İzmir'de zorlu süreç: Kent merkezindeki sanayi siteleri ne olacak?
Çiçek Kardeşler Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çiçek: “Sanayi sitelerinin taşınması için siyasi irade ve kararlılık gerekiyor” Sanayi Bakanlığı'nın görevlerinin yeniden belirlenmesiyle yerleşim
“Sanayi sitelerinin taşınması için siyasi irade ve kararlılık gerekiyor”
Sanayi Bakanlığı'nın görevlerinin yeniden belirlenmesiyle yerleşim alanları içinde kalan sanayi sitelerinin taşınması bir kez daha gündeme geldi.
Taşınma sonrası ortaya çıkacak arsaların değeri ise Türkiye genelinde 17 milyar TL. olarak hesaplanıyor. Sanayi sitelerini şehir dışına çıkarma yetkisi ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na veriliyor.
Özellikle İzmir'de kent içinde kalan sanayi sitelerinin ne zaman ve nasıl taşınacağı ise tam bir soru işareti. Kentin merkezinde, en değerli arazilerde konumlanmış sanayi sitelerinin taşınması durumunda hem kentteki arsa sıkıntısının çözümü, hem de kentsel dönüşümün hızlı bir şekilde gerçekleşmesi bekleniyor.
İzmir'in sanayi sitelerini şehir dışına taşımada geç kaldığını belirten Çiçek Kardeşler İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çiçek, “İstanbul ve Ankara, uzun zaman önce sanayi siteleri ve galerileri şehir dışına taşıyarak önemli bir ivme yakaladı. Bir an önce gerekli adımların atılması gerekiyor. İzmir, bunu başarması halinde önemli bir kalkınma ivmesi yakalayacak” diye konuştu.
İzmir'in yeni kent merkezi olarak planlanan bölgenin sanayi siteleri tarafından çevrelendiğine dikkat çeken Çiçek, “Gelişmiş kentlerde maalesef böyle görüntüler çok uzakta kaldı. Ancak İzmir'de hala kent merkezinin yüz metre ilerisinde sanayi siteleri bulunuyor” dedi.
SİYASİ İRADE VE KARARLILIK GEREKİYOR
Dönüşümü gerçekleştirmenin kolay bir çalışma olmadığının altını çizen Çiçek Kardeşler İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Çiçek de, İzmir'in dönüşüm sırasında sancılı bir sürece girebileceği uyarısında bulundu.
Sanayi sitelerini taşımak için yerel yönetimin taşın altına elini sokması gerektiğini vurgulayan Çiçek, “Dönüşümü gerçekleştirmek siyasi irade ve kararlılık gerektiriyor. İzmir'de de maalesef bu yok. Bundan dolayı da dönüşümün gerçekleşmesi uzun bir dönem alacakmış gibi görünüyor” ifadesini kullandı.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın sanayi sitelerine yönelik hazırladığı yeni taslakla belediyelerin eline yeterli yetkinin geçtiği bilgisini veren Kazım Çiçek, mevcut sitelerin kalkması halinde İzmir'in yaşadığı arsa yetersizliği sorununun da büyük oranda çözüleceğini söyledi.
Mevcut sanayi sitelerindeki esnafın yer darlığı ve sıkışmışlık yüzünden kar edemez duruma geldiğini de hatırlatan Çiçek sözlerine şöyle devam etti: “Sanayi esnafı küçük dükkanlarda ve dar alanlarda hizmet vermeye çalışıyor. Mevcut ortamları işlerini sürdürmek için yeterli değil. Sitelerin taşınması halinde sadece kentin arsa sorunu değil, aynı zamanda esnafın içinde bulunduğu sıkıntıların da çözülmesi sağlanır”
PLANLAMA DOĞRU YAPILMALI
Sanayi sitelerinin taşınması halinde kent planlamasının doğru bir şekilde yapılması gerekliliği üstünde duran Kazım Çiçek, “İzmir'de rekreasyon alanları ve sosyal donatı alanları konusunda eksiklik mevcut. Bu alanların boşalması durumunda alanın doğru planlanması çok önemli. Konut ve ticari alanlar sosyal donatı ve rekreasyon alanlarıyla desteklenmeli. Kentin ve kent sakinlerinin nefes alabileceği alanlar oluşturulmalı. İzmir olarak doğru dönüşümü gerçekleştirebilirsek kentin marka değeri de büyük değer kazanır. Bunun yanı sıra bölge de, dönüşüm sonunda önemli bir değer artışı yaşar” bilgisini verdi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Başkan Fıçı'dan siyasi süreç açıklaması: "Herhangi bir...
Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, son günlerde yaşanan siyasi gelişmelere ilişkin yazılı...
İYİ Parti Karşıyaka'dan belediyeye 'tahliye' çıkışı:...
Yeşil-kırmızılı kulüp, belediye ekipleri tarafından Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu...
Başkan Çiçek Sokakta, Vatandaşla İç İçe
Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek, müdürler ve sorumlu personeli yanına alarak sahaya...
Manşet Haberleri
TümüKarşıyaka Uğur Mumcu'yu andı
Türk basınının özgür kalemi; araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 33. yılında...
Gülşah Başkanın ismi Bornova'da yaşayacak
Seferihisar bağımsızlığı coşkuyla kutlayacak
Seferihisar Belediyesi, ilçenin 102'nci kurtuluş yıl dönümünü coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor....
AK Partili Çankırı Zübeyde Hanım'ın Anıt Mezarını ziyaret...
AK Parti İzmir Milletvekili ve Milletvekili adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, Türkiye Cumhuriyeti’nin...
Terra Madre Anadolu'da üzüm şöleni
Türkiye’de ilk kez İzmir’de kapılarını açan Terra Madre Anadolu’nun ‘İzmir Sanat Bahçesi’...
Başkan İduğ, esnafı dinledi
Saha çalışmaları ile Bornovalılarla biraraya gelen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ...
TGC: Gazeteciler her gün biraz daha yoksullaşıyor
"Gazetecilerin Basın İş Sözleşmesi dışında imzalamaya zorlandıkları sözleşmelerin yarattığı hak...
Batıgöz'ün sahibi Dr. Söyler, Bakü'de hayatını haybetti
Batıgöz Sağlık Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Mehmet Söyler (54), Azerbaycan'ın...
İzmirliler'e kötü haber: Ekmeğe yüzde 20 zam
İzmir'de ekmeğe yüzde 25 zam geldi.
AK Parti İzmir'den yerel yönetimler zirvesi
AK Parti İzmir Yerel Yönetimler Başkanlığının düzenlediği Belediye Meclis Üyeleri Eğitim...
Halil Arda: 55 bin liralık faturayı çıkarın istifa edeyim
Gaziemir Belediyesi 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nun görüşüldüğü ve oy çokluğuyla kabul edildiği...
CHP'li Bakan'ın şehit isyanı: 5 yıl boyunca defalarca...
Irak'ın kuzeyindeki Gara'da yürütülen Pençe Kartal-2 Harekatı esnasında terör örgütü PKK...
