EGE'YE BAKIŞ-Geçmiş dönemlerde kurulduğu bölgede güvenlik, kaldırım gibi sorunlarla gündeme gelen bit pazarı, yaklaşık bir ay önce Alsancak Meslek Fabrikası karşısında Şaraphane olarak da bilinen mevkide yeniden kuruldu. Bu sefer de trafik ışığı, asfalt, su ve tuvalet gibi sorunlardan mağdur olan Pazar esnafı, yetkililere seslendi.
“ESKİ BİR PAZARI KÜLTÜRÜNÜ YOK ETMEK İSTİYORUZ”
İzmir Seyyar Esnaf Meclisi Kurucusu Hüseyin Heptepe, “Yaklaşık bir aydır burada ikinci el antika pazarımızı açtırıyoruz. Tamamen rantı ve çıkarı bir kenara bırakarak, yaklaşık dört haftadır Konak bölgesi ve etrafında ikinci el antika işiyle uğraşan bütün esnafı buraya kabul etmeye başladık. Şu an itibariyle geldiğimiz rakam sayısı 73 yeni üye, 40 da eski üye toplam 113 resmi kayıtlı tezgâh açan üyemiz var. Bunların kontrollerini, haftanın iki günü, cumartesi ve pazar günü olmak üzere tezgâhımızı açtırıyoruz. Devamlılık ne kadar sağlamış çetelesi tutuyoruz. Profesyonel amaçlı olabilmesi için, Konak ve Büyükşehir Belediyelerini iş birlikleri protokolüne davet ediyoruz. Bu insanlar artık yıllardır ufak bir yer açtığında, birilerinin rant ve çıkar amaçlı onlardan 200-300 TL yer parası toplamasına son verip bu insanların zabıta denetiminde Konak ve Büyükşehir iş birliği protokolünde noter eşliğinde yerlerinin kurası çekilip resmi olarak yerlerinin verilmesini yılbaşından sonra öngörüyoruz. Biz o eski Bit Pazarı kültürünü yok etmek istiyoruz. Bit pazarı denince akla uyuşturucu satılan veya farklı şeylerin döndüğü yerler gelmesini istemiyoruz. Biz burada tam bir aile olduk. Özellikle gelen tezgâhları referans ile alıyoruz.” dedi.
“ESNAFIN ŞİKAYETLERİ: ASFALT, TUVALET, SU”
Pazarda camekan açan esnaflardan taleplerini dile getiren Emrah Kuzu, “Yaklaşık 5-6 senedir bu işi yapıyorum. İlk önceliğimiz karşıya geçmek için bir yaya geçidi ve trafik ışığı olmalı. Sonrasında su imkânı ve bay, bayan lavabo olması lazım. Yere asfalt dökebilirsek o da çok önemli. Hem tezgahçılarımız hem de esnaf bu konudan çok rahatsız. Gelen esnafımız burası olduğu için sıkışmak istemiyor. Köprü çok önemli. Diğer tarafa ürün aktarmak istiyoruz aktaramıyoruz çünkü geçişimiz yok. Bir köprü yapabilmek için de tezgahçılardan para topluyoruz. Sürekli toplayınca da sıkıntı oluyor. Bunları yapabilmemiz için desteğe ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
Pazarda esnaf olan Sevgi Uslu, “Hüseyin beye öncelikle teşekkür ediyorum bizi bir çatı altında topladığı için. Çünkü daha önceki kemerdeki pazarımız dağılmıştı. Taleplerimiz tabii ki asfalt istiyoruz. Yarın öbür gün yağmur yağdığında tezgahlarımız çamur içinde kalacak. Hatta pazar tezgâhı gibi yüksek bir şey olsa. Onun dışında tuvaletler daha hijyenik olması ve suyun olması bizim için daha iyi olur. Gelen misafirlerimiz de temiz bir ortama ayak basar. Çamur olduk, ıslandık gibi şikayetlerde bulunmazlarsa daha çok gelirler ve satış olur. Şu an güvenlikle ilgili bir sıkıntımız yok. Kavga dövüş yok herkes uyumlu ve iyi geçinme çabasında. Yine ilerleyen zamanlarda caydırıcı etkisi olması için bir güvenliğimiz olsa iyi olur” dedi.
Esnaf Lütfü Üçtemura ise, “Ben ikinci el eski eşyaları dernek başkanıyım. Belediyemiz biraz bakım yaparsa halka hiç zararı yok, güzel bir yer, hiçbir yere engel değil. Tabii eksiklerimiz var. Benim gördüğüm eksikler, elektriğimiz yok, yaya geçitlerimiz yok, asfaltımız yok, bir tuvalet daha olursa kadınlar için iyi olur. İki gün tezgâh açıyoruz. Hüseyin başkanım ön ayak oluyor bunlara. Halkımıza daha iyi hizmet edebilirsek daha iyi olur” şeklinde konuştu.