Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak “Çeşme Projesi” için alternatif toplantı yaptı. Toplantıda konuşan Başkan Oran, proje kapsamında gerçekleştirilen kamulaştırmalara dikkat çekti, imar planlarının seçilmiş belediyelerin meclislerinde yapılmasını talep etti. Oran açıklamasında “Çeşmelinin malını, doğasını kimseye ‘ham’ yaptırmadık, yaptırmayacağız! Mücadelemiz devam edecek. ‘Ben yaptım oldu’ denilerek Çeşmeli’ye danışılmadan olan her türlü planın karşısında olacağız” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından Çeşme’de uygulanacak olan “Yeni Çeşme Projesi” ile ilgili olarak Çeşme Belediyesi ve Çeşme Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde ile bir toplantı düzenlendi.
İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya davet edilmemesi üzerine Çeşme’de toplantı yapma kararı alan Belediye Başkan Ekrem Oran, proje ile ilgili olarak görüşlerini aktardı.
Proje ile ilgili süreçlerden edindiği bilgileri açıklayan Başkan Oran, “Çeşme’de sezonun uzatacağız, turizmi geliştireceğiz. Ama Çeşme’ye betonlaştırarak değil… Mayıs ayında turizm bakanını ziyaret ettim. Çeşme’nin ihtiyaçlarını ilettim. Bazı olumlu dönüşler aldım. O da bana Mersin planıyla ilgili bir projeden bahsetti. İlk duyduğumda güzeldi. Atıl olan bölge harekete geçecek. Buraya kadar her şey güzeldi. Daha sonra planları açıklandı. Neredeyse Çeşme komple yatırım bölgesi ilan edildi” dedi.

ÇEŞME’NİN YARARINA OLACAK PROJEYE KAPI GİBİ ARKASINDAYIM
Acele kamulaştırma yapılan alanlara dikkat çeken Oran, “acele kamulaştırma bölümünde 23 aile, 2 şirket var. Bu aileler bu toprakları atalarından edinmişler. Proje açıklandıktan sonra Bakan’a gittim. ‘Ben öncelikli olarak ne olduğunu bilmediğimiz proje karşıyım demiyorum. Çeşme’nin yararına olacak ve bütün turizm projelerinde kapı gibi arkasındayım’ dedim. Çeşme’yi betonlaştırarak değil, Çeşme’nin doğasını bozarak değil onlara rağmen de para kazanarak değil” dedi.
İKİ MADDEDE TOPARLADI
Görüşlerini ve kaygılarını iki ana maddede toparlayan Başkan Oran, “madde 1; Acele kamulaştırmalar konusunda endişelerim var ve karşıyım. Çeşmelilerin, Alaçatı’lıların mallarını savaş zamanında olduğu gibi hükümet yetkisini kullanarak acele kamulaştırmayla alacaksınız, başkalarına tahsis edeceksiniz, biz buna karşıyız.
Madde 2; Çeşme’nin nazım imar planları var, koruma imar planları var. Eğer yapacağınız proje betonlaşmadan ve bizim imar planlarına uygun yapacaksanız ve bu planlamayı Çeşme’nin ve İzmir’in seçilmiş belediye meclislerinin onayını alarak yapacaksanız biz sizi destekleriz. Hatta ileri gittim dedim ki; bu acele kamulaştırmalardan vazgeçin, gelin 18 uygulaması yapın! 18 uygulamasından sonra, mesela örnek söyleyeyim; Koparal’lar burada, Koparal’ların 100 küsur dönüm yeri var, yüzde 45’ini alalım geri kalanla Koparal Ailesi’nin kendisini turizm yapmasına izin verelim. Zaten mevcut plana göre vatandaşların arazisinin yüzde oranı belli. 18 uygulamasına ikna olun dedim. 18 uygulaması olduktan sonra yapılacak planlarda da muhakkak imar plan notlarımıza uyalım ve imar planlarını muhakkak belediye meclislerimizden geçirelim. 18 uygulamasına ikna olur gibi oldu, kendisiyle vedalaştık” dedi.

ÇEŞMELİLERE DANIŞILMADAN YAPILAN HER TÜRLÜ PLANA KARŞIYIZ
İlk söylediği “Çeşme’nin malını ham yaptırmayacağız” sözünü yenileyen Oran, “bazıları yazıyor; ‘Çeşme’yi ham yaptırmam dedi, projenin yanında yer aldı’ diye… Ben Sayın Bakan'la ne konuştuysam burada anlattım. Ben sadece şu an acele kamulaştırma yapılmaya çalışılan yerlerde değil, belediye meclis üyesiyken de ilçe başkanıyken de Germiyan’daki taş ocaklarında, Ildır’daki balık çiftliklerinde olduğu gibi Ekrem Oran her zaman olduğu gibi olmaya devam edecek. Çeşmelinin malını, doğasını kimseye ‘ham’ yaptırmadık, yaptırmayacağız! Mücadelemiz devam edecek. ‘Ben yaptım oldu’ denilerek Çeşmeli’ye danışılmadan olan her türlü planın karşısında olacağız! Tarihsel, kültürel, doğal mirasımıza bugüne kadar olduğu gibi sahip çıkmaya tüm kararlılığımızla devam edeceğiz. Yarınlarımıza daha güzel bir Çeşme bırakmak için, çocuklarımıza daha yaşanılabilir bir Çeşme bırakmak için kamusal alanlarımızın, ata mirasımız olan kamusal alanlarımız hakkında söylenecek her sözde, alınacak her kararda ortak akıl ve paylaşım olması lazım. Burada sadece vatandaşın malları söz konusu değil, hazinenin de malları var. Hazine malları hükümetin değil, hepimizin ortak malı. Hazine mallarının da tasarrufunda bölgenin insanları olarak bizlerin, sizlerin adına söz sahibi olmamız lazım. Bundan sonra herkes bilsin ki; dün olduğu gibi bugün de Çeşme Belediyesi, başkanı ve meclis üyeleri ortak aklın kararı doğrultusunda bu projenin yanında veya karşısında, her şekilde ortak akılla hareket etmeye devam edeceğiz” dedi.