İzmir Bölge Planı (2024-2028) Tanıtım Toplantısı, İzmir İktisat Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. İzmir Kalkınma Ajansı koordinasyonunda hazırlanan plan, 16 Aralık 2024 tarih ve 9253 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kabul edilerek yürürlüğe girdi.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban şunları söyledi:
“Yaklaşık 65 yıldan beri planlı kalkınma dönemindeyiz. Ulusal düzeyde kalkınma planlarını sürekli yapıyoruz. Yüce meclisimiz de kabul ediyor ve bu planlarımız doğrultusunda ülke olarak kalkınma, yatırım, ülkemizin geleceği ile ilgili yapılacakları bu planlar çerçevesinde yapıyoruz. Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile bölge kalkınma planlarının hazırlanması kararı verildi. İlimizde kalkınma ajansı ile birlikte çalışmalar süratle başladı. Tüm kamu kuruluşlarımız, yerel yönetimlerimiz, odalarımız, sektör temsilcileri, bilim insanları, bu işle ilgili uzmanlığı bilgisi fikri olan herkesin fikrine müracaat edilerek İzmir’imizin bölgesel kalkınma planı hazırlandı. Plan cumhurbaşkanlığı kararı ile yürürlüğe girdi. Bugün kalkınma planını sizlere takdimi yapılacak hem de bunun üzerinde konunun uzmanı, bilim insanları bilgilendirme toplantısı gerçekleştirecek. Doğru kalkınma, kıt kaynaklarımızı verimli kullanmak, daha sonra karşılaşacağımız sorunları şimdiden öngörmek, ileride karşılaşacağımız sorunları daha az emekle giderebilmek için planlama yapmak zorundayız. Bu planlarla, hazırladığımız projeksiyonlar ile öngörüsü yüksek bir çalışma yaparak yeni durumlara uyum konusunda, o dönemin ihtiyaçları ortaya çıktığında şaşırıp kalmamak, yoğun emek ve zaman kaybına yol açmadan yol almak istiyorsak plan yapmak zorundayız. Bizim bölge planımız, ulusal kalkınma planımızın altında, çevre planlarımıza ve imar planlarımıza kaynaklık teşkil ediyor. Sadece kalkınma değil, alan planlamasına da yön ve destek veren bir plan. Bu planımızın, ilimize, bölgemize, ülkemize faydalı olmasının temenni ediyorum.”
"ÜLKEMİZİN 5 YILDA GELİŞİMİ İÇİN BİRÇOK STRATEJİ VAR"
Plan tanıtımını yapmak amacıyla konuşan İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz'un konuşmasında öne çıkan başlıklar şu şekilde:
İzmir Bölge Planı, 12. Kalkınma planın başta olmak üzere ulusal ölçekte planların 5 yılda kalkınma planını ortaya koyan, mekansal planlar ile uyumlu bir çalışma sunan temel kamu politikasıdır. 5 tane temel politika ekseni var. Ülkemizin 5 yılda gelişimi için birçok strateji var. Bölgesel ölçekte adım adım somutlaşmak durumunda. Ülke olarak, bölgeler arası entegrasyon, rekabetin artırılması gibi hedeflerimiz var. İzmir, İstanbul’un arkasına, Ankara ve Antalya ile birlikte potansiyel küresel il olarak belirlenmiş. Bölge planı, ulusal ölçekte köprü vazifesi kuran bir kamu politikası dokümanı işlevini yerine getiriyor. Yaklaşık 2 yılı aşkın süre içerisinde masa başı çalışmalar ve saha çalışmaları ile, kurumlarla yaptığımız toplantılar, vatandaşlarımızla görüşmeler, mutfakta sentez çalışmaları yaptık. Tüm bakanlıkların görüşlerine açıldı. En son Kasım ayında kabine toplantısında cumhurbaşkanımızın onayı ile birlikte plan yürürlüğe girmiş oldu” ifadelerini kullandı.
