BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Siyaset CHP'li Polat'tan 'kamuda tasarruf' tepkisi: Tasarruf nerede?

CHP'li Polat'tan 'kamuda tasarruf' tepkisi: Tasarruf nerede?

2023 yılında Köprü, tünel ve otoyol işletmelerine ödenen tutarın 1 Milyar 500 Milyon Dolar olduğunun altını çizen CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Devlet Hava Meydanları İşletmesinin de 2023 yılında 199,7 Milyon Euro garanti ödemesini yaptığını, hava da kara da demiryollarında yandaş şirketlere Hazineden dolar ve Euro aktığını söyledi.

0Yorumlar
CHP'li Polat'tan 'kamuda tasarruf' tepkisi: Tasarruf nerede?

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Mahir Polat; Devlet Hava Meydanları İşletmesinin son 5 yılda işletmeci firmalara ödediği garanti ödeme tutarlarına dikkat çekerek her yıl ödeme tutarların arttığını söyledi. Artan kur farkının ödenilen tutarı da katladığının altını çizen Polat, 2021 yılına kadar Dolar olarak gerçekleşen garanti ödemelerinin 2021 yılında Euro olarak ödenmeye başladığını söyledi.

Dolar ve Euro kuruna vurgu yapan Polat, 2019 yılında Dolar 5,33 iken yapılan garanti ödeme tutarının 133 Milyon Dolar olduğunu 2023 yılı sonunda Euro 20 TL iken ödenen garanti ödeme tutarının199,7 Milyon Euro olarak gerçekleştiğini söyledi.

Son 5 yılda Devlet Hava Meydanlarının işletmelere yaptığı garanti ödeme tutarları şöyle gerçekleşti; 2019 yılında; 133 Milyon Dolar, 2020 yılında; 172 Milyon Dolar, 2021yılında; 161 Milyon Euro, 2022 yılında; 178 Milyon Euro ve 2023 yılında; 199,7 Milyon Euro…Sadece son 5 yılda yapılan toplam ödeme tutarının 844 Milyon Euro olduğunu belirten Polat güncel kurla TL bazında 28 Milyarın ödendiğini 2024 yılında da bu anlayışla 220 Milyon Euro’yu bulacağını söyledi. Bugün iktidar 100 Milyarlık bir tasarruftan bahsederek tedbirler aldığını söylüyor, diğer taraftan 100 Milyar TL’yi geçmeyen araç için olmayan yolcu için bu şirketlere ödemeye devam ediyor. Bir kez daha çağrı yapıyoruz, kur ödemelerinden vazgeçilmelidir, dedi.

Vatandaşa Değil Yandaşa Çözüm Bulun

2024 Yılında 1,7 Milyar Dolar Garanti Ödemesi

Polat yaptığı açıklamasında; ‘Bugün alınan ve alınacağı söylenen tasarruf tedbirlerinin kırtasiye kalemi, memurun kullandığı servis, A4 kağıdının ön ve arkasının kullanması gibi mış gibi yapılması değil samimilerse bugün Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ den özellikle bu garanti ödemelere düzenleme getirmesi gerektiğini söyledi. Sadece 2024 yılında Karayolu, Havayolu ve Demiryollarında verilen araç ve yolcu garanti ödemelerinin Hazineden 1 Milyar 700 Milyon Doları çıkaracağının altını çizen Polat, bugüne kadar pandemi de deprem de vatandaş fedakarlık yaparken bu şirketler sokağa çıkış yasaklarında dahi geçmeyen araç ve olmayan yolcu için ödeme aldılar. Bugün ülkesi için öncelikle bu firmalar örnek olmalı ve yapılan ödemeler kurdan çıkarılarak TL bazında yapılmalıdır, dedi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Siyaset Haberleri

Tümü

Doğum oranlarının düşüşüne, Bahçeli'den 'beka' çıkışı!

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, aile yapısının tehdit altında...

6 saat önce

Mansur Yavaş'ın adaylık tartışmasına Burhanettin...

YENİ Parti Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı...

2 gün önce

Başkan Güç, Roman vatandaşlarla bir araya geldi

YENİ Parti İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, Roman Soykırımı’nın ( Porajmos ) yıl...

2 gün önce

Gümrükçü'nün 'elitler gitti' çıkışına, Volkan Gürboğa'dan...

Gerçekleştirdiği basın açıklamasında "Elitler gitmiştir, emekçiler burada CHP'ye sahip çıkmaya...

2 gün önce

Kılıçdaroğlu İzmir'e gelecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önümüzdeki 45 gün içerisinde İzmir'e geleceği...

3 gün önce

Gümrükçü'nden istifa eden başkanlara mesaj: Meclis...

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, CHP'den istifa eden belediye başkanları ve meclis üyelerine...

3 gün önce

Gümrükçü'den Güç'e sert sözler: "Oyları cebine koyup...

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, düzenlediği basın toplantısında CHP'deki ayrışma süreci ve...

3 gün önce

İYİ Parti Karşıyaka'dan belediyeye 'tahliye' çıkışı:...

Yeşil-kırmızılı kulüp, belediye ekipleri tarafından Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu...

3 gün önce

Başkan Fıçı'dan siyasi süreç açıklaması: "Herhangi bir...

Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, son günlerde yaşanan siyasi gelişmelere ilişkin yazılı...

3 gün önce

Tunç Soyer, tutukluluk incelemesini protesto etti: SEGBİS...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik kooperatif soruşturması kapsamında tutuklu bulunan önceki...

3 gün önce

Sinem Dedetaş'tan ilk açıklama: Aklım ve kalbim...

Üsküdar Belediyesi'ne yönelik gerçekleştirilen operasyonda dün gözaltına alınan Belediye Başkanı...

4 gün önce

MHP'li Feti Yıldız'dan 'parti kapatma' açıklaması!

MHP'li Feti Yıldız, "Siyasi Parti Kapatma nedenlerine 'rüşvet ve yolsuzlukların odağı olmak' da...

4 gün önce