BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel Cumhuriyet Mahallesi imar planları askıya çıktı

Cumhuriyet Mahallesi imar planları askıya çıktı

Karşıyaka’ya bağlı Cumhuriyet Mahallesinin tamamını, İnönü ve Örnekköy Mahallelerinin bir kısmını kapsayan yaklaşık 137 hektarlık bölgede beklenen 1/1000 ölçekli imar planları Karşıyaka Belediyesi’nde askıya çıktı.

0Yorumlar
Cumhuriyet Mahallesi imar planları askıya çıktı
Söz konusu alana ilişkin daha önce yürürlükte olan imar planlarının sayısal ortamda olmaması, kadastro bilgileri ile imar planları arasında sorunlar yaşanması, ıslah planı ile oluşan bölgelere yönelik kararların yetersiz olması, imar uygulamaları ve kamulaştırma süreçlerinde yaşanan ruhsatsız yapılaşma, ulaşım, otopark, sosyal, kültürel, teknik altyapı alanlarının yetersizliği vb. kentsel sorunlara yol açtığı tespit edilmiş ve mahalle ölçeğinde yaşam kalitesini artırmaya ve kentsel mekânların oluşturulmasına yönelik tasarım ve uygulamaya yol gösterecek şekilde yapılan Plan Revizyonu İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de onaylanmasının ardından 1/1000 ölçekli yeni planlar Karşıyaka Belediyesi giriş katında askıya çıktı.

BİLGİLENDİRME SÜRESİ BAŞLADI

Konuya ilişkin açıklama yapan Karşıyaka Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü yetkilileri şunları kaydetti: “Karşıyaka İlçesi, Cumhuriyet Mahallesi, İnönü Mahallesi ve Örnekköy Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 137 hektarlık alanda imar planı çalışmaları tamamlanmış ve ilgili mevzuatlar gereği 03/12/2020 – 01/01/2021 tarihleri arasında (01/01/2021 tarihinin resmi tatile denk gelmesi nedeniyle; 04/01/2021 Pazartesi tarihi mesai bitimine kadar) 1 ay süreyle eş zamanlı olarak T.C. Karşıyaka Belediyesi Başkanlık Binası, zemin kat ilan panosunda ve web sitesinde askıya çıkarılmış ve ilan edilmiştir. Ayrıca 3 mahalle muhtarlığında da mahallinde bilgilendirme amaçlı planlar asılmış olup, belediyemizin e-imar uygulaması üzerinden de bilgi alınabilmektedir.”

HER ŞEY DÜŞÜNÜLDÜ

Yeni planlarda toplumsal yaşamın her alanına yönelik faaliyetlerin dikkate alındığını vurgulayan yetkililer, “Karşıyaka ilçesinin yerleşime uygunluk açısından kayalık zemine oturan ve yerleşilebilirlik kriterleri açısından en uygun alanlarından biri olan planlama alanı bütüncül bir yaklaşımla ele alınarak ulaşım bağlantıları alanın çevresiyle ilişkisini kuracak şekilde tasarlanmıştır. Mevcut mahallelerin yerinde yeniden yapılaşmasını sağlamak amacıyla donatı alanları (yeşil alan, eğitim, sağlık, kültür, sosyal vb.) ve konutlardan oluşan komşuluk grupları oluşturulmuştur. Bu komşuluk gruplarını birbirine bağlayan yeşil akslarla bağlantının sürekliliği ve alternatif bisiklet ve yaya yolları ile ulaşılabilirlik sağlanmıştır.
Çevre dostu, güvenli ve sağlıklı sokaklar yaratılarak; yaya dostu, yürünebilir bir alan yaratılması, yeterli kentsel altyapıya ve ulaşım olanaklarına erişimin sağlanması, sosyal donatı ve kamu hizmetlerine erişim olanaklarının geliştirilmesinin amaçlandığı planlar, İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde belirtilen tüm analiz ve araştırmalar sonucunda hazırlanmıştır. İmar planlaması çalışmalarında şehir plancılarının görevi geniş anlamıyla kamu ve toplum yararına uygun kararlar üretmektir. Planların uzun vadede istikrarlı bir biçimde uygulanabilmesi, kentsel arazi ve mülkiyet hakkı üzerinde kurulmuş dengenin sürdürülebilmesi ve planların uygulanabilirliğini kolaylaştırmak amacı ile 2981 sayılı yasanın verdiği olanakla Belediye Meclisince alınan karar doğrultusunda imar aflı yapı ve parsellerin uygulama aşamasına kadar beyan değerleri üzerinden tapularını almaya hak tanınmıştır.
Bölgede yenilemeye aday çok sayıda yapının bulunduğu alanda günümüz modern şehircilik ve çağdaş planlama anlayışı ile deprem riskine karşı sağlam, sürdürülebilir, erişilebilir, yaşanabilir sağlıklı ve güvenli kentsel mekânlar oluşturmak amacıyla kentsel yenilemeye yönelik plan çalışması tamamlanmış olup, askı süreci sonrası uygulamaya yönelik işlemler belediyemizce hızlıca gerçekleştirilecektir” açıklamasında bulundu.

