Torbalı'da 'tahliye' krizi! Vatandaş direnişe geçti
Cami ve taziye evi reddedildi..
İzmir’de belediyeler muhtarlık binalarının daha iyi hizmet vermesi için her geçen gün artan desteklerde bulunurken Torbalı’da çarpıcı bir gelişme yaşandı. Belediye, mülkünde olan Çakırbeyli Mahallesi’ndeki muhtarlık binasını tahliye etme kararı aldı. İçişleri Bakanlığı genelgesine göre bir yer göstermeden tahliye kararı alınamayacağı belirtildi. Mahalle karara karşı direnişe geçerken belediyenin yer için sunduğu cami içindeki taziye evini ve konteynır tekliflerini de reddetti
Torbalı Belediye Başkanlığı, İl Özel İdarelerin kapatılmasıyla kendi mülkiyetine geçen Çakırbeyli Mahallesi’ndeki muhtarlık binasını tahliye etmek için harekete geçti.
Özellikle son yıllarda belediyeler, mülkü konumunda olan muhtarlık binalarına çok sayıda malzeme ve yenileme desteği verirken Torbalı’da çarpıcı bir gelişme yaşandı.
Gerçek İzmir'den Mehmet İşler'in haberine göre, ilk olarak Özbey Mahallesi’ndeki muhtarlık binası için ‘boşaltın’ talimatı verdiği öğrenilen Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’un bu kez Çakırbeyli Mahallesi’nde aynı karara imza attığı belirtildi. Belediyeden gelen yazı sonrasında Çakırbeyli Mahallesi Muhtarı İbrahim Kabaca ve mahalliler tahliyeyi önlemek için adeta direnişe geçti. Bölgeye gelen güvenlik güçleriyle birlikte nöbet tutan mahalle halkının kararın uygulanmaması için mücadelesi sürerken devreye Torbalı Kaymakamlığı girdi. Kaymakamlığın, taraflara davet gönderdiği ve gerçekleşecek toplantıyla sorunu çözüme kavuşturmak istediği belirtildi.
SEBEP SİYASİ GÖRÜŞLERİMİZİN AYRI OLMASIDIR!
Mahalle Muhtarı Kabaca yaptığı açıklamada, “Köy tüzel kişiliğine ait yerimizin belediyeye geçmesinden dolayı, köylünün imece usulü yaptığı yerden bizi atıyor. Anahtarı ve demirbaşları da bırak çık diyor. Sebep siyasi görüşlerimizin ayrı olmasıdır. Başkan bize yazı gönderdi. Biz çıkmıyoruz. Vatandaşımız arkamızda… Cuma gününden beri onlar da jandarmamız da bekliyor. Boşaltmıyoruz. Biz ve Özbey Mahallesi için yapıyor. Onların yeri hazineye ait bir yer. Kaymakamlıkta toplantı yapacağız. Çözüme bence ulaşılmayacak. Onlar çıkmamızda ısrar edecek, biz de çıkmamakta ısrar edeceğiz. Bizi konteynıra bizi geçirmesinin imkanı olmadığını söyleyeceğim” dedi.
KAYMAKAMLIKTA KRİTİK TOPLANTI
AK Parti Torbalı İlçe Başkanı Selman Günaydın da konuyla ilgili bilgi verirken, “Kaymakam bey duruma müdahale etti. Belediye başkanı ısrarla buranın tahliyesini istiyor. Bu süreç aslında 1 yıldır var da 3 aydır alevlendi. Kepçe, zabıtalar göndermiş. Haberi alır almaz köye gittik. Köy halkı da meydana indi. Bizim teşkilat arkadaşlarımız da geldi. Sonra belediye başkanı 200-250 tane belediye işçisi gönderdi. Israrla, ‘burayı tahliye edeceksiniz’ dedi ama tabii edemedi. Günün sonunda millet de direndi, biz de destek olduk. Hafta sonu jandarma nöbet tuttu tahliye etmesin diye. Kaymakam hem muhtarı hem belediye başkanını çağırmış. Belediye başkanı gitmiyor herhalde, başkan yardımcısı Ali bey gidiyor. Bir karar verilecek” açıklamasında bulundu.
