İzmir'in Kanal İstanbul'u Çeşme Projesi: Yarımadada hain kim?
“Çılgın değil, çıldırmış insanların projesi”
TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir “Çeşme Projesi”yle ilgili başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çeşme Belediye başkanı M. Ekrem Oran olmak üzere ilçe belediye başkanlarına uyarıda bulundu. Akdemir, “Seçilirken verilen sözleri unutmadık, hepsini kaydettik. Yarımadayı korumak adına iktidarın da Tunç başkanın da takipçisiyiz. Vatan hainlerinin de nerede olduğunu biliyoruz” dedi.
Hande Turan/ Korunması gereken Yarımada için harekete geçen İzmir Kent Konseyleri Birliği’nin çağrısıyla, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve sivil toplum işbirliği ile düzenlenen “Yarımada’ya Sahip Çık” çalıştayının sonuç bildirisi ve raporu kamuoyu ile paylaşıldı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çeşme Belediye başkanı M. Ekrem Oran olmak üzere CHP’li ilçe belediye başkanlarına çağrıda bulunarak, seçim öncesi verdikleri sözleri tutmalarını istedi. TMMOB olarak Çeşme Projesi'ne itiraz eden herkesle yan yana duracaklarını ifade eden Akdemir, yerel yönetimlerin oylarını aldıkları halkı gözeterek hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Yerel yönetimlere çağrı
Akdemir, “İzmir’de 20 yıldır yürüyen bir iktidar süreci var ama İzmir farklı bir kent. Yüzde 50’lerle iktidar olan bir partiye rağmen İzmir’de farklı bir parti yerelde iktidar. Bunun nedenini yerelde iktidar olan partinin de anlaması gerekiyor. Bunun tek nedeni; bu kentin kendi yaşam alanlarını, kendi yaşam biçimini savunmasıydı. Bugün gecenin 12’sinde müziğin kesilmesin ilk tepki koyan yer İzmir ise bu kentin demokratik yapısıyla, bu kente göçle gelen, kentteki tüm insanların bu alanlara sahip çıkmasıyla gerçekleşmiştir. Bugün bu projeyle talan etmek istenen bu alanlar emekçilerin hafta sonlarını tatil günlerini geçirdiği alanlardır. Bu proje gerçekleşirse eğer İzmir’de hafta sonu günü birlik piknik yapılan alanların çalındığı bir projedir. O yüzden TMMOB, bu projeye kim itiraz ediyorsa onunla yan yana durur. Bunu bu kentte iktidar olan partinin de anlaması gerekiyor. Oy aldığını kitlenin kim olduğunu bilerek ona göre söz söylemesi gerekiyor” dedi.
“Çılgın değil, çıldırmış insanların projesi”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Çeşme Projesiyle ilgili olarak, “Çeşme’de bir proje yok, neye itiraz edeceğiz?” sözlerini hatırlatan Akdemir kentin tüm siyasetçilerinden konuyla ilgili “net duruş” beklediklerini dile getirdi., Çeşme Projesi’nin “çılgın değil, çıldırmış insanların projeleri” olduğunu vurgulayan Akdemir, “Kentte iktidar olan belediye başkanlarına sesleniyoruz, Karaburun, Çeşme, Urla, Seferihisar, Selçuk, Yarımadanın bileşeni olan ilçelerin belediye başkanlarına sesleniyoruz; kentlerinde ve bölgede her türlü imara açılması muhtemel olan alanlarda emekten ve halktan yana duruşlarını bekliyoruz. Seçilirken sözlerini unutmadık, hepsini kaydettik. Tunç başkanın da diğer belediye başkanlarının da sözlerini hatırlıyoruz. Yarımadayı korumak adına iktidarın da Tunç başkanın da takipçisiyiz. Yarımadanın sonuç bildirgesi bizim açımızdan siyaset belgesidir. Sayını Büyükşehir Belediye Başkanı da şimdiye kadar “Çeşme’de bir proje yok, neye itiraz edeceğiz?” demişti. Ama çalıştaya gelirken elinde raporla geldi, elindeki rapor Yarımadayla ilgili yapılmış ilk resmi çalışmaydı, İZKA’nın hazırladığı stratejik plandı. Elinde o raporla geldi, hafızasını tazelediğini söyledi. Birinci nokta İZKA’nın hazırladığı stratejik plan, ikinci nokta İKK’nın hazırladığı rapor, üçüncü noktada bu çalıştayın sonuç bildirgesi. Şimdi bu kentte siyaset yapanlar, bu doğruyu göremeyecek bu noktada tavır koyamayacak durumdalarsa eğer demek ki başka bir konuda bir çalıştay daha yapmamız gerekiyor. Beklediğimiz net duruş budur. Bu kentin tüm siyasetçilerine net duruşuna ihtiyacımız var” dedi.
