GÜLPERİ TİBİN/ EGE’YE BAKIŞ – İLBANK AŞ’nin yürüttüğü “Türkiye Deprem Sel ve Yangın Acil İmar Projesi (TEWFER)” kapsamında İzmir’de Konak ilçesi Umurbey, Halkapınar, Mersinli ve Çınarlı Mahalleleri ile Bayraklı ilçesi Adalet Mahallesi’nde yağmur suyu ve kanalizasyon inşaatı projesi gerçekleştirilecek.
İZSU Genel Müdürlüğü, Dünya Bankasının finanse ettiği projeyle ilgili Paydaş Katılımı ve Halkın Bilgilendirmesi Toplantısı düzenledi. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen toplantıda teşekkür konuşması yapan İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, projeyle ilgili bilgileri paylaştı. Erdoğan, “Bu proje TEWFER kapsamında hayata geçen bir proje. Projenin kapsadığı alan ise Konak’ın aslında kadim diyebileceğimiz yerleri ile Bayraklı’nın Adalet Mahallesi. Bu bölge, yeni yapıların inşa edildiği bir bölge.” dedi.
YAPIM İHALESİ ÖNÜMÜZDEKİ AY
Erdoğan, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Bu yapılarda birçok vatandaşımız yaşıyor. Bu da bizim kanalizasyon yükümüzü artırıyor. Bu nedenle, öncelikle bu bölgeyi ele aldık. Lot1 olarak ele aldık ve devamında Konak’ın kalan kısımları ve Karabağlar’ın da önemli kısımlarında projemiz gerçekleşecek. İnşaat süresi 18 ay, yaklaşık 30 yıllık bir ömrü olacak. Mahallelinin bu inşaat sürecinde çevresel etkisini en aza indirmek için bir araya gelmemiz gerekti. Bir okulun dağılma saati, bir apartmanın zemin suyunun kanala deşarjını bu toplantılarda öğrenebiliyoruz. Projeler sadece sayılardan değil insanlardan gelen bilgiler sayesinde çok daha kalıcı şekilde hayata geçirilebiliyor. Şeffaf yönetim anlayışı gereği süreç boyunca vatandaşı da bilgilendireceğiz. Bu projeyle ilgili yapım ihalesine önümüzdeki ay çıkacağız.”
“OLUMSUZ ETKİLERİ EN AZA İNDİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ”
Gürkan’ın konuşmasının ardından proje danışmanı Öner Akden, projeye yönelik sunum gerçekleştirdi.
Akden, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
“Bu proje çizgisel bir hat üzerinde yapılacağından, projenin inşası sırasında yaşanabilecek toz, gürültü gibi olumsuz etkilerin geçici olacağını düşünüyoruz ve bazı çalışmalarla da etkileri minimal düzeye indirmeyi planlıyoruz. Sahada bu çalışmaların Dünya Bankası standartlarında gerçekleştirilmesiyle ilgili denetim yapacak bir ekip de olacak. Süreçle ilgili denetimde bulunan her uzman, kendi uzmanlık alanıyla ilgili raporları hazırlayıp sunacak. Bu süreçte raporlamaları da Dünya Bankası’na yapıyoruz. Bugün bu toplantının tutanakları, sizlerin görüşleri de raporlanacak. Malum İzmir Türkiye’nin gözbebeği. Kültürel miras ve korunan alanlar açısında son derece zengin. Biz de birtakım kazı çalışmaları yapacağız. Bu esnada kültürel ögelerin korunmasıyla ilgili de ekipler çalışıyor olacak. Projenin inşaatı bittikten sonra çevresel ve sosyal açıdan olumsuz etkileri en aza indirmiş olacağız.
Bir kazı çalışması olduğunda, gürültünün rahat edici olan kısmının önlenmesi, trafiğin aksaması için belirli çalışmalar yürütülecek. Kültürel mirasla da ilgili olumsuzluklar yaşanmaması için önlemlerimizi alacağız.”
“YAĞMUR SULARINI ATIK SULARDAN AYIRACAĞIZ”
Akden’in konuşmasının ardından vatandaşlara söz verildi.
Toplantıda söz alan bir vatandaş, “Çevresel etkilerden kabaca bahsettiniz. Bu süreçte maalesef acı tecrübelerimiz de oldu. İZSU kendi ekipleri sahada uzun yıllardır çalışan köklü bir kurum. İnşaat sürecinde yürütülmesi gereken elektrik doğalgaz idaresi gibi koordinasyon süreciyle ilgili planlama yapılacaktır. Yine de altını çizmek gerektiğini düşünüyorum. Geçmişte bununla ilgili acı tecrübelerimiz var, vurgulanması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
Söz alan vatandaşın sorularına ve açıklamalarına yanıt veren Akden, “Fonun adı TEWFER, Dünya bankasının bir fonu. Biz bu sürecin başında tabii ki bir başvuru yaparken yeterli olduğumuz kanıtlamak için bir fizibilite raporu hazırladık. İçeriğinde İZSU’nun kredi değerliliğinden projenin keşif maaliyet yeterliliğine, buna neden ihtiyacımız olduğuna kadar anlattık. Başlıkta da yazdığı gibi en öneli konu olan atıksu hatları ve yağmur su hatlarının birbirinden ayrılması. Biz bu projeyle zaten aslında bu hatları birbirinden ayırma hedefini gerçekleştirmek istiyoruz. Dolayısıyla sorunuz cevabi evet, yağmur sularını atık sulardan ayıracağız.” ifadelerini kullandı.