ÖMER FARUK ALTIN / EGE’YE BAKIŞ – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, İzmir İl Binasında basın mensuplarıyla bir araya geldi.
“BU BİR ŞİDDET ÇAĞRISI ASLA DEĞİLDİR”
Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gümrükçü, geçtiğimiz günlerde il başkanlığına geldiği sırada yaşanan arbedeye ilişkin ‘kan dökülmedi’ ifadelerini kullanmış ve bu ifade gündemde tartışma yaratmıştı. Konuya açıklık getiren Gümrükçü, “Bir ifade kullandım. Siz de oradaydınız, siz yanlış anlamadınız. Hani, ‘Kan dökülmedi’ diye, ‘Polis gelmedi ve kan dökülmedi’ diye. Bu bir şiddet çağrısı asla değildi. Burun kanamadı manasında bir sözdü. Orada sorsaydınız onu anında düzeltirdim ama gördüğüm kadarıyla bir gün sonra bu böyle bir aleyhte kampanyaya dönüştü. Bundan da üzüntümü ifade etmek istiyorum. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak büyük bir aileyiz. Yüzyılı aşkın tarihimizin içinde ulusal kurtuluş savaşları, Türkiye'nin demokrasi mücadelesi, Türk halkı için birçok olumlu katkı ve Türkiye'nin çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine taşınması için yükseltilmiş bir çaba var. Ben, 27 yıllık Cumhuriyet Halk Partisi geçmişimle, cumhuriyetçi, Atatürkçü mücadelenin içinde verdiğim emekle bugüne kadar bu noktadaydım, bundan sonra da bu bayrağı yükseltmeye devam edeceğim” dedi.
“BİZE KİM MİKROFON UZATIYORSA, ‘HAYIR’ DEME LÜKSÜMÜZ YOK”
TGRT’ye katılmasına yönelik gelen eleştirilere yanıt veren Gümrükçü, “Bir nefret söylemi geliştiriliyor şu an. Yani Cumhuriyet Halk Partisi'nde görev alan herkese karşı bu yeni süreçte. Böyle bir şeytanlaştırma, bir düşmanlaştırma, sürekli bir baskı ile sindirme durumu var. Biz hiç kimsenin baskısına bugüne kadar boyun eğmedik ne içeriden ne dışarıdan. Bundan sonra da eğmeyeceğimizi ifade etmek istiyorum. Bir sevgi dili kurmaya çalışıyorum. Dün akşam da bir televizyon kanalındaydım, orada da ifade ettim. Bu akşam da başka bir televizyon kanalındayım, orada da ifade edeceğim. Kim yayına çıkarmak isterse, hangi mecra olduğu önemli değil, ben program dahilinde, imkân dahilinde bütün çağrılara olumlu cevap vereceğimi şimdiden ifade etmek istiyorum. Çünkü biz siyasetçiyiz, biz siyasi partiyiz. Bize kim mikrofon uzatıyorsa ‘Hayır, ben senin televizyonuna çıkmam’ deme lüksümüz yok. Kendimizi ifade etmek için hangi mecra bize kanal açıyorsa biz orada konuşacağız. Dün akşamki televizyon kanalını ben ömrüm boyunca izlemedim ama sunucusunu yıllarca başka televizyonlarda takip ettim. Davet edilince ‘Hayır’ diyecek lüksüm yoktu” şeklinde konuştu.
“5 BİN KİŞİ İLE GELİRİM GİBİ SÖYLEMLER GERÇEK ZİHNİYETİ GÖSTERİYOR”
Görevden alınan İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, geçtiğimiz günlerde yaptığı basın açıklamasında, “Eğer yarın bir çağrı yapsak ve ‘İl binasında toplanıyoruz’ desek, 5 bin kişiyle o binaya gireriz” ifadelerini kullanmıştı.
Güç’ün ifadesine tepki gösteren Gümrükçü, “Bir sevgi dili inşa etmeye çalışıyorum. Cumhuriyet Halk Partisi’nin kardeşlik kültürünü, yoldaşlık kültürünü yeniden oturtmaya gayret ediyorum. Bu anlamda, geçmişte görev almış arkadaşların son görevden almalardan sonra sergilediği dışlama, ötekileştirme, reddetme ve gerilim siyasetini doğru bulmuyorum. Bunların Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilkelerine uygun olduğunu düşünmüyorum. Yani ‘Ben oraya 5 bin kişi ile gelirim, orayı geri alırım’ gibi söylemler, aslında gerçek zihniyeti gösteriyor. Biz buraya bir fetih mantığıyla gelmedik. Elimizde, birinin görevden alındığına ve bizim göreve getirildiğimize dair bir görev emri vardı. Biz sadece kanuni hakkımızı talep ettik ve bir dirençle karşılaştık. Bu direnci de taban hareketiyle aştık” diye konuştu.
