Mübadelenin 100. yılında kadın sempozyumu düzenlendi
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından mübadelenin 100'üncü yıldönümünde “Mübadele ve Kadın” sempozyumu düzenledi. Sempozyumun açılışında konuşan İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, “İzmir yarayı berekete, acıyı güce dönüştüren, tarihin ve yeniden kurulan bir memleketin mağduru olmayı reddedip, öznesi olmaya inat eden kadınların elleri üzerinde yükselerek büyüyor” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan mübadele anlaşmasının 100’üncü yıldönümünde “Mübadele ve Kadın” sempozyumu düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kent Konseyi koordinasyonunda Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölgesi Temsilciliği işbirliğiyle Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılan sempozyuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i temsil etmek üzere İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, Sosyal Projeler Dairesi Başkanı Anıl Kaçar, akademisyenler, muhtarlar ve mübadiller katıldı.
“Hatırlamayı görev bilelim”
Sempozyumun açılışında konuşan İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, Başkan Tunç Soyer’in sevgi ve selamlarını ileterek konuşmasına başladı. Kökkılınç, “Üzerinde yaklaşık 7 bin dil konuşulan bu dünyada bazı sözcükler vardır ki, taşıdığı anlam ve tarihselliği sebebiyle başka bir dile çevrilemez. Tıpkı mübadele sözcüğü gibi. Lozan Barış Antlaşması ve mübadeleden 100 yıl sonra bugün hala o dönemin isimsiz kahraman kadınlarını konuşuyoruz. Amazon kraliçesi Smyrna’dan tutun da, 100 yıl önce şehrimize gelen mübadil kadınlardan günümüze, İzmir yarayı berekete, acıyı güce dönüştüren, yazılan bu tarihin ve yeniden kurulan bir memleketin mağduru olmayı reddedip, öznesi olmaya inat eden kadınların elleri üzerinde yükselerek büyüyor. Bugün burada kuşaklar boyunca birlikteliği, ezgilerin ortaklığını, vatanın yalnızca dayanışma ve hürriyet sevdasıyla yeniden inşa edilebileceğini bizlere öğreten kadınların isimlerini hatırlamayı bir görev bilelim. Onlardan ilham alalım” dedi.
Mübadillere özel belgesel, dans ve şarkı
Sempozyum kapsamında ayrıca Nurdan Tekeoğlu ve Orhan Tekeoğlu'nun yönettiği, mübadillerin hikâyelerini beyaz perdeye taşıyan "Paramparça" belgeseli gösterildi. Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu ve dans performansları ise seyircinin büyük beğenisini topladı. Ege’nin iki yakasında çok uzun yıllardan beri iki dilde söylenen ortak şarkılar, mübadil kökenli bestecilerin eserleri, mübadillerin doğdukları topraklardan getirdikleri türkülere izleyici de eşlik etti.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Phokaialıların Rotası Sempozyumu Foça'da başlıyor
1. Uluslararası Phokaialıların Rotası Sempozyumu” 8 Mayıs 2026 Cuma günü İspanya’nın L’Escala...
Mübadelenin 102. yılı Konak’ta anıldı
Konak Belediyesi’nin mübadelenin 102’nci yıldönümü anısına Mübadele Anıtı önünde düzenlediği...
Göztepe’nin 100. yılında gökyüzü sarı-kırmızı
İzmir’in köklü spor kulüplerinden Göztepe’nin 100. yılı, coşkulu bir kutlamaya sahne oldu. İzmir...
Yerel Haberleri
TümüKonak’ta imzalar fırsat eşitliği için atıldı
Sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliklerine bir yenisini ekleyen Konak Belediyesi, Kordon...
Urla’da istifalar sonrası ilk meclis toplandı;...
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın ve 22 meclis üyesinin Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa...
Karabağlar ‘da BİO fark yarattı: 2 bin 40 kişi iş sahibi...
Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay'ın göreve gelir gelmez hayata geçirdiği Bölgesel...
Başkan Eşki’den Çamdibi çıkarması: "Halkımızın içinde,...
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Çamdibi Bölgesi’nde gerçekleştirdiği alan gezisinde...
Karşıyaka’da “sokak” çocukların!
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Latife Hanım Mahallesi’nde düzenlenen ‘Sokak Senin’...
Manisa Büyükşehir Belediyesi “Sağlıklı İşyeri”...
Manisa Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Beslenme Dostu ve...
Belediye ve Kaf Kaf tek yürek!
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Karşıyaka Spor Kulübü’nün eski kulüp başkanları,...
Konaklı kadınların okuma azmi örnek oldu
Konak Belediyesi’nin, Konak Halk Eğitimi Merkezi iş birliğiyle Basmane Semt Merkezi’nde açtığı...
Bornova’da doğal lezzetler halkla buluşuyor
Bornova Belediyesi, 6 Eylül 2026 tarihinde Yakaköy Köy Meydanı’nda düzenleyeceği "2. Geleneksel...
Karabağlar ‘da Gazeteci Barış Selçuk saygıyla anıldı
Karabağlar Belediyesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin katkılarıyla, 32 yıl önce...
Engelsiz Yaşam Merkezi'nde üreterek güçleniyorlar
Efes Selçuk Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde düzenlenen makrome ve yaratıcı drama...
İzmir’in simge yapısı Cihan Palas yeniden hayat buluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel mirasının önemli yapılarından...
