BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel Buca Metrosu’nda ihale tarihi değişti!

Buca Metrosu’nda ihale tarihi değişti!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent içi toplu ulaşımda büyük rahatlama yaratacak Buca Metrosu için başlattığı ihale sürecinin son aşaması, firmalardan gelen talep üzerine 6 Eylül’e alındı. 1 milyar 70 milyon avroluk bütçesiyle kent tarihinin en büyük yatırımı olacak Üçyol–Buca metrosu için düzenlenen uluslararası ihalede aralarında Rusya, Çin, Azerbaycan ve A.B.D gibi ülkelerden katılımcıların da yer aldığı 13 dev firma ve konsorsiyum yarışacak.

0Yorumlar
Buca Metrosu’nda ihale tarihi değişti!

İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5. aşamasını oluşturan Üçyol İstasyonu- Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü- Çamlıkule arasında hizmet verecek Buca Metrosu’nun son aşama yapım ihalesi 6 Eylül’de olacak. Ön yeterlilik alan, aralarında Rus, Çin, Azerbaycan ile Amerikan firmalarının da yer aldığı 13 dev firma ve konsorsiyum, 1 milyar 70 milyon avroluk bütçesiyle kent tarihinin en büyük yatırımı olacak 13.5 kilometrelik hattın yapımı için yarışacak. İhale usulüne göre mali tekliflerin değerlendirilmesi sonucunda ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenecek ve yüklenici firma ile sözleşme imzalanarak inşaat çalışmalarına hemen başlanacak.

İlave süre uzatımı ihaleye avantaj sağlayacak

Projeye finansman desteği sağlayan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) ihale mevzuatına göre yürütülen iki aşamalı ihalenin ilk aşaması, 28 Mayıs 2021’de düzenlendi. 14 firmanın teknik teklif verdiği ihalede komisyon değerlendirilmesi sonunda yeterli bulunan 13 firmaya İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından mali tekliflerini sunmaları için davet gönderildi. İsteklilerden mali tekliflerini 12 Ağustos 2021 tarihine kadar sunmaları istendi. Bazı firmaların Kurban Bayramı tatilinin araya girmesi, pandemi, teknik ve mali hazırlıkların uzun sürmesi, yurtdışındaki firmaların çalışanlarına Ağustos ayında verdikleri uzun tatillerden dolayı işlerin gecikmesi, yabancı ortaklı firmaların geçici teminat almak için muhabir banka kullanma gibi gereksinimleri göz önüne alınarak ihale tarihi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın da tavsiyesi üzerine 12 Ağustos’tan önce 27 Ağustos’a ardından 6 Eylül’e ertelendi. Böylelikle firmalara ihaleye hazırlanmaları için yeterli süre verilerek geçersiz tekliflerin azalması ve ihalede rekabetin arttırılması hedeflendi.




Temmuz ayında ilk kredi sözleşmesi imzalandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla inşa edeceği Buca Metrosu için ilk kredi sözleşmesi Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Temmuz ayında imzalandı. 125 milyon avro tutarındaki dış finansman sözleşmesi hazine garantisiz, 4 senesi anapara geri ödemesiz olmak üzere toplam 12 yıla uzanan vadeye,  6 aylık Euribor + %3,20 faiz oranına sahip.  İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz Mayıs ayı içinde Üçyol-Buca Metro Hattı kapsamında Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile 125 milyon avro olmak üzere toplam 250 milyon avro tutarında yetkilendirme anlaşması imzaladı.  Önümüzdeki günlerde Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB) ile de bir yetkilendirme anlaşması imzalanması planlanıyor.

Sürücüsüz hizmet verecek

İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5. aşamasını oluşturan hat, Üçyol İstasyonu - Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü - Çamlıkule arasında hizmet verecek. TBM makinesi kullanılarak derin tünel tekniği (TBM/NATM) ile yapılacak olan hattın uzunluğu 13.5 km. olup 11 adet istasyon bölgesi belirlendi. Üçyol ile başlayan hatta sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak. Buca hattı, F.Altay-Bornova arasında çalışan 2. aşama hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu'nda entegre olacak. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecek.

 6 Eylül’de yapılacak 11 yabancı iş ortaklı ihaleye katılacak firmalar ise şöyle;

 

  • Bayburt Grup & Azercon OJSC İş Ortaklığı

  • CCM Buca İş Ortaklığı (CHİNA State Construction, Cengiz İnşaat, MESA Mesken Anonim Şirketi İş Ortaklığı)

  • China Civil Engineering Construction Corporation ve Kolin İnşaat İş Ortaklığı

  • Dentas-Gurbag İş Ortaklığı

  • Doğuş İnşaat

  • EEB-CRFG-CREGC-MAKYOL Konsorsiyumu

  • Gülermak İnşaat

  • Dere – NORINCO İş ortaklığı

  • Dillingham Construction – Özaltın İnşaat İş Ortaklığı

  • Mosinzhproekt – ENKA İş Ortaklığı

  • SMU Ingeokom – Metgun İş Ortaklığı

  • Yapı Merkezi – Nurol İş Ortaklığı

  • Power Construction Corporation Of China – Özgün İnşaat İş Ortaklığı.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Zübeyde Hanım Sosyal Tesisi, vatandaşların buluşma...

Karşıyaka Belediyesi, Zübeyde Hanım Sosyal Tesisi aracılığıyla vatandaşlara eğitimden sosyal...

3 saat önce

Torbalı’dan denize ulaşmak artık daha kolay

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 770 numaralı Torbalı Aktarma Merkezi – Selçuk...

7 saat önce

Karabağlar’ın her yıl 80 milyon lirası sahipsiz atıklara...

Karabağlar Belediyesi, çevre kirliliğine neden olan sahipsiz atık sorununa kalıcı çözüm üretmek...

7 saat önce

Menderes’te Yeni Temizlik Seferberliği

Menderes Belediyesi, yeni temizlik seferberliği başlatarak caddeleri köşe bucak temizliyor....

7 saat önce

Başkan Eşki’den Çamdibi’nde esnaf turu

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, "ortak akıl ve yerinde yönetim" ilkesiyle sürdürdüğü saha...

7 saat önce

Kemalpaşa'da coşkulu toplu sünnet şöleni

Kemalpaşa Belediyesi ve KESİAD işbirliğinde düzenlenen toplu sünnet şöleninde çocuklar ve...

2 gün önce

Karşıyaka Belediyesi’nden personele ‘daha sağlıklı...

Karşıyaka Belediyesi, masa başı çalışan personelin fiziksel sağlığını korumak amacıyla...

2 gün önce

Roman Soykırımı Konak’ta anıldı: Eşit bir yaşam için...

Roman Soykırımı’nı Anma Günü dolayısıyla Konak’ta düzenlenen anma programında Roman...

2 gün önce

Buca Belediyesi’nden sokak hayvanlarına can suyu

Aşırı sıcak hava kent genelinde etkisini sürdürürken Buca Belediyesi, sokak...

2 gün önce

İzmir’de Bokaşi kompostu uygulamasına yoğun ilgi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay tarafından organik atıkların evde dönüşümü...

2 gün önce

Beydağ’ın yıllardır beklediği yol hizmete açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Beydağ’da yıllardır bölge halkının büyük zorluk yaşadığı Karaoba...

2 gün önce

Bornova’da spor hamlesi: 5 tesis yenilendi, yeni sahalar...

Bornova Belediyesi, Doğanlar Sahası ilçe genelindeki 4 halı sahayı tribünlerinden zeminlerine...

2 gün önce