Balçova arsalarında sona gelindi: Plan, vatandaşlara sunulacak!
İzmir'de yıllardır gündemde olan Balçova Arsaları'nın imar sürecinde yeni bir aşamaya gelindi. Üst ölçekli planlar sonrasında bölgeyle ilgili 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu ve İlavesi de askıya çıktı.
İzmir'de uzun yıllardır kent gündeminde tartışılan ve kamuoyunda "Balçova Arsaları" olarak bilinen Çetin Emeç Mahallesi'ndeki alanın imar sürecinde yeni bir aşamaya geçildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Mekânsal Planlama Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve daha önce askıya çıkarılan 1/100.000 ölçekli İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı, 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı değişikliği ile 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu'nu sonrasında, bu sefer de 1/1000 ölçekli Balçova Arsaları Uygulama İmar Planı Revizyonu ve İlavesi de askıya çıkarıldı.
Plan, 8 Temmuz-6 Ağustos 2026 tarihleri arasında Balçova Belediyesi'nin internet sitesi ile İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ilan panosunda vatandaşların incelemesine açılacak.
Askı süresi boyunca plana itiraz edilebilecek. Mevzuat gereği askı süresi içerisinde gerçekleştirilen itirazlarda 30 günlük zımni ret süresi sonrasında askıdan iniş tarihini takip eden günden itibaren 60 günlük dava açma süresi başlayacak.
NE OLMUŞTU?
Batı Plan isimli planlama şirketince hazırlanan imar planlarına göre; yaklaşık 1,1 milyon metrekarelik planlama sahasının 628 bin metrekarelik kısmı şahıslara aitken geri kalanı da İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi ve Maliye Hazinesi’ne ait.
Planlama sahasında 16 bin 176 kişinin yaşayacağı öngörülüyor.
Planlama sahasının 54,9 hektarlık kısmı ticaret konut alanı ve 2,4 hektarlık kısmı ticaret alanı ilan edilirken belediye hizmet alanı 3,1 hektardan 0,5 hektara, ağaçlandırılacak alan 34,7 hektardan 2,5 hektara düşürüldü. 4 hektarlık ormanlık alanı ve 21,5 hektarlık karayolları yol kenarı koruma kuşağı da plandan kaldırıldı.
Yine plana göre “ticaret” ve “ticaret-konut “ alanlarının büyük bir kısmı için 0,90 emsal ve 6 kata kadar yapılaşma hakkı tanındı fakat bazı “ticaret” ve “ticaret-konut” alanlarında ise üretimin kamu ve veya kamu ortakları eli gerçekleşmesi halinde yapılaşma koşulları da değişiklik gerçekleştirilecek. Bu durumda emsal 1,50’a çıkacakken kat sınırı ise 10 kata kadar yükselecek.
İmar planlarında bu yapılaşma koşulları ile ilgili “Düzenleme Sahası 1 içerisinde üretimin kamu ve/veya kamu ortaklıkları eli ile gerçekleştirilmesi halinde ticaret ve ticaret-konut alanlarında yapılaşma koşulu "E=1.40" olacaktır. Bu emsalin kullanılabilmesi için kat yüksekliğini proje bütünlüğü gözetilerek 10 kata kadar arttırmaya belediyesi yetkili olup, bu hakların kullanılabilmesi için tek ada tek parsel olarak ada bazında uygulama yapılması zorunludur” ifadeleri yer aldı.
Düzenlemelerde kentsel çalışma alanlarıyla ilgili tanımlar da geniş şekilde yer aldı.
“Ticaret alanı” için yapılan tanımda; iş merkezleri, ofisler, bankalar, alışveriş merkezleri, konaklama tesisleri, kültürel ve sosyal tesisler ile yeme-içme ve eğlence alanlarının bulunacağı belirtildi. Bu alanlarda konut kullanımına izin verilmediği açıklandı.
“Ticaret-konut alanı” için ise ticaret ve konutun yer alabileceği, ancak konut oranının en fazla yüzde 75 olabileceği düzenlendi. Ayrıca bu alanlarda parsel büyüklüğü ve ifraz koşullarına ilişkin teknik sınırlamalar da plan notlarında bulunuyor. Buna göre, minimum 5 bin bin metrekare altı parsellerde ise minimum parsel büyüklüğünün yüzde 10 altına kadar yapılaşma izni verilmesinde ilçe belediyesine yetki verildi.
Plan raporuna göre, uygulama imar planının tam kapasiteyle hayata geçirilmesi halinde planlama alanında 11 bin 195 kişinin yaşayacağı tahmin ediliyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Vatandaşlar itiraz etmişti... O planlar meclis gündeminde!
Karabağlar Cennetoğlu Mahalleleri'ni içine alan 4. Etap 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'na...
Vestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...
Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...
Karaburun planlarına yargı engeli: İkinci kez iptal edildi!
Karaburun–Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’yle ilgili nazım imar planı, yurttaşların...
Güncel Haberleri
TümüEren Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı
MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu, şef ve işletmeci Eren Kaşıkçı'nın evinde yaşamını yitirmiş...
Narlıdere'de emek kazandı, toplu sözleşmede imzalar atıldı!
Narlıdere Belediyesi ve DİSK/Genel-İş 4 Nolu Şube arasında, kadrolu işçiyi kapsayan Toplu İş...
İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: "Tehditler sürdükçe...
İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetleri ve tehditlerinin devam...
Görevi başında kalp krizi geçiren polis kurtarılamadı
Denizli İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 41 yaşındaki polis memuru Mehmet Ali Kartal, geçirdiği...
Karabağlar'daki kaçak tarikat yurdu için 5'inci kez...
Karabağlar Belediyesi, Uzundere’deki tartışmalı kaçak yurt ve Kur’an kursu binasının yıkımı için...
Etimesgut Belediyesi'ne operasyon: Erdal Beşikçioğlu...
CHP'li Etimesgut Belediyesi'ne sabah saatlerinde operasyon gerçekleştirildi. Belediye Başkanı...
Aşka işaret diliyle 'evet' dediler
İzmirli sağır çift, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işaret dili çevirmeninin desteği ile bir ömür...
Japonya'da 7,1 büyüklüğünde deprem: Tsunami alarmı verildi
Japonya'nın güneyindeki Kyushu Adası'nda bulunan Kumamoto eyaleti açıklarında 7,1 büyüklüğünde...
Karadağ'dan Türk vatandaşlarına vize kararı!
Karadağ, Avrupa Birliği (AB) ile yürüttüğü üyelik müzakereleri kapsamında vize politikasında...
Bakanlıktan restoran ve kafelere uyarı: Listede olmayan...
Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin alışveriş ve hizmet alma süreçlerinde karşılaşabilecekleri...
TOKİ'den Çeşme ve Menemen'de 573 milyonluk satış!
TOKİ, 12-13-14 Ağustos tarihlerinde gerçekleştireceği müzayedede Türkiye genelinde 741 arsayı...
Deniz Göktaş için yapılan başvuru reddedildi!
Komedyen Deniz Göktaş'ın tutukluluğuna yönelik gerçekleştirilen itiraz mahkeme tarafından...
