Koronavirüs pandemisi nedeniyle basınmensupları ile online toplantıda bir araya gelen buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, merak edilen soruları cevapladı. Başkan Kılış pandemi süresince yapılan yardımlardan- bundan sonraki süreçte izlenecek yol haritasına, Buca metrosundan Buca cezaevinin akıbetine kadar bir çok açıklamada bulundu.
Egeye Bakış- Hande Turan/ Buca Belediye Başkanı erhan kılıç basın mensupları ile online toplantıda bir araya geldi. Gündeme dair açıklamalarda bulunan Başkan Kılıç, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Pandemi sürecindeki çalışmalara değinen Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç , pandemi bitimine kadar 25 bin Bucalı'ya gıda yardımı ulaştıracaklarını söyledi. Başkan Kılıç ayrıca Buca’nın şuanki mevcut borcunun 255 milyon TL olduğunu açıkladı.

“Tüm imkanlarımızla pandemi krizi ile mücadele ettik”
COVİD-19 sürecinde belediyelerin sıkıntılı süreçler yaşadıklarını söyleyen Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, belediye olarak tüm imkanlarını korona ile mücadeleye ayırdıklarını ifade etti. Başkan Kılıç “Zor bir süreç geçiyoruz. Bizde belediyeler olarak böyle bir krizde olabildiğince tüm imkanlarımızı bu krize yönlendirdik. Yerel yönetimlerin ellerindeki imkanlarla, çok ciddi bir pandemi mücadelesi verdiği ortadadır. Ancak bu gelirlerle ciddi bir mücadele yürütmek oldukça zordur. Merkezi hükümetin yerel yönetimlere bu tür olaylarda destek olması gerektiğini düşünüyoruz. Buca’da ki vatandaşlarımızın bu süreci daha konforlu yaşayabilmesi için biz ellerimizden geleni yaptık. Özellikle dezenfeksiyon anlamında bu pandeminin ilk açıklandığı günden itibaren bir toplantı gerçekleştirdik. O toplantıdan ise vakaların yüzde 30’unun Buca’da olabileceği ihtimali gözüktü. Bundan kaynaklı olarak bizde ne yapabiliriz diye düşündük. Bununla ilgili bir çalışma yürüttük. Çinde yapılan araştırmaları inceledik onları Türkçe’ye çevirerek araştırma yaptık. Türkiye genelinde dezenfeksiyon araçlarından 4 tane bulabildik ve hemen bunları kentimize kazandırdık. Bu dezenfeksiyon çalışmalarımızın tümünü ise muhtarlarla ile birlikte yaptık. Ancak görülen ise İzmir’deki vakaların yüzde 30’unun Buca’da olmasını beklerken, vaka oranlarında çok gerilerde olduğumuzu gördük” dedi.
“300 bine yakın maske dağıtıldı”
Pandemi sürecinde bir çok alanda maske dağıtımı yaptıklarını ifade eden Başkan Erhan Kılı, bu süreçte yaklaşık olarak 300 bin adet maskeyi Bucalılara ulaştırdıklarını söyledi. Kılıç “300’bine yakın maske dağıtımı gerçekleştirdik. Gerek pazaryerleri, gerek belediye binaları gerekse, bireysel olarak belediyemize gelip isteyenlere bu maskeleri ulaştırdık. Bu süreçte tabiî ki çok ciddib ir erzak yardımı talebi de vardır. Bu konuda da yaklaşık 25 bine yakın erzak dağıtmış olacağız bu süreç içerisinde. İlk sokağa çıkma yasağının ilan edildiği gün vatandaşların ekmeğe ulaşabilmesi için bir çalışma yürüttük burada 200 bine yakın ekmek dağıtıldı. Bir sonraki gün ise Bucalılara boyoz ve yumurta dağıttık.
Personel konusunda çok ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Çünkü 12 yaş altında çocuğu olan kadın personellerimize izin verdik. Bundan kaynaklı olarak biraz personel sıkıntısı yaşamış olduk.
Başkan Kılıç basın toplantısının ardından ise gazetecilerin sorularını yanıtladı. İşte o soru ve cevaplar;
Buca Cezaevi başkanlığınız döneminde kalkacak mı ?
Benim dönemimde kalkış olması yada kalkmamış olması çok önemli değil ancak bu cezaevinin artık kalkması gerekiyor. Ben başkan olmasaydım bile bunun kalkması gerektiğini söylerdim. Bir hukukçu olarak bu tür ceza evlerinin artık dünyada kullanılmadığını insanı açıdan olumsuz olduğunu düşünüyorum. Bundan kaynaklı olarakta bir an önce bu cezaevinin buradan kaldırılması gerekiyor. Bizde bu konuda parti ayırmaksızın, tüm partilerle iletişim içerisindeyiz. Gerçekten onlarında bu konudaki desteği çok önemli.
Buca metrosu ne zaman yapılacak ? Büyükşehir ile ilişkileriniz nasıl ?
Buca metrosunda artık son noktaya geldik. Pandemi süreci bittikten sonrada buca metrosunun temelinin atılacağını düşünüyorum. Büyükşehirle çalışmalarımız gerçekten harika durumda. Büyükşehir olarak Buca’ya oldukça önemli destekler sağlıyorlar, Sayın Tunç Soyer’e de çalışmalarından dolayı da çok teşekkür ederiz.