“Vatan haini nerede biliyoruz”
Bir internet sitesine verdiği röportajda Çeşme Projesi’ne yönelik “Karşı çıkmak vatana ihanettir” ifadeleriyle tepki çeken ve ardından röportajda sözlerinin bağlamından koparıldığını açıklayan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’a atıfta bulunan Akdemir, “ Vatanseverler olarak tüm vatanseverleri bu projeye itiraz etmeye çağırıyoruz. Vatan hainlerinin de nerede olduğunu biliyoruz” diye konuştu.
“İzmir’in Kanal İstanbul’u”
İzmir Mimarlık Merkezi’nde yapılan basın toplantısında “Çeşme Projesi İzmir’in Kanal İstanbul’udur” diyen İzmir Kent Konseyleri Birliği Dönem Sözcüsü Özlem Duvan, “Çeşme Turizm Planı olarak sunulan proje bilimsel dayanaktan yoksun, kamu ve doğa yararına aykırıdır. Kalkınma ve turizmin gelişmesi adı altında bize sunulan proje, İzmir halkını yoksullaştıracak, nefes alma alanlarını elinden alacak, sermaye sahiplerinin elinde köleleştirecektir. Kenti Korumakla sorumlu olduğunu ve bu mücadeleye devam edeceğini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere, kentin tüm yöneticileri, milletvekillerini, İzmir halkını Yarımada’yı korumaya, mücadelemize ortak olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

İlgili haberler:
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
AK Partili İnan'dan CHP'li belediye başkanlarına yeşil ışık!
İzmir'de Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ile Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan,...
Prof. Dr. Uyar'dan 'Milli Mücadele mi? Kurtuluş Savaşı...
Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yeni müfredatta "Kurtuluş Savaşı"...
Çeşme’de CHP’den toplu kopuş: İlçe örgütü ve meclis...
CHP Çeşme İlçe Başkanı Dolunay Onur, ilçe yönetimi, kadın ve gençlik kolları yöneticileri ile...
Özel Haber Haberleri
TümüDEM Partili Akın'dan 'Çeşme Projesi' çıkışı: Günlük 36...
DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, İzmir'de uzun yıllardır yapılmak istenen Çeşme...
Avukat Nesil Kör'den gençlerin tutuklanmasında CHP iddiası!
Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesi ve tutuklanmasının ardından 19 Mart’ta ülke...
Bir belge 2 detay! Soyer dönemindeki skandal atama o...
Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım'ın kızı Özgegül Yalım'ın geçtiğimiz Tunç Soyer döneminde İzmir...
Özel mülkiyeti ihlalden, kafasına göre park etmeye…...
Son yıllarda gençler arasında oldukça yaygınlaşan elektrikli scooterlar, birçok tartışmayı da...
Kuş Cennet'inde çevre felaketi kapıda! Herkes biliyor ama...
Son yıllarda yaşanan su krizi ve çevresel tahribat, binlerce kuş türünün yaşamını tehdit ettiği...
Mimarlar Odası'ndan Foça Belediyesi'ne mahkeme yanıtı:...
Yargıya taşınan ‘ekoköy’ projesi için Mimarlar Odası, Foça Belediyesi’ne yüklendi. Oda Başkanı...
İYİ Parti İzmir’de istifalar bitmiyor! Bir ilçe daha yolda
İYİ Parti’de istifa furyası devam ediyor. Olağanüstü Kurultay sonrasında Akşener yerine İzmir...
Bayram değil arınma gecesi: Romanlar Hıdırellez istemiyor
Uyuşturucu ve alkol kullanımı başlıca sebep olmak üzere Hıdırellez kutlamaları, Roman...
Seçimin ardından İYİ Parti İzmir'den ilk değerlendirme
31 Mart Yerel Seçimleri geride kaldı. İYİ Parti İzmir için oy sayıları beklentinin çok çok...
Karabağlar’da MHP oyları İYİ Parti’ye mi kaydı?
Karabağlar’da bulunan ve MHP’ye olan yakınlığı ile bilinen Sivaslı dernek Güneykayalılar...
Yoksulluk, emek sömürüsü, uyuşturucu! Gençlerde intihar...
Derinleşen yoksulluk ve beraberinde gelen emek sömürüsü, hayata atılmaya hazırlanan gençleri...
İzmirli depremzedelerden kredi isyanı! Bankalar 0,79’luk...
İZDEDA Kurucu Başkanı Haydar Özkan, bankaların İzmirli depremzedelere kredi vermediğini belirtti....