“GELEN HERKES HAK ETTİĞİ KIYMETİ GÖRECEKTİR”
Geçtiğimiz hafta yaptığı yazılı açıklama ile CHP’den istifa eden Cemil Tugay’a yönelik partiye dön çağrısını tekrarlayan Gümrükçü, “Cumhuriyet Halk Partisi’nden ayrılmış İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cemil Tugay, benim mesai arkadaşımdır. Yaşça benden büyüktür, ağabeyimdir. Kendisini yeniden Cumhuriyet Halk Partisi saflarına davet ettim. Bu çağrımı sizin aracılığınızla bir kez daha yineliyorum. Gelen herkes, parti çatısı altında hak ettiği kıymeti ve değeri görecektir. Başta belediye başkanlarımız olmak üzere, tüm belediye başkanlarımız çok zor şartlar altında çalışıyorlar. Onları en iyi ben anlarım. 5 yıl boyunca belediye başkanlığının ne kadar zor bir görev olduğunu İzmir’in en zor ilçelerinden birinde yaşayarak gördüm” ifadelerini kullandı.
“BİR HATA VARSA DÜZELTELİM”
Belediye başkanlarına yönelik her türlü desteği vereceğini bildiren Gümrükçü, “Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgütü’nün gücünün, bütün belediye başkanlarımızın arkasında olduğunu göstermek istiyorum. O yüzden sizden ricam; duyduğunuz olumsuz şeyleri de bize iletin. İletin ki; hem doğrusunu öğrenelim hem bir hata varsa düzeltelim hem de nerede, kime bir destek lazımsa, o Cumhuriyet Halk Partilinin arkasında kapı gibi sağlam durabilelim” şeklinde konuştu.
Dün akşam saatlerinde Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan CHP Sözcüsü Müslim Sarı, “Olağan kongre sürecini Eylül'ün başından başlatmak üzere kongre takvimi kararını almış oluyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
“İZMİR İL KONGRESİ’NİN ÇARŞAF LİSTE İLE YAPILACAĞINI TAAHHÜT EDİYORUZ”
Sarı’nın söylemine ilişkin açıklama yapan Gümrükçü, “Bu göreve geldikten sonra şu kadar gün görev yapacak, bu kadar günde kongre yapması lazım’ diyen arkadaşlara pazartesi günü burada Genel Merkez'in bir takvim ilan edeceğini, biz de o takvimin doğru gerçekleştirilmesi için görev aldığımızı söylemiştik. Dün akşam Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yönetim Kurulu, partinin olağan kurultay sürecini başlatacağını ve bunun da takriben eylül ayını bulacağını söyledi. Buradan da biz çağrımızı yapıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi çatısı altında kalacak herkesle parti içi demokrasi süreçlerini birlikte işleteceğimizi; delege, mahalle, üyeden başlayarak bu süreci demokratik bir şekilde yöneteceğimizi ve yapılacak olan İzmir İl Kongresi'nin çarşaf liste ile yapılacağını baştan taahhüt ediyoruz” dedi.
“BU KENTİN ÖNEMLİ SORUNLARI VAR”
İzmir’in önemli sorunları olduğunu ve bunların çözümlerine yönelik çabalar göstereceklerini dile getiren Gümrükçü, şu ifadeleri kullandı:
“Bunun dışında artık yavaş yavaş İzmir'in CHP içi tartışmalardan sıyrılması gerektiğini düşünüyorum. Bu kentin çok önemli sorunları var. Bu kentin gündemini CHP'nin iç tartışmasıyla geçirmek istemiyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi, cumhuriyeti kuran parti. Adında cumhuriyet ve halk var ama onu böyle birbirini yiyenler partisi gibi bir algı yaratma çabasının da karşısında olacağımızı söylemek istiyorum.
