BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel Bayraklı'da kentsel dönüşüm zirvesi

Bayraklı'da kentsel dönüşüm zirvesi

Kentsel dönüşümde en doğru formülü bulmak için çalışmalarını sürdüren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) üyeleriyle bir araya geldi.

0Yorumlar
Bayraklı'da kentsel dönüşüm zirvesi

Başkan Sandal ve belediye bürokratlarına sunum yapan şehir plancıları Ali Kemal Şahin ve Erol Dalgıç; "Yerinde dönüşen Bir Bayraklı'da insan odaklı bir vizyon ile sağlıklı, modern ve çağdaş yeni binalara kavuşmak mümkün. Doğru analiz ve planlamayla süreç, vatandaşla imar üzerinden uzlaşarak yürütülebilir" dedi. Başkan Sandal ise, kentsel dönüşümün odağına vatandaşı alarak tüm talepleri dinleyip, ortak akılla en doğru formülü geliştireceklerini ve vatandaşın karşısına somut verilerle çıkacaklarını ifade etti.

 

Bayraklı Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıda Bayraklı'nın kentsel dönüşüm konusu masaya yatırıldı. Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Haldun Ersen, Şehir Plancıları Ali Kemal Şahin ve Erol Dalgıç; Bayraklı'da kentsel dönüşümde izlenecek yol haritasının nasıl olması gerektiği ile ilgili sunumlar yaptı. Başkan Sandal ve belediye bürokratlarıyla fikir alışverişinde bulunuldu.

 

VATANDAŞIN 'EVET' DEDİĞİNİ YAPACAĞIZ
 

Bayraklı'nın kentsel dönüşümünde en doğru modeli bulmak için yoğun çaba içinde olduklarını vurgulayan Başkan Sandal, "Vatandaşların haklarını korumak bizim asli görevimiz. Tüm planlamalarımızı yaparken önceliğimiz her zaman vatandaş. Önce yoksul insanların; evine ekmek götüremeyen, çocuğunu okutamayan ailelerin sorunlarını düşüneceğiz. Vatandaşın ne talep ettiğini doğru duymalıyız. Yani 3 katlı binası olan bir insanın evini alıp, 1 kat deniz manzaralı ev verip, cebinde evine ekmek götürecek parası yokken 100 bin lira da para istemek doğru değil. Biz vatandaşın formülünü bulacağız ve “evet” dediğini yapacağız. Ortak akılla çalışarak, somut bilgilerle vatandaşımızın karşısına çıkacağız. Hiçbir vatandaşımızın hak kaybına uğramadığı sağlıklı, modern ve çağdaş yeni yapılara kavuşmak için var gücümüzle çalışıyoruz" diye belirtti.

 

YENİ BİR VİZYON OLUŞTURMALIYIZ
 

Bayraklı'nın kentsel dönüşüm süreciyle ilgili yapılan çalışmayı analizlerle anlatan Şehir Plancısı Ali Kemal Şahin: "Yoğunluğu gençlerden oluşan 312 bin nüfuslu bir ilçe olan Bayraklı'da yeni bir vizyon geliştirmemiz gerekiyor. Yerinde dönüşen Bayraklı ilçesi vizyonuyla bir amaç oluşturmalıyız. Biz bu konuda yaptığımız çalışmada Bayraklı'nın sahip olduğu değerlerin korunduğu, depreme dayanıklı, her türlü afet riskine karşı daha sağlıklı, daha sürdürülebilir, daha işlevsel, daha güvenli ve daha sağlam yapılarla kentsel donatı alanlarının yeterli olduğu, sosyal ve ekonomik yapının güçlendirildiği kentsel ve mekansal yapıların yer aldığı bir amaç oluşturduk. Riskli alanların belirlenerek, güçlü bir ulaşım sisteminin oluşturulması ve bireysel yaşam kalitesinin artırılması gibi hedefler koyduk. Bayraklı'da kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilen bölgede mevcut durum ortaya konulup, yeni planlamayla oluşturulan vizyon doğrultusunda evlerin birçoğunun deniz görebileceği ve ulaşım aksları arasında kalan bu güzel alanda dönüşüm modellemesini uygulamak mümkün" dedi.

