BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel Prof. Dr. Harzadın: Yediklerimiz, gelecek nesilleri etkil...

Prof. Dr. Harzadın: Yediklerimiz, gelecek nesilleri etkiliyor

Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği "Fonksiyonel Beslenme ve Çocuk Sağlığı" söyleşisinde Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, annelere, fonksiyonel beslenme tekniklerini ve çocukları sağlıklı beslemenin yollarını anlattı.

0Yorumlar
Prof. Dr. Harzadın: Yediklerimiz, gelecek nesilleri etkiliyor
Gaziemir Belediyesi’nin 23 Nisan Çocuk Şenliği kapsamında "Fonksiyonel Beslenme ve Çocuk Sağlığı" söyleşisi düzenlendi. Söyleşiye, fonksiyonel beslenme teknikleriyle doğru beslenme konusunda çalışmalar yapan Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, konuşmacı olarak katıldı.

İnsanların neden beslenmeye ihtiyaç duyduğunu anlatarak sunumuna başlayan Harzadın, “Besinler bizim enerji ihtiyacımızı karşılıyor. Ama onun ötesinde etkileri var besinlerin. Bütün vücudumuza yeni, farklı bir madde sokuyoruz besinlerle. Yani farklı bir bilgi alıyoruz. Aldığımız bilgi doğru ise sağlığımızı olumlu, yanlışsa olumsuz etkiliyor. Olumlu gıdaları tüketelim, olumsuzlardan uzak duralım demek kolay ama uygulaması kolay değil. Beyindeki tat merkezin doyuramayınca yemekten memnun olmuyoruz ve ruhsal açlığımız devam ediyor. Sağlıklı beslenme, matematik işi değil. Sosyal çevremiz, yaşam şeklimiz beslenme alışkanlıklarımızı etkiliyor” diye konuştu.   


“Besinler, hastalıklara neden olan, hastalıkları tedavide eden birer unsur” diyen Harzadın sözlerini şöyle sürdürdü: “Vücudumuz sürekli yenileniyor. Yediklerimiz doğrultusunda hücrelerimiz yenileniyor. Kaliteli beslenirsek kaliteli hücrelerimiz olur. Besin diye yediğimiz ama içinde besin olmayan gıdalarla karşı karşıyayız. Beslenmemiz, yaşam şeklimiz vücudumuzun iç dengesini etkiliyor. Bugün yediğimiz yiyecekler gelecek nesilleri de etkiliyor.”  

Vücudumuz harika bir makina
Herkesin vücudunu dinlemesi ve vücudun verdiği uyarıları dikkate alması gerektiğini ifade eden Harzadın, “Vücudun temel çalışmasını iyi bilmemiz ve hangi sorunların hangi hastalıklara yol açtığını iyi bilmemiz gerekiyor. Vücudumuz kendini sürekli yenileyen harika bir makine. İnsan vücudunda 34 trilyon hücre, vücudumuzda yaşayan 300 trilyon canlı var. Bu hücreler, vücudumuzun her yerindeler. Vücudumuzda çok iyi bariyer fonksiyonu, bir denge var. Bakterilerle bu dengenin korunması için kurallarımız olması gerekiyor. Yediklerimiz, yaşam şeklimiz, stres düzeyimiz bu dengeyi etkiliyor” dedi.

Çocuk beslenmesine dikkat
“Anne karnından itibaren maruz kaldıklarımız, yaşam şeklimiz vücudumuzu çok etkiliyor” uyarısı yapan Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, çocukların beslenmesinde dikkat edilmesi gereken noktalara da dikkat çekti. Şekerli yiyecekler, gazlı içecekler, kızartmalardan, fast food, paketli yiyecekler, kahvaltılık gevrekler, salam, sosis gibi yiyecek ve içecekleri çocuklara tükettirilmemesi gerektiğinin altını çizen Harzadın, şu önerilerde bulundu:

“Bu yiyecekleri kesinlikle evlerinize sokmayın. Çocuk evde görünce bunları normalleştiriyor. Ayran, kasap sucuk ve pastırma tercih edin. Sütlü çikolata yerine bitter çikolata verin çocuklarınıza. 
Evde çikolatayı kendiniz yaparsanız çok sağlıklı ve daha uygun maliyetli olur. Çorbalarınızı mutlaka kemik sulu olsun. Her şeyin içine zerdeçal koyun. Margarin yerine tereyağı, zeytinyağı kullanın. Kavrulmamış kuruyemişleri çocuklarınıza tükettirin.  Haftada iki defadan fazla balık tüketmeyin. Dip balıkları yerine yüzey balıklarını, küçük balıkları tercih edin. Büyük balıklarda çok fazla metal var. Ağır metal analizleri yapılmış, onaylı balık yağlarını çocuklarınıza verin. Yeşil sebzeleri, renkli meyve ve sebzeleri mutlaka çocukların beslenmesinde kullanın.”

Sağlıklı nesiller yetiştireceğiz
Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın’a çiçek takdim ederek teşekkür eden Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda “Gaziemirli yurttaşlarımızın sağlıklı beslenmesi bizim için çok önemli. Bu yüzden sizi burada ağırlamak bizim için çok önemli. Sağlıklı beslenme önerilerini mutlaka mutfaklarımıza asmalıyız. Çocuklarımıza sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak sağlıklı bir nesil yetiştirmeliyiz. Bu yöndeki eğitim ve çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.


 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Manisa Büyükşehir Belediyesi “Sağlıklı İşyeri”...

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Beslenme Dostu ve...

5 saat önce

Belediye ve Kaf Kaf tek yürek!

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Karşıyaka Spor Kulübü’nün eski kulüp başkanları,...

6 saat önce

Konaklı kadınların okuma azmi örnek oldu

Konak Belediyesi’nin, Konak Halk Eğitimi Merkezi iş birliğiyle Basmane Semt Merkezi’nde açtığı...

10 saat önce

Bornova’da doğal lezzetler halkla buluşuyor

Bornova Belediyesi, 6 Eylül 2026 tarihinde Yakaköy Köy Meydanı’nda düzenleyeceği "2. Geleneksel...

12 saat önce

Karabağlar ‘da Gazeteci Barış Selçuk saygıyla anıldı

Karabağlar Belediyesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin katkılarıyla, 32 yıl önce...

12 saat önce

Engelsiz Yaşam Merkezi'nde üreterek güçleniyorlar

Efes Selçuk Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde düzenlenen makrome ve yaratıcı drama...

13 saat önce

İzmir’in simge yapısı Cihan Palas yeniden hayat buluyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel mirasının önemli yapılarından...

13 saat önce

İZSU'dan 4,6 milyarlık altyapı yatırımı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 2026’nın ilk altı ayında 30 ilçede toplam 4,6...

13 saat önce

Başkan Tugay, Kazakistan’da yeni iş birliklerinin...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve beraberindeki İzmir heyeti, Kazakistan'ın...

1 gün önce

Narlıdere zabıtasında yaka kamerası dönemi

Narlıdere Belediyesi, hizmet kalitesini artırmak ve saha denetimlerinde şeffaflığı sağlamak...

1 gün önce

'İzmir'de zeybek bilmeyen kalmasın' çağrısı 500 kişilik...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin “İzmir'de zeybek bilmeyen kalmasın” çağrısıyla hayata geçirdiği...

1 gün önce

Bornova’da tarım ve dayanışma hamlesi

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Yakaköy’deki 15 dönümlük Doğal Tarım Çiftliği’nde...

1 gün önce