Erdoğan: "Gerginliğin bölgeye yayılma ihtimalinden endişeliyiz"
Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan Gazze'yi hedef alan İsrail saldırılarına ve ablukaya tepki göstererek “Gerginliğin bölgeye yayılma ihtimalinden endişeliyiz. Gazze'nin gıdasını, elektriğini, suyunu kesmek insan hakkı ihlalidir. Gazze için insani yardıma izin verilmeli.” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu Kapanış Töreni'nde konuşuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları...
Medeniyetlerin beşiği, tarih ve kültür şehri İstanbulumuza hepiniz hoş geldiniz. Türk milleti olarak Afrika halklarıyla kökleri 10'uncu yüzyıla uzanan güçlü bağlarımız bulunuyor. Kıtanın farklı şehirlerine inşa edilen cami, kütüphane, limanlar aramızdaki kadim dostluğun nişanelerinden sadece bazılarıdır. Nice Afrika kökenli Osmanlı vatandaşının vatan müdafaasına katılarak atalarımızla omuz omuza çarpıştığını biliyoruz.
Köklü geçmişimize rağmen ilişkilerimizde bir dönem fetret devri yaşadık. Bir şekilde Afrika halklarıyla irtibatlarımızı korumaya gayret ettik. 2002 yılında ülkeyi yönetme sorumluluğumuzu üstlendiğimiz ilişkilerimizin gelişmediği bölgelere öncelik verdik. Kıta ülkelerinin çoğuyla olan münasebetlerimizin seviyesi ne bize ne de Afrikalı kardeşlerimize yakışmıyordu. Afrikalı kardeşlerimizle yeniden kucaklaşırken işbirliklerimizi kazan-kazan şeklinde ilerletmeye çalıştık.
Tarihinde sömürgecilik lekesi bulunmayan bir millet olarak hiçbir ayrım yapmadan Afrika halklarını bağrımıza bastık. Düzenlediğimiz 3 Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'yle ülkemizin ciddiyetini açıkça ortaya koyduk.
Afrikalı muhataplarımın söylediği sözün ne kadar doğru olduğunu tecrübe ettim. Bir kez Afrika'ya giden her zaman gitmek istermiş. Biz de ne Afrika'dan ne Afrikalı kardeşlerimizden asla kopmadık, kopamadık. Aynı şekilde, kıtanın dört bir yanından dost devlet ve hükümet başkanlarını ülkemizde ağırlamaktan şeref yaşadık. Ankara'da 38 Afrika ülkesinin büyükelçiliğine ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz.
Önümüzdeki dönemde Afrika kıtası serbest ticaret alanının önemli fırsatlar doğuracağını değerlendiriyoruz. Kıtayla 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmi 41 milyar dolara yaklaştı. Afrika'daki yatırımlarımız 10 milyar doları aştı. Afrika'nın alt ve üst yapı eksikliklerinde çok önemli vazifeler üstleniyoruz.
Afrika coğrafyasının başarısını kendi başarımız olarak addediyoruz. G20 üyeliğine en başından beri destek verdik. Afrika Birliği'nin üye olmasını memnuniyetle karşıladık. Afrika kıtasının küresel sistemde hak ettiği yeri alması için gereken her türlü katkıyı sağlayacağımızı söylemek isterim.
Ukrayna-Rusya savaşının ilk gününden beri barış için çalıştık çalışıyoruz.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Çekirge istilası iddialarına bakanlıktan açıklama!
Tarım ve Orman Bakanlığı, son günlerde gündem olan çekirge istilası iddialarına yanıt verdi....
Gümrükçü'nün çiçeği CHP İl Binasını karıştırdı!
CHP İzmir İl Başkanlığı’nda nöbetin ikinci gününde tansiyon yükseldi. Utku Gümrükçü’nün...
Başkan Tugay, Sağlık Kentler Forumu'nda konuştu!
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın...
Siyaset Haberleri
TümüGümrükçü'nün 'elitler gitti' çıkışına, Volkan Gürboğa'dan...
Gerçekleştirdiği basın açıklamasında "Elitler gitmiştir, emekçiler burada CHP'ye sahip çıkmaya...
Kılıçdaroğlu İzmir'e gelecek
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önümüzdeki 45 gün içerisinde İzmir'e geleceği...
Gümrükçü'nden istifa eden başkanlara mesaj: Meclis...
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, CHP'den istifa eden belediye başkanları ve meclis üyelerine...
Gümrükçü'den Güç'e sert sözler: "Oyları cebine koyup...
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, düzenlediği basın toplantısında CHP'deki ayrışma süreci ve...
İYİ Parti Karşıyaka'dan belediyeye 'tahliye' çıkışı:...
Yeşil-kırmızılı kulüp, belediye ekipleri tarafından Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu...
Başkan Fıçı'dan siyasi süreç açıklaması: "Herhangi bir...
Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, son günlerde yaşanan siyasi gelişmelere ilişkin yazılı...
Tunç Soyer, tutukluluk incelemesini protesto etti: SEGBİS...
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik kooperatif soruşturması kapsamında tutuklu bulunan önceki...
Sinem Dedetaş'tan ilk açıklama: Aklım ve kalbim...
Üsküdar Belediyesi'ne yönelik gerçekleştirilen operasyonda dün gözaltına alınan Belediye Başkanı...
MHP'li Feti Yıldız'dan 'parti kapatma' açıklaması!
MHP'li Feti Yıldız, "Siyasi Parti Kapatma nedenlerine 'rüşvet ve yolsuzlukların odağı olmak' da...
70 yıllık CHP'li Önder Sav, istifa ettiğini açıkladı!
70 yıldır CHP üyesi olan Önder Sav, partisinden istifa ettiğini ifade ederek, "Maalesef...
Bayındır Belediye Başkanı Sakarsu, CHP'den istifa etti!
Bayındır Belediye Başkanı Savut Sakarsu, CHP’den istifa ederek YENİ Parti’ye geçti.
Özel'den milletvekillerine talimat: CHP tartışmalarından...
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM)...
