildiğinde; merkez ilçeler ile dış ilçelerin gündemindeki sorunların yer değiştirmesi dikkat çekti. Merkez ilçelerde yaşayanların öne çıkan sorunu çöp ve temizlik oldu. İkinci sırada yol, kaldırım sorunları olduğu ifade edilirken; kırsalda yaşayan katılımcıların 4’te 1’i alt yapı ve kanalizasyon sorununu belirtti. Toplu ulaşım her iki bölge için de birbirine yakın oranlarda saptanırken; su faturalarının yüksek olduğu ilk kez bu araştırmada dikkat çekici bir orana ulaştı. İntegral ‘in eylül ayında gerçekleştirdiği araştırmanın bu başlığı; 27 farklı sorunu içerisine aldı; sorun olmadığını söyleyen vatandaşların oranı ise yüzde 7 olarak belirlendi.

 

Araştırmanın bu kısmında ortaya çıkan en önemli bulgularından biri de merkezi idare politikalarından kaynaklı ekonomik kriz, hayat pahalılığı, işsizlik, mülteci gibi sorunların, toplamda yaklaşık yüzde 10 gibi bir değerle genel tablonun alt sıralarında yer alması; katılımcıların yüzde 90’ının yerel hizmet alanlarına yönelik sorunları dile getirmesi oldu.

ÜMİT YALDIZ: BU DÖNÜŞÜMÜN ALT YAZISI İYİ OKUNMALI
“İntegral Kamuoyu Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı, Gazeteci Ümit Yaldız; araştırmanın sonuçlarını değerlendirirken şu ifadeleri kullandı:

İzmir, düne kadar dünyanın yaşamak istediği 10 kent arasındaydı. Bugüne kadar ortaya yüzde 90’lara varan oranlar ve “mutlu bir kent” çıkıyordu. 2018 araştırmamızla da karşılaştırdığımızda da İzmir’de yaşamaktan duyulan memnuniyette sert bir düşüş yaşandığını görüyoruz. Mutluluğun, huzurun kenti olarak markalaşmış İzmir’de yaşanan bu dönüşümün nedenlerini iyi irdelemek, meseleyi bir bütün olarak görmek gerekiyor.  Ekonomik krizin, hayat pahalılığının, alım gücünün olağanüstü düşmesinin mutsuzluğu yaratan genel sorunlar olduğunu söylemek nasıl kaçınılmaz ise; araştırma, mutlu kentten mutsuz kente dönüşmeye başlayan İzmir’de, yerel yönetimlerin hizmet performanslarının etkisi olduğunu da gözler önüne seriyor. Kentin siyasi, sosyal ve ekonomik dinamiklerinin, yöneticilerinin; kısacası tüm bileşenlerinin bunun alt yazısını iyi okuması, gerekli önlemleri alması gerekiyor.

KÖRFEZ KOKUSU VE SU DETAYI
Yaldız; araştırmanın kamuoyuyla paylaştıkları bu kısmında sorunları açık uçlu sorduklarını ve tek yanıt aldıklarını hatırlatarak bir diğer dikkat çeken sonucun; halktan ‘Körfez Kirliliği/Kokusu’ yanıtının elle tutulur ve yüksek bir tonda gelmesi olduğunu ifade etti. Ümit Yaldız, “Son dönemde, İzmir’in siyaset platformlarının da öncelikli tartışma konusu olan ‘koku’ sorunu, halk tarafından ilk kez bu kadar yüksek perdeden ifade edildi. Öte yandan, merkezde birinci sırada çöp ve temizlik ardından yol ve kaldırım geliyor. Dış ilçelerde ise ilk sırada alt yapı sorunları önde. En temel hizmet olan çöp ve temizliğin ilk sırada yer alması şapkayı önümüze koymayı gerektiriyor. Ancak, şunu söylemeliyim ki; bu sorunların baskıladığı ‘koku’ sorunu aslında halkın çok daha fazla gündeminde. Su faturalarının yüksek olmasının önemli bir düzeyde yer bulması da dikkat çekici.” dedi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Karşıyaka Çarşısı’nda araç denetimleri sürüyor

Kent düzenini sağlamak ve toplum huzurunu güvence altına almak için çalışan Karşıyaka...

2 saat önce

Çandarlı’nın geleceğine imza: Cumhuriyet Meydanı coşkulu...

Dikili Belediyesi tarafından Çandarlı’ya kazandırılan Cumhuriyet Meydanı, binlerce vatandaşın...

3 saat önce

Buca’da kadınlar buluşuyor, dayanışma güçleniyor

Buca Belediyesi, kadınların kentten beklentilerini dinlemek ve kadın dayanışmasını g...

3 saat önce

Saadet Mirci Semt Merkezi hayata yeniden açılan kapısı oldu

Konak Belediyesi Enver Şükrü Aytulun Saadet Mirci Semt Merkezi’nde hayata tutunan, yaşama...

4 saat önce

İzmir Yurttaş Meclisi 15 ilçeye ulaştı

İzmir genelinde sürdürülen İzmir Yurttaş Meclisi çalışmaları kapsamında bugüne kadar 15 ilçede...

5 saat önce

Onat Tüneli İzmir trafiğine nefes aldıracak

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını sürdürdüğü Buca Onat Tüneli tamamlandığında, Buca ile...

6 saat önce

Selçuk, Beach Flag Futbol turnuvasına ev sahipliği yapıyor

Efes Selçuk, bu yıl önemli bir spor organizasyonuna daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor....

7 saat önce

Bornovalı muhtarlardan yoğun mesaiye ‘Makarna’ molası

Bornovalı muhtarlar, yoğun mahalle mesaisine Bornova Belediyesi’nin EVKA-3’teki Mutfak...

7 saat önce

Konak’ta imzalar fırsat eşitliği için atıldı

Sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliklerine bir yenisini ekleyen Konak Belediyesi, Kordon...

1 gün önce

Urla’da istifalar sonrası ilk meclis toplandı;...

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın ve 22 meclis üyesinin Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa...

1 gün önce

Karabağlar ‘da BİO fark yarattı: 2 bin 40 kişi iş sahibi...

Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay'ın göreve gelir gelmez hayata geçirdiği Bölgesel...

1 gün önce

Başkan Eşki’den Çamdibi çıkarması: "Halkımızın içinde,...

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Çamdibi Bölgesi’nde gerçekleştirdiği alan gezisinde...

1 gün önce