Bu kentin önemli sorunları var. Kentsel dönüşüm mağduru yurttaşlarımız var. Binaları depremde zarar görmüş, hala teslim olamamış arkadaşlarımız var. İzmir'in ciddi bir trafik sorunu var. Geçen gün söylediğim gibi balıkçıların, hayvancıların, çobanların, işçilerin, işsizlerin ciddi sorunları var. Artan ekonomik kriz, yaşam maliyetlerinin yükselmesi, İzmir'de barış, kardeşlik kültürünün zayıflaması gibi geleceğe yönelik endişelerimiz var. Bir arada yaşamanın en yüksek olduğu yer İzmir'dir yani o kültürün. Bunun zayıfladığı yönünde endişelerimiz var.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak bütün bu süreçlere, başta İzmir'in en büyük düşmanı olan deprem tehdidine karşı hazırlanma da dahil olmak üzere en yakın zamanda el atacağımızı; sokakta, halkta, vatandaşlarla, bilim adamlarıyla, yazarlarla, şairlerle bir araya gelerek kente yeni bir yön vermek için Cumhuriyet Halk Partisi'nin yerel siyasetini, yerel politikasını oluşturabilmek için birlikte hareket edeceğimizi de kapılarımızı herkese açacağımızı da buradan ilan etmek istiyorum”
“15 GÜN İÇERİSİNDE BU KONU NETLEŞİR”
15 gün içerisinde il yönetim kurulunun oluşturulacağını ifade eden Gümrükçü, “Yönetim oluşturma süreci ile ilgili Gümrükçü, “Daha yolun başındayız. Ne kadar sürer bilmiyorum ama şunu söylemek isterim; geçen gün de söyledim, yani ciddi bir binlerle ölçülen bir telefon yoğunluğu var. Birçok arkadaşa da dönemedim hala. Konuştuğum insanların çoğu, partinin bir yerinde –sadece il yönetiminde değil, bir yerinde– görev almak istiyorlar. İl yönetimi oluşturulmasındaki takvim kafamda net değil ama daha önce de söylediğim gibi; ilçe örgütleriyle, mevcut ilçe örgütleriyle durum değerlendirmesi, onlardan gelecek taleplerin alınması, eski il yöneticilerinin –yani bir önceki ve ondan önceki il yöneticileriyle– görüşme süreçleri, eski ilçe başkanlarıyla buluşmalar yaparak hızlı bir şekilde yeni bir yönetimi oluşturmak arzusundayım. Ne kadar sürer derseniz; bir hafta, 15 gün içerisinde bu konu netleşir. Sonra da parti çalışmasına yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımızla birlikte başlarız. Şu ana kadar elimde 300 civarı isim var. Yani kendileri bireysel talep etmiş 300 arkadaşımın adı var. Ajandamda hepsi yazılı.Tabi ki biraz yenilikçi de olmamız lazım, hep eskiler olmaz. Genç, yaşlı, tecrübeli ve enerji dengesini de oturtacağız bu süreçte” dedi.
“YUVAMIZI HEP BİRLİKTE YÜKSELTELİM”
Partiden istifa edenlere de geri dönün çağrısında bulunan Gümrükçü, “Geçmişte bir şekilde Cumhuriyet Halk Partisi ailesinin dışına çıkmış, bir akçeli olaya karışmamış, ahlaksızlığa karışmamış arkadaşlardan yani kendisi partisiyle ilişkisini kesmiş olabilir, parti ona ‘Sen şurada yanlış yaptın’ demiş, ayrılmış olabilir hepsini Cumhuriyet Halk Partisi çatısı altına dönmeye davet ediyorum. Yuvamızı hep birlikte yükseltelim. Bütün o ayrılmış arkadaşları yeniden Cumhuriyet Halk Partisi saflarında Atatürk’e ve Cumhuriyet’e çalışma yapmaya çağırıyorum” dedi.
“BİZE KOLTUK SEVDALISI DİYEN ARKADAŞA KOLTUK BULMA ÇABASI”
Özgür Özel’in pazartesi günü gerçekleştireceği ziyarete ilişkin konuşan Gümrükçü, “Kendisi partimizin milletvekili. Programından benim bilgim de basın aracılığıyla oldu. Bu süreci ben de izliyorum, nereye ulaşacağını görmeye çalışıyorum. İl yeni bina açılması, partiden ayrılmaya bir işaret gibi dursa da belki kendi arkadaşlarını bir çatı altında toplama... Hani "Bize koltuk sevdalısı." diyen arkadaşa bir koltuk bulma çabası da olabilir. Özgür Bey'in programından bilgim yok. Bu süreci takip edeceğim. Yakın zamanda bir şey olursa sizinle paylaşırım” diye yanıtladı.
Ege'ye Bakış