"NÜFUSUMUZUN YAŞLANDIĞINI GÖRÜYORUZ"
Sözlerine plan hakkında özet bilgi vererek devam eden Yavuz, "2024’ten 2050 yılına varan nüfus projeksiyonu gerçekleştirdik. Doğurganlık, ölüm, göç gibi parametreleri ele aldık. 2030’dan itibaren nüfus azalmaya başlıyor hiç göç almadan baktığımızda düşüyor. Ancak biz göç alan bir iliz. Nüfusun artışı örüntülerin nasıl şekilleneceğini gösteriyor. Nüfusumuzun yaşlandığını görüyoruz 2050 yılına kadar. 2050’de yaşan her 4 kişiden 1’nin 65 yaş üstü olacağını öngörüyoruz. ,Yaşlı nüfus, konut ve diğer parametrelerde daha detaylı çalışmalar yapılmasını gerekli kılıyor. İzmirlilik araştırmasında 22 bini aşan vatandaşımıza sorduk. Kendinizi İzmirli olarak tanımlar mısınız diye sorduğumuzda yüzde 81’i kendini İzmirli olarak tanımlıyor, yüzde 75’i İzmir’de yaşamasından kaynaklı kendini İzmirli görüyor.
İzmir’de çözüm üretilmesi gereken konularda ise; ulaşım, imar, kentleşme, altyapı konuları dikkat çekiyor.
“CANLI BİR LİMAN ŞEHRİ İSTİYORUZ”
Plan olarak canlı bir liman şehri istiyoruz. Yeşil eksende İzmir’deki tüm üretim faaliyetlerini daha çevresi, yeşil dönüşümün gerçekleştirilmesini hedefledik. Mavi eksende ise İzmir bir liman kenti. İzmir’in tek başına Türkiye ekonomisine katkı sağladığı alan İzmir Limanı ve liman bağlantılı iktisadi faaliyetler. Denizin bize sağladığı imkanlardan daha fazla istifade etmemiz gerekiyor. Liman ve liman ile bağlantılı lojistik faaliyetleri geliştirmeyi hedefliyoruz.
"İZMİR'İN MEKANSAL GENİŞLEMESİNİ ÖNERİYORUZ"
Sürdürülebilirlik tedbirleri kapsamında toplum ekseni altında kavramaya çalıştık. Bölge Planı, ortaya koyduğu plan çerçevesinde mekanla bağını kurmaya çalışıyor. Hem nazım imar planı, imar planları, mekansal geliştirme stratejisini birlikte ortaya koymaya çalıştık. İzmir aynı zamanda bir bölge özelliği taşıyor. Aydın ve Manisa ile yakın bir hizmet ilişkisi içinde. Muğla’ya, Bandırma’ya kadar biz hizmet ağının oluştuğunu görmekteyiz. Kentsel gelişim alanları İzmir’in kent olarak bir yağ lekesi şeklinde büyüdüğünü görüyoruz. Büyümenin sınırlarına dayanmış vaziyetteyiz. Kent merkezini daha fazla büyütmek çok maliyetli olacaktır. İzmir’de deniz yükselmesi, taşkınları da değerlendirmek gerektiğini görmekteyiz. İzmir’in alt bölge merkezini oluşturarak mekansal genişlemesini öneriyoruz. Aliağa, Torbalı merkezli, Kemalpaşa merkezli alt merkezlerin oluşturularak ana merkezin hafifleştirilmesi gerektiğini görüyoruz. Bütün ilçelerimiz kent merkezine gelerek hizmet ilişkisi sürdürmekte.
Proje önerilerinden bazıları:
İzmir Kaynak Verimliliği Merkezi
İzmir Hidrojen Vadisi Projesi
İzmir Denizcilik Üniversitesi Projesi
Çandarlı Limanı ve Temiz Enerjiler Bölgesi
İzmir Yaratıcı Endüstriler Merkezi Projesi