GÜLPERİ TİBİN/ EGE’YE BAKIŞ – Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçtiğimiz yıl İzmir’de 163 adet orman yangını meydana geldi. Verilerde, 2023 yılında İzmir’de toplan 2 bin 227,35 hektar alanın yandığı kaydedildi.
Sıcak havaların etkisini göstermesiyle birlikte orman yangınları yeniden gündeme gelmeye başladı. Son olarak İzmir’de bugün, üç farklı ilçede orman yangını çıktı.
Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Zülal Toptan, İzmir’de meydana gelen orman yangınlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Bu sene çok fazla orman yangını belirten Totan, “Sıcaklıklar ve rüzgar fazla. Bununla birlikte nispi nem düşük. Yani nemlilik oranı düştüğü zaman rüzgarla birlikte orman yangınları da arttı.” diye konuştu.
“YÜZDE 90 İNSAN KAYNAKLI”
Meydana gelen yangınların nedenleriyle ilgili konuşan Totan, “Yangınlar yüzde 90 insan kaynaklı. Tabii iklim değişikliği de etkili ancak insanlar da tedbirsiz davranıyor. Bahçe temizleyen pikniğe çıkan, arabadan sigara atan, ormana ya da yol kenarına çöp atan insanlar var. Tabii camlar da mercek görevi görüyor. Sönmemiş sigara izmaritleri potansiyel yangın tehlikesi taşıyor. Yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı.” dedi.
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİNİ DAHA FAZLA HİSSEDECEĞİZ”
Totan, yaşanan yangınların İzmir’e etkileriyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Yangınların, yalnızca İzmir özelinde değil, ülke genelinde bir etkiye sahip olduğunu belirten Totan, “Ülkemin akciğerleri neticede. Bu alanlar azaldıkça küresel iklim değişikliğinin etkilerini daha fazla hissederiz. Ancak biz mümkün mertebe onlara meydan vermeden derhal ağaçlandırma yoluna gideceğiz. Sonbaharda derhal arazi hazırlıkları yapılarak ağaçlandırma çalışmaları başlayacak.” diye konuştu.
“İMARA AÇILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”
Yanan alanların imara açılmasıyla ilgili konuşan Totan, böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.
Totan, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:
“Ormanların yangından sonra asla ve asla imara açılması söz konusu olamaz. Ormanlar anayasayla korunuyor. Yangınlar bittikten sonra da derhal olağanüstü hasılat planları deriz, ormandaki enval, yani yanan ağaçlar kesilir ve derhal üretime alınır. Sonra da arazi hazırlığı yapılır. Sonbaharda bütün bu alanların yeniden dikimi gerçekleştirilecek. Yanan alanların imara açılması söz konusu değil. Orman, asla imara açılmaz.”