Tireli köylülerin nöbeti devam ediyor: Biz çabulcu değil, köylüyüz!
Tire-Belevi karayolunun genişletilmesi çalışmaları kapsamında Çayırlı Mahallesi’ni içine alacak şekilde yapılan güzergâh değişikliği, bölge halkının tepkisine neden olmuştu. Nöbetlerine devam eden Tireli köylüler, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek duruma tepki gösterdi. Köylüler, “Biz çapulcu değiliz, köylüyüz” ifadelerini kullandı.
ÖMER FARUK ALTIN/EGE’YE BAKIŞ-Tire-Belevi karayolunun genişletilmesi çalışmaları kapsamında Çayırlı Mahallesi’ni içine alacak şekilde yapılan güzergâh değişikliği, bölge halkının tepkisine neden olmuştu. Çayırlı Mahallesi sakinleri, güzergahın değişmesiyle birçok zeytin, incir ve cam ağacının kesileceğini ifade ederek, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi. Alanda sırayla konuşarak bu projeye müsaade etmeyeceklerini ifade eden köylüler, “Gerekirse Ankara’ya yürürüz” ifadelerini kullandı. Açıklamada, projenin yürütmesini durdurma kararı için dava açtıklarını ifade eden köylüler, “Gerekirse dozerin önünde yatacağım, onlar da mezarımı kazıp beni içine gömecekler” diye konuştu.

“ÇAPULCU DEĞİL, KÖYLÜYÜZ”
Köylülerden Fethiye Yıldırım, “Biz çapulcu değiliz, biz köylüyüz” şeklinde tepki göstererek, “Cahiliz aptal değiliz. Biz emeğimizin ekmeğimizin peşindeyiz. Bizi sürekli oyalama taktiği yaptılar. Biz vali yardımcısı ile görüştük, bundan sonra karayolları ile görüşeceğiz. Onlar da bize tatmin edici kelimeler kullanmayacak. Gerekirse Ankaraya da gideceğiz. Asla ama asla vazgeçmeyeceğiz. Bizim ekmeğimiz emeğimiz, yılların verdiği geçim kaynağı. Tek geçim kaynağımız zeytin ağacımız nefesiiizi kesmek üzereler. Nefesimizi boğmak üzereler en son çare bunu duygu sömürüsü olarak görmeyin. Enson çaremiz dozerin önünde yatıp mezarımı kazıp içine gömecekler. Bunu da asla asla izin vermeyeceğiz. Zeytinimize incirimize dokunmayın. Elimden ekmeğimi almayın. Bunu alırsanız tarlanın içine mezar yapıp kendimizi gömüceğiz. Ben o tarlalar için bankadan kredi çektim ve hala onu ödüyorum. Tonlarca ağacımız kesilecek. Ekmek teknem sonucu ne olursa olsun bizi öldürsünler öyle girsinler. Hayatta vermem. Çayırlı yalnız değildir. Burayı topusuz diyorlar ama asla inanmayın. Bunların hepsi tapulu arazi” ifadelerini kullandı.
Bir diğer köylü Birsen Keskin ise, “Olaya tepkili olan bir diğer köylü ise, “Ben o tarlalar için bankadan kredi çektim ve hala onu ödüyorum. Tonlarca ağacımız kesilecek. Ekmek teknem sonucu ne olursa olsun bizi öldürsünler öyle girsinler. Hayatta vermem. Çayırlı yalnız değildir” dedi.
“SİYASETİN PERDE ARKASINDAKİ BİR HİLE”
Hükümete seslenen Tireli köylü Tekin Karadağ, “2017’de alınan kararla bütün ovadan gelen yol ne hikmetse içinde yolun üstüne alınıyor. Siyasi bir karar. Siyasetin perde arkasındaki bir hiledir. Köylü yola karşı değil. Ama yolun güzergahı belllidir. Ağaçsız çıplak bir arazide giderken ne hikmetse köyün üstüne aldılar? Bunu hükümet duysun. Bu köylülüyü öldürmek demektir” diye konuştu.

“BİZ YOLU DEĞİL, ADALETSİZLİĞİ REDDEDİYORUZ!”
İzmir Kent Konseyi Başkanı Özgür Topaç, Kent Konseyleri adına köylülere desteklerini ifade ederek, “Bugün burada sadece ağaçlarımız değil, emeğimizi, geleceğimizi, çocuklarımızın yarınını savunmak için toplandık! Bu topraklar bizim, bu ağaçlar bizim, bu bereket bizim! Yüzyıllardır İzmir’in bereketini taşıyan zeytin ve incir bahçelerini yok edecek bir projeye asla sessiz kalmayacağız! Biz yolu değil, adaletsizliği reddediyoruz! Mevcut yol genişletilebilecekken, binlerce ağacın kesilmesini gerektiren bir güzergâh değişikliğini kabul etmiyoruz! Bu ağaçlar sadece odun değil; dedelerimizin, ninelerimizin elleriyle büyüttüğü, bizden sonraki nesillere bırakacağımız emanetlerdir! İzmir Kent Konseyi olarak Tire’nin yanındayız! Çayırlı halkının yanındayız! Zeytinimize, incirimize, toprağımıza sahip çıkacağız! Bu toprakların gerçek sahipleri olarak, “Dur!” diyeceğiz! Gelin bu yanlıştan dönün! Çayırı’nın sesine kulak verin! Çayırlı susmayacak! Tire Susmayacak! İzmir susmayacak! Zeytinlerimize dokunmayın! İncir bahçelerimizi talan etmeyin” şeklinde konuştu.

