BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde zeytinyağı tadım atölyesi

Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde zeytinyağı tadım atölyesi

Efes Tarlası Yaşam Köyü Toprak Okulu’nda “Zeytinyağında Kalite Faktörleri ve Tadım Atölyesi” konulu eğitim düzenlendi. Zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin katıldığı etkinlikte Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Katile ve ARGE Müdürü Gıda Mühendisi Meltem Zengin, zeytinyağında kalite faktörleri konulu bir sunum yaptı.

0Yorumlar
Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde zeytinyağı tadım atölyesi
Toprak Okulu’nda düzenlenen eğitime katılan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde yer alan Toprak Okulu’nun her yaştan birey için kurulduğunu belirterek; “Toprak Okulu’nu kurmamamızın sebebi okul öncesi çocuklardan başlamak üzere yetişkinlere, ilk defa tarımla uğraşacak olanlara ya da uzun yıllardır tarımla uğraşanlara konvansiyonel tarımın içinde nasıl bir tarım yapıldığını anlatabilmek; aynı zamanda gelişen teknoloji ile birlikte doğal ürünlerin yetişmesini sağlayacak eğitimler düzenlemek gibi bir derdimiz var Toprak Okulu’nda. Toprak Okulu Efes Selçuk Belediyesi tarafından yapılmıştır ama toprak ile bütünleşmek isteyen herkese aittir” dedi.

Sunumuna natürel zeytinyağının tanımını yaparak başlayan Meltem Zengin; “Natürel zeytinyağı, zeytin ağacı meyvesinden doğal yöntemlerle sadece hafif bir ısıl ortamda yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gören, mekanik ve fiziksel işlemlerden geçmiş bir yağdır” bilgisini verdi.

Zeytinyağının kalitesini zeytin belirliyor

Zeytinyağının kalitesine etki eden faktörlerin zeytinden başladığını belirten Meltem Zengin;  “Zeytinyağının kalitesini etkileyen faktörler iklimsel şartlar, zeytinin bakımı ile sıkma tesisleri, depolama olarak devam eder.  İklim özellikle bu faktörlerin içinde çok önemlidir. Son beş altı yıldır küresel ısınmadan kaynaklı natürel sızma zeytinyağı ya da tüm zeytinyağlarında saflık kriterlerinde, kalite kriterlerinde ciddi problemler yaşıyoruz. Zeytin normalde 40 ve – 7 derece sıcaklık aralığında bulunmalıdır. Bu sıcaklıkların altı ya da üstü zeytinin kalitesini olumsuz etkiler” dedi.

Zeytinin yetiştirilmesinden toplanmasına kadar geçen süreçte birçok faktörün kaliteyi etkilediğini belirten Meltem Zengin; “Toprak çok önemli, killi topraklarda yetişen zeytinlerin yağları daha koyu renk oluyor. Aynı bölgede bile toprak yapısından kaynaklı farklı özelliklerde, farklı renklerde yağlar elde edilebiliyor. Zeytin için en elverişli toprak yapısı derin, kalkerli, kumlu, killi ve su geçiren yapıdaki topraklardır. Zeytinyağının kalitesine ve duyusal özelliklerine en çok etki eden faktörlerden biri de zeytin hastalıklarıdır. Zeytin hastalıklarıyla mücadelede iyi bir zeytinyağı elde etmek için oldukça önemli. Budama, sulama,  doğru ve verimli gübreleme, hasat şekli, hasat zamanı da zeytinyağının kalite faktörlerine etki eder. Zeytinin hasattan en fazla 24- 48 saat sonra artık toplanan zeytinlerin sıkılıp yağa dönüşmesi gerekir. Zeytin ne kadar beklerse kalitesinden kayıp yaşanır. Zeytinler toplandığında maalesef çuval çok kullanılıyor. Biz çuval yerine kasaları öneriyoruz” dedi.

Meltem Zengin’in sunumunun ardından farklı kalitedeki zeytinyağlarının katılımcılar farklı zeytinyağları üzerinden tadım yaptılar. Efes Tarlası Yaşam Köyü Toprak Okulu’nda düzenlenen Zeytinyağında Kalite Faktörleri ve Tadım Atölyesi katılımcılara Başkan Sengel tarafından belgelerinin verilmesinin ardından son buldu.
 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Karşıyaka Çarşısı’nda araç denetimleri sürüyor

Kent düzenini sağlamak ve toplum huzurunu güvence altına almak için çalışan Karşıyaka...

2 saat önce

Çandarlı’nın geleceğine imza: Cumhuriyet Meydanı coşkulu...

Dikili Belediyesi tarafından Çandarlı’ya kazandırılan Cumhuriyet Meydanı, binlerce vatandaşın...

3 saat önce

Buca’da kadınlar buluşuyor, dayanışma güçleniyor

Buca Belediyesi, kadınların kentten beklentilerini dinlemek ve kadın dayanışmasını g...

3 saat önce

Saadet Mirci Semt Merkezi hayata yeniden açılan kapısı oldu

Konak Belediyesi Enver Şükrü Aytulun Saadet Mirci Semt Merkezi’nde hayata tutunan, yaşama...

4 saat önce

İzmir Yurttaş Meclisi 15 ilçeye ulaştı

İzmir genelinde sürdürülen İzmir Yurttaş Meclisi çalışmaları kapsamında bugüne kadar 15 ilçede...

5 saat önce

Onat Tüneli İzmir trafiğine nefes aldıracak

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını sürdürdüğü Buca Onat Tüneli tamamlandığında, Buca ile...

6 saat önce

Selçuk, Beach Flag Futbol turnuvasına ev sahipliği yapıyor

Efes Selçuk, bu yıl önemli bir spor organizasyonuna daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor....

7 saat önce

Bornovalı muhtarlardan yoğun mesaiye ‘Makarna’ molası

Bornovalı muhtarlar, yoğun mahalle mesaisine Bornova Belediyesi’nin EVKA-3’teki Mutfak...

7 saat önce

Konak’ta imzalar fırsat eşitliği için atıldı

Sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliklerine bir yenisini ekleyen Konak Belediyesi, Kordon...

1 gün önce

Urla’da istifalar sonrası ilk meclis toplandı;...

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın ve 22 meclis üyesinin Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa...

1 gün önce

Karabağlar ‘da BİO fark yarattı: 2 bin 40 kişi iş sahibi...

Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay'ın göreve gelir gelmez hayata geçirdiği Bölgesel...

1 gün önce

Başkan Eşki’den Çamdibi çıkarması: "Halkımızın içinde,...

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Çamdibi Bölgesi’nde gerçekleştirdiği alan gezisinde...

1 gün önce