Buca Belediyesi’nin mevcut borcu nedir ?
Buca belediyesi olarak ilk göre geldiğimizde 380 milyon TL’lik ciddi bir borçla karşı karşıyaydık. Biz bu borcu 255 milyon tl ‘ye düşürmeyi başardık. Biz bu süreç içinde küçülme ve borçlanma yaşamadık, Aksine borçlarımızdan kurtulurken ciddi anlamda büyüme yaşadık. İller bankasından gelen payın düşmesini ise ise vergi ayına olmasından kaynaklı. Bu uygulamayı yıllardır gerçekleştiriyorlar. Sahada olan bütün işçilerimize pandemi tazminatı ödedik 400 TL’lik. Bayram sürecinde 2 -3 çuvallık bir yarım ulaştırdık personelimize. Ancak bunlara rağmen daha yapacağımız birçok iş var. Bu süreçlerde yerel yönetimler bu süreçte gerçekten çok önemli bir konumda.
Projelerinizde aksamalar yaşandı mı ?
Projelerimizde tabiî ki bir aksama oldu. Belediyeler sürekli döngü içerisinde olan bir aygıttır. Bundan kaynaklı olarak ta belediye içerisindeki çalışmalar tam olarak asla bitmez. Pandemi süreci olmasaydı yapacağımız bir çok proje olacaktı ancak şuan ki öceliklerimiz tabii ki değişmiş durumda.
Buca tramvayı ile ilgili bir çalışmanız var mı ?
Bizim ve büyükşehir belediyesinin gündeminde buca için tramvay projesi yok. Biz metro sonrasında vatandaşlarımızın nefes alacağı bir alan oluşturmayı düşünüyoruz.
Yerel yönetimler yasasını nasıl değerlendiriyorsunuz ?
Yerel yönetimler ile ilgili bazı taslaklar ortaya çıktı burada büyükşehir’in yetkilerini kısıtlayıp bazılarını ilçe belediyelerine verilmesi amaçlanıyor. Ancak ben burada büyükşehir belediyelerinin çalışmalarının engelleneceğini düşünüyorum. Şuan büyükşehirler oldukça başarılı çalıştığını görüyoruz.
Buca’da tarıma dönük ne gibi projeleriniz olacak ?
Pandemi süreci ile tarımın ne kadar önemli olduğunu gördük. Buca ambleminde yüzüm görürsünüz ancak Buca’ya geldiğinizde yüzüm göremezsiniz. Ancak en azından bu süreçte kaynaklar bölgesinde tarımın devam etmesine, orda ki köylüyü tarım yapmaya tekrar teşvik ediyoruz. Ancak oradaki tarım arazileri “Hobi bahçeleri” adı altında talan ediliyor durumda. Buca bazı ürünler için ise köyler bölgesinde dikimi sağlamak için teşvikler yapmayı planlıyoruz.
Buca trafiği ile ilgili ne gibi bir çalışmanız var ?
Buca Çevikbir meydanının yanında Buca Stadı var ancak bu stad şuan kullanılmıyor. Biz Bucaspor stadının bulunduğu bölgenin bir meydan, park yapılması için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Umarım bunu başarıyla tamamlarız.
Buca cemevi için şuan ne gibi bir çalışma yürütüyorsunuz ?
Buca cemevine yakın süreçte bir asansör takılacak. Biz cemevi’nin tam anlamıyla tüm sorunlarını gidermek amacı ile yakın zamanda önemli bir çalışmaya yapacağız. Yani burada sadece asansör değil ayrıca diğer tüm bakımları da yapılacak.
Bucaspor ve 1928 Bucapsor için neler söylemek istersiniz?
Bende bir Bucaspor taraftarı olarak takımımız amatöre düşmesi ile birlikte çok üzüldük. Bizim seçim çalışmalrımız sürecindede vatandaşlarımızın en büyük k sorularından biride Bucaspor’du. Şimdi de Bucaspor başka bir yapılanmayla ilerliyor. Geçmiş dönemlerde Bucapsor’un yönetiminde yer almış bazı arkadaşlarımız şirketleri aracılığı ile 1928 Bucaspor adı altında çalışmalrını yürütüyor. Şuan bütün odak noktamızda 1928 Bucaspor oldu. Önümüzdeki haftalarda play-off mücadelesi vereceğiz. Umarım ki bu mücadelemizdende başarılı bir şekilde çıkıp önce ikinci lig’e çıkarız ve sonrasında ise Buca’nın asıl hak ettiği Süper Lig’de yeniden yer alırız.
Normalleşme süreci ile ilgili ne düşünüyorsunuz ?
Bu hafta sonrasında normalleşme sürecine geçesin başlayacağını düşünüyorum. Tabii ki artık salgın minimum seviyeye gelsin ancak benim fikrim normalleşme sürecinin biraz daha uzatılmasıdır. Çünkü bu pandemi sürecinden korunmanın en önemli yeri izolasyon. Ben bütün vatandaşlarımızın normalleşmeye geçilse bile kendilerinin izole etmesinden tarafındayım.