ÖMER FARUK ALTIN/EGE'YE BAKIŞ-2006 yılında kullanıma kapatılan ve yaklaşık 140 yıllık bir tarihi bünyesinde barındıran Tarihi Buca İstasyonu, geçtiğimiz hafta tepki çeken bir uygulama ile kamuoyunun gündemine taşınmıştı.
Yaşanılabilir Buca Derneği öncülüğünde ‘Tarihime Dokunma Platformu’ adıyla kurulan platform konuyla ilgili verdiği basın açıklamasında Buca İstasyonu’nun tarihi ile ilgili bilgi vererek konuşmasına başlayan Yaşanabilir Buca Derneği Başkanı Avukat Mürüvet Suatoğlu Balcılar, “Buca Tren İstasyonu, Türkiye'nin ilk demiryolu hatlarından biri olan İzmir-Aydın Demiryolu'nun 7 Şubat 1866 tarihinde Osmanlı Demiryolu Şirketi tarafından Şirinyer (Paradiso/Kızılçullu) Tren İstasyonu'nda İzmir-Aydın ana hattına şube olacak Buca Şube Demiryolu'nu kurdu.” dedi.
Daha sonra konuşmasına Buca Belediyesi’nin 2024 yılında TCDD’den burayı kiraladığını ifade eden Balcılar, “Buca İstasyonu'nun tarihi dokusunun korunacağı, nostaljik tren seferleriyle, 40 bin metre karelik yeşil alanda bisiklet, yürüyüş ve gezinti yolları ile çocuk oyun alanları yapılacağı Buca'ya ve İzmir kamuoyuna duyurulmuştur.
Gelinen bu noktada tarihi istasyon ve demiryolu hattı rekreasyon ve çevre düzenlemesi adı altında rayların büyük kısmı üzerine beton dökülerek kapatıldı. Buca'nın orta yerine minimum 30 bin metre kare beton dökümü için harekete geçildi. Bu 30.000 metre karelik geçirimsiz bir zemin olup, toprağı da yok edeceğinden yaşanacak taşkını, yazları kavurucu sıcaklıkların etkisiyle 30 bin metre kare betonun sıcaklığı iyice artacağı, bu durumun çevre ve sürdürülebilirlik açısından mümkün olmadığı da apaçık ortadadır.
Ayrıca ilgili kurumlar tüm yurttaşlara sökülen rayların kimin tarafından sökülüp ve nereye teslim edildiğini, demiryolunda kullanılan traverslerin nereye teslim edildiğini, belgeleriyle kamuoyuna tam bir şeffaflık içinde açıklamak durumundadır.” diye konuştu.
"BEN YAPTIM OLDU UYGULAMASINA DERHAL SON VERİN!"
Yetkili kurumlara seslenerek konuşmasına devam eden Balcılar, “140 yıllık tarihi Buca İstasyonu ve tren hattının betonlaşmasını derhal durdurun. Buca İstasyonu ve demiryolu buram buram tarih kokar, burası Buca'nın ve İzmir'in kent belleğini ve hafızasını oluşturan ana mekanlardandır bu nedenle sadece bir “ulaşım alanı” değildir. Bu nedenle burayı yok edemezsiniz. Buca halkının tarihi dokusu korunarak kamusal yeşil alan yaratılması iradesine rağmen "ben yaptım oldu" uygulamasına derhal son verin. Bu alan ile ilgili meslek odaları, STK'lar, üniversitelerin ve Buca halkının ortak iradesi ile planlanmak durumundadır. Bu hususta gereğini yapmak sizin görevinizdir.
Tarihime Dokunma Platformu bu mücadeleyi, kendisi kadar gelecek kuşaklara aktarım borcu olarak görerek yapmaktadır.” ifadelerini kullandı.
"KANDIRILDIK!"
Buca Belediyesi’nin istasyonun yerine nostaljik tren yapılacağını söylediğini iddia eden Yaşanabilir Buca Derneği Üyesi Özlem İnci Gücel, “Şirinyer ve Buca arasında bir nostaljik tren seferi yapılarak aktifleştirileceğini zannederek mutlu olduk. Biz bu şekilde kandırıldık.” dedi.
Yetkililere seslenerek konuşmasına devam eden Gücel, “Trafik sorunları olan bir ilçede, Buca’dan Şirinyer’e kadar giden aktif hattı değerlendirmek yerine burayı değerlendirmek yerine betonla örterek Buca’ya ne katmıştır ya da bundan kim ne kazanmıştır?” diyerek konuşmasını noktaladı.