DİĞER MAHALLELERE DOKUNMAZKEN BURALARI HEDEF SEÇİYOR
Günaydın, “Özbey Mahallesi’ne de yazı gönderdi. Allah’a şükür biz orayı çözdük. Hazine malıydı ama belediyeye tahsisliydi. ‘Çık buradan’ dediğinde biz tahsisi iptal ettik. Hazine olan muhtarlığı kaymakamlığa geçirdik. Şimdi orayla uğraşamıyor. Şimdi Çakırbeyli’ye gözü dikti. Dağtekke’de de konteynırları kaldırdı. Aynı mevzular orada da oldu. Buralar AK Parti’nin birinci olduğu mahalleler. Bu muhtarlar yanımıza gelen insanlar, ben de bu köyleri ziyaret ederim. Bu kararların siyasi olduğunu düşünüyorum. 60 mahallenin neredeyse yüzde 95’inde muhtarlık binaları belediyenin. Bunların hiçbirine dokunmazken o mahalleleri hedef seçme sinirden, harpten dolayıdır. Böyle bir karar aldı” dedi.
TAZİYE EVİNİ VE KONTEYNIRI YER OLARAK GÖSTERİYOR
Günaydın ayrıca, “Bu işlem hukuka aykırıdır. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine göre yer göstermeden muhtarlık binası tahliye edilemez. Belediye başkanı burada yer göstermiyor. Bir yer gösteriyor ama orası da Diyanet’in mülkü. Cami içindeki bir taziye evini yer gösteriyor. Orası muhtarlık için uygun değil. Biz bu muhtarlığın yer gösterilmeden tahliyesini hukuka aykırı buluyoruz. Yer gösterilmeye de gerek yok. Şu an muhtarlığın mevcut yerinde kalmasını istiyoruz. Köy halkı da bunu istiyor. Biz de haklı mücadelelerinde Çakırbeyli kardeşlerimizin sonuna kadar yanındayız. Konteynıra çıkın da demiş. Oradaki yaşlılarımız da, ‘Çakırbeyli muhtarlığı konteynıra mı layık?’ diyor. Mevcut yere de hiçbir gerekçe göstermiyor. Köy meydanı projesi olur, başka bir şey olur, öyle bir şey de yok. ‘Çıkın’ diyor. Sebep? Yok. Bu, siyasi bir karardır” ifadelerini kullandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İYİ Parti Karşıyaka'dan belediyeye 'tahliye' çıkışı:...
Yeşil-kırmızılı kulüp, belediye ekipleri tarafından Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu...
Ahbap soruşturmasında gelişme: Yeni isimlerin ifadesi...
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ahbap Derneği'ne yönelik yürütülen soruşturmada yeni...
Vestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...
Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...
Güncel Haberleri
TümüAK Partili Yüksel'den Orgeneral Dalkıran'a tebrik mesajı
AK Parti İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Sıtkı Yüksel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı...
Michelin Rehberi'nde adı geçen Kasap Fuat'a ruhsat şoku!
Michelin Rehberi'nde adı geçen Kasap Fuat'ın Alsancak şubesinin iş yeri açma ve çalışma ruhsatı...
Yüksek Askeri Şura kararları açıklandı!
Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) 2026 yılı olağan toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan...
İzmir Otogarı'nın işletme hakkı İzBB'ye geçti!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZOTAŞ arasında uzun yıllardır süren İzmir Otogarı'nın işletme...
Erdal Beşikçioğlu'nun uyuşturucu testi pozitif çıktı
Etimesgut Belediyesi'ne yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Belediye Başkanı Erdal...
Operasyon sonrasında Menderes Belediyesi'nden ilk açıklama!
Menderes Belediyesi’nden operasyonun ardından ilk açıklama geldi. Belediye tarafından yapılan...
Kayseri'de yolcu otobüsü devrildi: 1 ölü, 22 yaralı!
Kayseri'nin İncesu ilçesinde yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 2'si...
Bennu Gerede gözaltına alındı!
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, katıldığı bir programda yaptığı açıklamalardan dolayı fotoğraf...
Yüksek Askeri Şura bugün toplanacak: Gündemde neler var?
TSK’deki atamaların şekilleneceği Yüksek Askeri Şura bugün toplanacak. Komuta kademesinde bir...
Menderes Belediyesi'ne gözaltı: İlkay Çiçek ve 12 kişiye...
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Menderes Belediyesi'ne yönelik yürüttüğü soruşturmada Belediye...
Ödemiş’in dağ köyüne soğuk hava deposu desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş ilçe merkezine yaklaşık bir saat uzaklıktaki Tekke’de...
İZDENİZ'de kritik görev değişimi: Erdoğan gitti, Satkan...
İZDENİZ’de yönetim değişikliği tamamlandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay,...