“TERCİH EDİLEN BİR MAHALLE OLACAK”

Planların tamamlanıp askıya çıkmasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay şu açıklamayı yaptı: “Cumhuriyet mahallesi planları bizim meclisimizde onaylandıktan sonra İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gitti ve onaylandı. Paftalar üzerinde çalışmalar yapıldıktan sonra ve kesinleşti. Araya pandemi ve deprem girdiği için süreç biraz uzadı ama planlar geldi, biz de askıya çıkardık. Bir ay askıda kalacak, vatandaşlar bu sürede Belediyemizden ve web sitemiz üzerinden bir çok kanalla bilgi edinebilir. Plana dair itirazlar bölgede yaşayan vatandaşlarca tapu ve kimlik bilgileri ile planın parsellerine ilişkin bölümüne itiraz edebilir. İtiraz geldiği taktirde tüm itirazlar, Meclisimizce tekrar değerlendirilir, bir hata varsa düzeltilir ama plan artık belli… Planlar kesinleştikten sonra parselasyon çalışması yapılacak. Umuyorum çok fazla itiraz olmaz ki süreç hızlı ilerler. Biz planların doğru olduğundan eminiz. Amacımız mahalledeki sorunlu yapıların bir an önce yenilenmesi ve mahallenin hak ettiği değeri bulacak şekilde planlanmasını sağlamak. Çalışma tamamlandığında Cumhuriyet Mahallesi yaşamak ve yatırım yapmak için tercih edilir bir bölge haline gelecek. Bizim her koşulda vatandaşın yanında olduğumuz, daha önce iptal edilen plana oranla askıya çıkarılan planlarda vatandaşın daha çok hak sahibi olduğu bilinmeli. Vatandaşlarımız konu ile ilgili ön yargılardan kurutularak Belediyemizden ve internet ortamından daha doğru bilgi almaya çalışsınlar, onları kışkırtmaya çalışan insanlara kanmasınlar.”
 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Bornova’da doğal lezzetler halkla buluşuyor

Bornova Belediyesi, 6 Eylül 2026 tarihinde Yakaköy Köy Meydanı’nda düzenleyeceği "2. Geleneksel...

20 dakika önce

Karabağlar ‘da Gazeteci Barış Selçuk saygıyla anıldı

Karabağlar Belediyesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin katkılarıyla, 32 yıl önce...

25 dakika önce

Engelsiz Yaşam Merkezi'nde üreterek güçleniyorlar

Efes Selçuk Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde düzenlenen makrome ve yaratıcı drama...

1 saat önce

İzmir’in simge yapısı Cihan Palas yeniden hayat buluyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel mirasının önemli yapılarından...

2 saat önce

İZSU'dan 4,6 milyarlık altyapı yatırımı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 2026’nın ilk altı ayında 30 ilçede toplam 4,6...

2 saat önce

Başkan Tugay, Kazakistan’da yeni iş birliklerinin...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve beraberindeki İzmir heyeti, Kazakistan'ın...

19 saat önce

Narlıdere zabıtasında yaka kamerası dönemi

Narlıdere Belediyesi, hizmet kalitesini artırmak ve saha denetimlerinde şeffaflığı sağlamak...

23 saat önce

'İzmir'de zeybek bilmeyen kalmasın' çağrısı 500 kişilik...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin “İzmir'de zeybek bilmeyen kalmasın” çağrısıyla hayata geçirdiği...

1 gün önce

Bornova’da tarım ve dayanışma hamlesi

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Yakaköy’deki 15 dönümlük Doğal Tarım Çiftliği’nde...

1 gün önce

Bornova'da dayanışma sırası Berk Yıldız'da

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, DMD hastası Berk Yıldız için salı akşamı (Bugün)...

1 gün önce

Başkan Tugay’dan müjde: Yuvamız İzmir’de aylık ücret 2...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Yuvamız İzmir Sosyal Hizmet Etkinlik...

1 gün önce

Bornova’da bilim dolu yaz

Bornova Belediyesi, çocukların yaz tatilini hem eğlenceli hem de öğretici aktivitelerle...

1 gün önce