“DOZER GELİRSE DURDURACAĞIZ DİYE SÖZ VERDİK”
Basın açıklamasının sonunda konuşan Tarım İşleri Sendikası Genel Başkanı Umut Kocagöz, “Geçtiğimiz pazar günü Tire’de bir basın açıklaması düzenledi arkadaşlar. Bunun üzerine köyde bir dozerin olduğunu ve orada bir çalışma yapıldığını gördük. Köylüler dozerin önüne geçti ve dozeri durdurdular. Biz pazartesi yapılan basın açıklamasında bir söz verdik. Biz dozer gelirse bu dozeri durduracağız diye söz verdik. Sonuna kadar orada mücadele edeceğiz. Burada ciddi bir adaletsizlik söz konusu. 2017’den beri yapılmış bir yol projesinin bir anda değiştirilmesiyle köylüler mağdur ediliyor. Bu mağduriyet çok hızlı bir şekilde giderilebilir. Bugün İzmir’de önce Vali Yardımcısıyla görüştüler. Sonra karayolları bölge müdürüyle görüşecekler. Valilikte de bunun geri döndürülebileceğini söylediler. Daha fazla ağacın kesilmesini istemiyor. Yürütmeyi durdurmaya yönelik bir iptal davası zaten açıldı. Dozerlerle, kesim ekipleriyle gelip köylüyü rahatsız etmeyin. Bu kıyımı durdurun. Gelirseniz orada olacağız. Tekrar söz veriyoruz. Tire köylüleri olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz. Direneceğiz ve kazanacağız” ifadelerine yer verdi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
CHP'li Gülsever'den acılı ailelere destek: Cezalar gözden...
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Ayten Gülsever, Ankara Kurtuluş Parkı’nda adalet nöbeti tutan...
CHP'li Emre'den 'Türkiye İttifakı' vurgusu: Yolumuzu...
CHP'nin Parti Meclisi ve MYK toplantılarının ardından Zeynel Emre açıklama yaptı. Emre...
Akbelen'de köylülerin direnişi zaferle sonuçlandı!
Danıştay, Akbelen’de acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurdu.
Yerel Haberleri
TümüKarşıyaka Çarşısı’nda araç denetimleri sürüyor
Kent düzenini sağlamak ve toplum huzurunu güvence altına almak için çalışan Karşıyaka...
Çandarlı’nın geleceğine imza: Cumhuriyet Meydanı coşkulu...
Dikili Belediyesi tarafından Çandarlı’ya kazandırılan Cumhuriyet Meydanı, binlerce vatandaşın...
Buca’da kadınlar buluşuyor, dayanışma güçleniyor
Buca Belediyesi, kadınların kentten beklentilerini dinlemek ve kadın dayanışmasını g...
Saadet Mirci Semt Merkezi hayata yeniden açılan kapısı oldu
Konak Belediyesi Enver Şükrü Aytulun Saadet Mirci Semt Merkezi’nde hayata tutunan, yaşama...
İzmir Yurttaş Meclisi 15 ilçeye ulaştı
İzmir genelinde sürdürülen İzmir Yurttaş Meclisi çalışmaları kapsamında bugüne kadar 15 ilçede...
Onat Tüneli İzmir trafiğine nefes aldıracak
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını sürdürdüğü Buca Onat Tüneli tamamlandığında, Buca ile...
Selçuk, Beach Flag Futbol turnuvasına ev sahipliği yapıyor
Efes Selçuk, bu yıl önemli bir spor organizasyonuna daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor....
Bornovalı muhtarlardan yoğun mesaiye ‘Makarna’ molası
Bornovalı muhtarlar, yoğun mahalle mesaisine Bornova Belediyesi’nin EVKA-3’teki Mutfak...
Konak’ta imzalar fırsat eşitliği için atıldı
Sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliklerine bir yenisini ekleyen Konak Belediyesi, Kordon...
Urla’da istifalar sonrası ilk meclis toplandı;...
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın ve 22 meclis üyesinin Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa...
Karabağlar ‘da BİO fark yarattı: 2 bin 40 kişi iş sahibi...
Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay'ın göreve gelir gelmez hayata geçirdiği Bölgesel...
Başkan Eşki’den Çamdibi çıkarması: "Halkımızın içinde,...
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Çamdibi Bölgesi’nde gerçekleştirdiği alan gezisinde...
