Türkiye Belediyeler Birliği’nden deprem raporu
Türkiye Belediyeler Birliği Encümen Üyesi, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Deprem Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan 18 Ay Sonra Deprem Bölgesinde Durum Raporu’nun detaylarını aktardı.
Türkiye Belediyeler Birliği’nin 28 Ağustos’ta Adıyaman’da gerçekleşen Encümen Toplantısı’nda alınan karar üzerine Deprem Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan 18 Ay Sonra Deprem Bölgesinde Durum Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Türkiye Belediyeler Birliği Encümen Üyesi, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel raporun detaylarını sosyal medya hesaplarından paylaştı.
Raporda 6 Şubat 2023 tarihinde depremden etkilenen 11 ilde atılması gereken adımlar hakkında bilgi verildi.
AFET BELEDİYELERİ TASARRUF TEDBİRLERİNDEN MUAF OLMALI
Raporda paylaşılan bilgilere göre belediyelerin kendi görev ve sorumluluklarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmeleri için kurumsal ve mali anlamda güçlendirilmesi gerektiği, depremden sonra belediyelerin insan kaynakları yönünden de sıkıntı yaşadığı ve tasarruf genelgesinden muaf tutulması gerektiğinin altı çizildi.
Depremin ardından yaşanan yıkımlar kadar altyapı çalışması için de ciddi anlamda kaynağa ihtiyaç duyulduğunu belirten rapora göre depremin ardından bölgedeki belediyelerin hizmet yükü de çeşitlenerek arttığı belirtildi.
VATANDAŞLARIN BEKLENTİLERİNE DE YER VERİLDİ
Türkiye Belediyeler Birliği tarafından depremden sonra geçen 18 aylık sürecin değerlendirildiği ve çözüm önerilerinin yer aldığı raporda vatandaşların beklentilerine de yer verildi. Rapora göre deprem bölgesinde yaşayan vatandaşların beklentileri arasında; “barınma, gıda, psikososyal destek, bağımlılıkla mücadele, kültürel varlıkların korunması, sosyal alanların oluşturulması, doğanın korunması, istihdam ve şehir ekonomisinin geliştirilmesi yer alıyor.
TEMEL HİZMETLERDE BELEDİYELERE İNDİRİM YAPILMALI
Depremden etkilenen belediyelerin yeniden ayağa kalkması için merkezi hükümet desteğinin önemli bir koşul olarak sunulduğu raporda, söz konusu belediyelerin merkezi bütçeden aldığı payın arttırılması, kamu borçlarının silinmesi veya ertelenmesi, vergi borçlarının silinmesi, malzeme ve araç için hibe desteği ve temel (elektrik, su, doğal gaz) giderlerde indirim yapılması gerektiği belirtildi.
SEÇİLEN TÜM BAŞKANLAR EŞİTTİR
Bölgede yer alan belediyelerin ancak yeniden güçlenerek yurttaşlara hizmet verebileceğinin belirtildiği raporda siyaset üstü bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğinin altı çizilerek, seçilen tüm belediye başkanları arasında eşitlik vurgusu yapıldı.
İŞ BİRLİĞİ VURGUSU
Afet bölgesinden belediyeler üzerinden bölgede yaşayan yurttaşların yanı sıra deprem nedeniyle başka kentlere yerleşen yurttaşların da belediyelerin hizmet ağı içerisinde yer aldığının altı çizildi. Raporda devam eden sürecin aşılabilmesi için iş birliği vurgusu yapıldı.
SAHİP OLDUĞUMUZ KAYNAKLARI ETKİN BİR BİÇİMDE KULLANACAĞIZ
Türkiye Belediyeler Birliği’nin süreçte etkin rol oynayacağının belirtildiği raporda üye belediyeler arasında iş birliğinin güçlendirilmesi, merkezi yönetim, yerel yönetimler, belediye birlikleri ve diğer ilgili paydaşların birlikte hareket etmesi gerektiği belirtilerek; “Türkiye Belediyeler Birliği olarak özellikle afetzede üye belediyelerin tekrar ayağa kalkması ve daha güçlü biçimde faaliyetlerini yürütmesi için sahip olduğumuz yetki ve kaynakları en etkin bir biçimde kullanacağımızın altını çizmek isteriz” denildi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Jeopark Belediyeler Birliği, Salihli’de Toplandı
Jeopark Belediyeler Birliği Meclisi, Nisan ayı toplantısını Salihli’de gerçekleştirdi. 3. Seçim...
Hava Kalitesi Raporu açıklandı: Türkiye'nin en kirli...
IQAir’ın 2025 Dünya Hava Kalitesi Raporu yayımlandı. 143 ülkede yapılan analizleri içeren rapora...
Prof. Dr. Görür'den 'rahatlama' uyarısı: Deprem olursa...
Deprem gündeminin sakinleştiği dönemlerin en riskli zamanlar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Naci...
Yerel Haberleri
TümüKonak’ta imzalar fırsat eşitliği için atıldı
Sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliklerine bir yenisini ekleyen Konak Belediyesi, Kordon...
Urla’da istifalar sonrası ilk meclis toplandı;...
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın ve 22 meclis üyesinin Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa...
Karabağlar ‘da BİO fark yarattı: 2 bin 40 kişi iş sahibi...
Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay'ın göreve gelir gelmez hayata geçirdiği Bölgesel...
Başkan Eşki’den Çamdibi çıkarması: "Halkımızın içinde,...
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Çamdibi Bölgesi’nde gerçekleştirdiği alan gezisinde...
Karşıyaka’da “sokak” çocukların!
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Latife Hanım Mahallesi’nde düzenlenen ‘Sokak Senin’...
Manisa Büyükşehir Belediyesi “Sağlıklı İşyeri”...
Manisa Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Beslenme Dostu ve...
Belediye ve Kaf Kaf tek yürek!
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Karşıyaka Spor Kulübü’nün eski kulüp başkanları,...
Konaklı kadınların okuma azmi örnek oldu
Konak Belediyesi’nin, Konak Halk Eğitimi Merkezi iş birliğiyle Basmane Semt Merkezi’nde açtığı...
Bornova’da doğal lezzetler halkla buluşuyor
Bornova Belediyesi, 6 Eylül 2026 tarihinde Yakaköy Köy Meydanı’nda düzenleyeceği "2. Geleneksel...
Karabağlar ‘da Gazeteci Barış Selçuk saygıyla anıldı
Karabağlar Belediyesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin katkılarıyla, 32 yıl önce...
Engelsiz Yaşam Merkezi'nde üreterek güçleniyorlar
Efes Selçuk Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde düzenlenen makrome ve yaratıcı drama...
İzmir’in simge yapısı Cihan Palas yeniden hayat buluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel mirasının önemli yapılarından...
