PELİN ENGİN/EGE'YE BAKIŞ- 29 Temmuz 2024 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı açıklama ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nce (UKOME) alınan karar gereği metro ve tramvay hatlarındaki Baykuş Seferleri’nde yeni düzenlemeye gidildi. İzmir Metro ve Konak Tramvay hatlarındaki baykuş seferleri, yolcu yoğunluğunun çok az olması nedeniyle, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması gerekliliği sebebiyle kaldırıldı.
Üniversite öğrencileri zorda!
Toplu taşımalardaki gece yolculuğunu sağlayan Baykuş Seferleri, İzmir’de özellikle pek çok üniversite öğrencisi için önemli bir yere sahipti. Üniversitelerin yoğun olduğu Konak, Bornova ve Karşıyaka gibi bölgelerden gece saatlerinde ulaşım sağlayan, öğrencilerin derslerden veya sosyal etkinliklerden sonra güvenli bir şekilde evlerine dönmelerini sağlayan Baykuş Seferleri’nin kaldırılmış olması üniversite öğrencilerini zora sokmaya devam ediyor.
Yeni düzenlemeden bu yana gece saatlerinde toplu taşıma araçlarının sayısının yetersiz olduğunu ve otobüslerin sıklıkla dolu bir şekilde geçtiğini belirten öğrenciler, ayrıca gece ulaşımının azalmasının, özellikle gece ikinci öğretim okuyan veya çalışan öğrenciler için güvenlik sorunları da doğurduğuna da dikkat çekiyor.
Maddi açıdan zorluk yaratıyor!
Birçok üniversite öğrencisi, bu durumun maddi açıdan da zorlayıcı olduğunu çünkü alternatif ulaşım yolları olarak taksi veya özel araç kullanmak zorunda kaldıklarını ve bu ulaşım fiyatlarını karşılayamadıklarını söylüyorlar.
‘Baykuş Seferleri geri gelmeli!’
Öğrenciler, gece ulaşımının artırılması, toplu taşıma hatlarının genişletilmesi, İzmir Metro ve Konak Tramvay hatlarındaki Baykuş Seferleri’nin geri gelmesi gerektiğini vurguluyor.
Baykuş ulaşımının kaldırılmasının yarattığı bu zorluk, sadece üniversite öğrencilerini değil, İzmir’in gece hayatını da etkiledi. Öğrenciler, gece çalışanlar ve gece toplu taşımanın kullanılması gerektiğinde tüm vatandaşlar zorluklar yaşadıklarını ve Baykuş Seferleri’nin geri getirilmesini istediklerini belirtiyorlar.