BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel Köy Enstitülerinin kurucusu Hasan Âli Yücel Gaziemir’de a...

Köy Enstitülerinin kurucusu Hasan Âli Yücel Gaziemir’de anıldı

Köy Enstitülerinin kurucusu Hasan Âli Yücel, 59

0Yorumlar
Köy Enstitülerinin kurucusu Hasan Âli Yücel Gaziemir’de anıldı

Köy Enstitülerinin kurucusu Hasan Âli Yücel, 59. ölüm yıldönümünde, Gaziemir’de düzenlenen “Laik, Demokratik, Bilimsel Eğitim Paneli” ile anıldı.


Gaziemir Belediyesi ile Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin (YKKED) ortaklaşa düzenlediği etkinlikte konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Hasan Âli Yücel’in Köy Enstitüleri’yle, üniversite reformuyla, edebiyatımıza kazandırdığı dünya klasikleriyle Türk aydınlanmasında önemli rolü olan büyük bir eğitimci ve düşün adamı olduğunu söyledi. Yücel’in miras bıraktığı laik, demokratik eğitim modelinin yaşatılamadığına vurgu yapan Başkan Arda, “Maalesef, eğitim sistemimiz dünyanın gerçeklerinden uzak, toplumun mevcut yapısını ve ihtiyacını benimseyememiş, gerici ve piyasacı bir yapıya büründü. Oysa Yücel, İsmail Hakkı Tonguç ve nice eğitimcimizin bundan yaklaşık 80 yıl önce taşıdığı aydınlanma meşalesinin ateşi kısa sürede ülkeye yayılmıştı. Köy Enstitüleri, köy kalkınmasını amaçlayan bir projeydi. Türk eğitim sistemine farklı bir bakış açışı getirmişti, dünyaya örnekti. Toplumun tabanını oluşturan köyün; iktisadi, zirai, kültürel, sosyal ve teknik birçok alanda gelişip ilerlemesini sağlaması dolayısıyla hiçbir kurum, Enstitüler gibi çok boyutlu olamadı. Yücel’in en büyük eserlerinden biri olan Köy Enstitüleri’nin, Cumhuriyet devrimlerinin sağlam temellere oturmasındaki payını yadsıyamayız. Bu dönemde hala eğitim sistemimiz bu gerici saldırılara karşın yıkılmadıysa bunda Hasan Âli Yücel ve Cumhuriyetin kurucu felsefesine inanan eğitimcilerin payı büyüktür” diye konuştu.



“Yücel’i unutmamalıyız”
CHP’nin Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya da Türkiye’de eğitimin bilinçli olarak çürütülmeye çalışıldığını söyledi. Umutsuzluğun yerine umudun örgütlenmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, “Umutsuzluğun nasıl yenilebileceğini Mustafa Kemallerden, Hasan Âli Yücellerden biliyoruz. Yücel, laikliği olmazsa olmaz olarak görüyordu. Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması gerektiğini savunuyordu. Toplumsal barış için bunu ön koşul olarak sunuyor ve bundan taviz vermiyordu. Eğitim ve kültürün insanları özgürleştirdiğini biliyordu. Müziği, kültürü öne alıyordu. Cumhuriyet sevdasını gelecek nesillere taşımak için Yücel’i unutmamamız gerekiyor. Geçmişimizi günümüze taşımalıyız. O zaman cumhuriyet asla yıkılmaz. Zaten de yıkılmayacak. Köy Enstitüleri yüzlerce yıl daha o bilinçle, o düşünceyle yaşayacak” dedi.


Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, eğitimi dinselleştirmenin tüm boyutlarının yaşandığını belirterek eğitim sistemindeki geriye gidişe ilişkin verileri paylaştı. Türkiye’de eğitim sisteminin niteliğini kaybettiğini de vurgulayan Prof. Dr. Kocabaş, Köy Enstitülerinin; eğitim tarihinin en parlak dönemi, Hasan Âli Yücel’in de Türkiye’nin dünyaya armağanı olduğunu dile getirdi.


Paneli yöneten Dr. Semiha Günal, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi milli eğitim bakanı olan Yücel’in döneminde kurulan Köy Enstitüleri ile feodalitenin bitirildiğini dile getirdi. Şair Yazar Tuğrul Keskin; Hasan Ali Yücel’in, cumhuriyeti cumhuriyet yapan aydınlardan biri olduğunu belirterek “Eğitimimizin şimdi tarikatlara bırakıldığını gördükçe Yücel’i daha çok özlüyorum” diye konuştu.


Etkinlik öncesinde YKKED Orkestrası mandolin konseri gerçekleşirken etkinliğin sonunda panelistlere Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve CHP Gaziemir İlçe Başkanı Kasım Özkan, Tema fidan bağış kartı armağan etti. 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Manisa Büyükşehir Belediyesi “Sağlıklı İşyeri”...

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Beslenme Dostu ve...

6 saat önce

Belediye ve Kaf Kaf tek yürek!

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Karşıyaka Spor Kulübü’nün eski kulüp başkanları,...

7 saat önce

Konaklı kadınların okuma azmi örnek oldu

Konak Belediyesi’nin, Konak Halk Eğitimi Merkezi iş birliğiyle Basmane Semt Merkezi’nde açtığı...

10 saat önce

Bornova’da doğal lezzetler halkla buluşuyor

Bornova Belediyesi, 6 Eylül 2026 tarihinde Yakaköy Köy Meydanı’nda düzenleyeceği "2. Geleneksel...

12 saat önce

Karabağlar ‘da Gazeteci Barış Selçuk saygıyla anıldı

Karabağlar Belediyesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin katkılarıyla, 32 yıl önce...

12 saat önce

Engelsiz Yaşam Merkezi'nde üreterek güçleniyorlar

Efes Selçuk Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde düzenlenen makrome ve yaratıcı drama...

13 saat önce

İzmir’in simge yapısı Cihan Palas yeniden hayat buluyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel mirasının önemli yapılarından...

14 saat önce

İZSU'dan 4,6 milyarlık altyapı yatırımı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 2026’nın ilk altı ayında 30 ilçede toplam 4,6...

14 saat önce

Başkan Tugay, Kazakistan’da yeni iş birliklerinin...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve beraberindeki İzmir heyeti, Kazakistan'ın...

1 gün önce

Narlıdere zabıtasında yaka kamerası dönemi

Narlıdere Belediyesi, hizmet kalitesini artırmak ve saha denetimlerinde şeffaflığı sağlamak...

1 gün önce

'İzmir'de zeybek bilmeyen kalmasın' çağrısı 500 kişilik...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin “İzmir'de zeybek bilmeyen kalmasın” çağrısıyla hayata geçirdiği...

1 gün önce

Bornova’da tarım ve dayanışma hamlesi

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Yakaköy’deki 15 dönümlük Doğal Tarım Çiftliği’nde...

1 gün önce