İzmir 27. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada mahkeme, Güven Eken'in yurt dışına çıkış yasağı uygulanarak tahliyesine karar verdi. Kararla birlikte dosyada tutuklu sanık kalmadı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma, İZDOĞA'nın geçmiş dönemde gerçekleştirdiği bazı iş ve işlemlere ilişkin Sayıştay raporlarında yer alan tespitler üzerine başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında eski İZDOĞA Yönetim Kurulu Başkanı Güven Eken, eski Genel Müdür Özkan Baturu, İZBETON dosyasından tutuklu bulunan Heval Savaş Kaya ile eski İZBETON Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Şimşek hakkında işlem yapılmıştı.
Soruşturmanın dayanakları arasında Şaşal Su Tesisi için gerçekleştirilen makine alımlarına ilişkin ihale ve uygulama süreçlerinde usulsüzlük iddiaları yer aldı. Sayıştay raporlarında, teknik şartname ile sözleşme hükümleri arasındaki uyumsuzluklar, avans ödemelerinde mevzuata aykırı uygulamalar ve yüklenici firmaya gecikme cezası uygulanmaması gibi tespitlere yer verildi.
Raporda ayrıca sözleşmede belirtilen sürede teslim edilmeyen şişirme makinesinin daha sonra ikinci el bir makineyle değiştirildiği, bu nedenle şirketin zarara uğradığı değerlendirmesi yapıldı.