 

BEKLENTİLERİ KARŞILAMALIYIZ
 

KENTSEV Üyesi Erol Dalgıç, "60 hektarlık kentsel dönüşüm alanını değerlendirdiğimizde 2981 sayılı kanuna göre Islah imar çalışmaları kapsamında oluştuğunu, 1/2/3 katlı yapıların yoğunlukta olduğunu ve ruhsatlı yapıların 30'u geçmediğini gördük. Burada alanın coğrafi yapısı göz önünde bulundurularak, sosyo-kültürel duruma önem verilmeli ve yapılaşma mümkün olduğunca sürdürülebilir, akıcı bir yöntemle geliştirilmelidir. Günümüz şartlarında kâr ve maliyet oranının değerlendirilerek planlamanın buna göre hazırlanması gerekir. Maliklerin taleplerini, genç nüfusun beklentilerini de karşılayacak düzeyde ama kentin alt veya üst yapılarına zarar vermeden, nüfusu artırmayacak bir yapılaşma modeli benimsenmesi gerekiyor. Bizim öneri planımızda vatandaşı mümkün olduğunca borçlandırmadan onların haklarını koruyarak uzlaşma sağlayacağımız hem belediyenin, hem vatandaşın hem de özel sektörün kazanabileceği, klasik düzenleme şeklinde arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerindeki gibi usüllerle ve piyasa şartlarında mutabık kalınabilecek metotlara uygun çalışma yapmalıyız. İnsanların aklını çok fazla karıştırmadan, doğrudan kat karşılığı sözleşmelerle müteahhit arsa sahibi ilişkisine göre yüzdelik dilimlerle uzlaşılabileceği, evimiz ne zaman biter, nasıl alabilirim gibi soruların doğrudan cevap bulduğu, bir yapı oluşturmamız gerekiyor. Bu modele muvaffakat usulü ile kentsel dönüşüm modeli diyoruz. Burada işin en başında problemler tespit edilir. Çalışmalar revize edilmek kaydıyla sorunlar çözülerek çalışma bir bütün olarak yürütülür. Alanın üzerindeki yapıların riskliliğinden dolayı aciliyet gerektiren bir dönüşüm modeli benimsiyoruz. Doğru bir model oluşturarak sürdürülebilir bir iş akışı içinde sürecin yürütülmesi gerekir" diye konuştu. 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Kemalpaşa'da coşkulu toplu sünnet şöleni

Kemalpaşa Belediyesi ve KESİAD işbirliğinde düzenlenen toplu sünnet şöleninde çocuklar ve...

18 saat önce

Karşıyaka Belediyesi’nden personele ‘daha sağlıklı...

Karşıyaka Belediyesi, masa başı çalışan personelin fiziksel sağlığını korumak amacıyla...

20 saat önce

Roman Soykırımı Konak’ta anıldı: Eşit bir yaşam için...

Roman Soykırımı’nı Anma Günü dolayısıyla Konak’ta düzenlenen anma programında Roman...

20 saat önce

Buca Belediyesi’nden sokak hayvanlarına can suyu

Aşırı sıcak hava kent genelinde etkisini sürdürürken Buca Belediyesi, sokak...

23 saat önce

İzmir’de Bokaşi kompostu uygulamasına yoğun ilgi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay tarafından organik atıkların evde dönüşümü...

1 gün önce

Beydağ’ın yıllardır beklediği yol hizmete açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Beydağ’da yıllardır bölge halkının büyük zorluk yaşadığı Karaoba...

1 gün önce

Bornova’da spor hamlesi: 5 tesis yenilendi, yeni sahalar...

Bornova Belediyesi, Doğanlar Sahası ilçe genelindeki 4 halı sahayı tribünlerinden zeminlerine...

1 gün önce

Çiğli'de Mahalle Tiyatro Günleri Başladı

Yaz boyunca çocukları kültür ve sanat etkinlikleriyle buluşturan Çiğli Belediyesi, Mahalle...

1 gün önce

Can dostlar için fotoğraf sergisi

Datça Belediyesi Hayvan Bakımevi’ndeki 32 sevimli dostun fotoğraflarından oluşan “Bir Fotoğraf...

1 gün önce

Konak’ın Cumhuriyet Kütüphaneleri’nde sınav maratonu

Konak Belediyesi’nin Cumhuriyet Kütüphaneleri, geleceklerini şekillendirecek sınavlara...

1 gün önce

Başkan Kınay: “Değişimi birlikte yapacak, birlikte...

Karabağlar Belediyesi'nin sivil toplum kuruluşlarının kent yaşamına daha güçlü katkı sunması...

1 gün önce

BELGEM’le eğitimde fırsat eşitliği kitlesel başarıya dönüştü

Bornova Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi (BELGEM), sunduğu ücretsiz eğitim desteğiyle YKS ve...

2 gün önce