BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Siyaset Özgür Özel, Financial Times'a yazdı: Sadık muhalefet yara...

Özgür Özel, Financial Times'a yazdı: Sadık muhalefet yaratılmak isteniyor!

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, Financial Times gazetesinde kaleme aldığı yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhalefete yönelik baskılarının yalnızca Türkiye demokrasisi için değil, NATO müttefikleri ve bölgesel istikrar açısından da tehdit oluşturduğunu belirtti. Özel, “Türkiye’nin müttefiklerinin, ülkemizin siyasi gidişatını belirleme hakkı yoktur. Türkiye’nin demokratları, demokrasinin yurt dışından ithal edilmesini istemiyor” dedi.

0Yorumlar
Özgür Özel, Financial Times'a yazdı: Sadık muhalefet yaratılmak isteniyor!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanı Özgür Özel, Ankara’da düzenlenecek olan NATO zirvesi öncesinde Financial Times gazetesinde “Erdoğan’ın demokrasiye yönelik saldırısı, Türkiye’nin müttefikleri için bir tehdit teşkil ediyor” başlıklı bir yazy yazdı.

Özel kaleme aldığı yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhalefete yönelik baskılarının sadece Türkiye demokrasisi için değil, NATO müttefikleri ve bölgesel istikrar açısından da risk oluşturduğunu belirtti.

Yazıda, muhalefet belediye başkanlarına yönelik operasyonlar, ekonomik kriz ve yargı süreçleri üzerinden Türkiye’de demokratik rekabetin zayıflatıldığı ifade etti.

Dünya liderlerinin gelecek hafta Ankara’da gerçekleştireceği NATO zirvesi için Türkiye’ye geleceğini ifade eden Özel, Erdoğan’ın zirvede “güçlü lider” görüntüsü vermeye çalışacağını fakat bu tablonun Türkiye’deki demokratik gerilemeyi gizlediğini dile getirdi.

Yazıda, Erdoğan yönetiminin barışçıl göstericilerin yanı sıra avukatları, gazetecileri ve akademisyenleri hedef aldığı da belirtildi. Bu durumun yalnızca Türkiye’nin iç meselesi olmadığı ifade edilerek, özellikle Avrupa’daki NATO müttefikleri açısından da ciddi sonuçlar doğurabileceği belirtildi.

“TÜRKİYE'NİN STRATEJİK ÖNEMİ KARANLIK TABLOYU ÖRTMEMELİ”

Türkiye’nin NATO içindeki stratejik konumuna vurgu yapılan yazıda, ülkenin Karadeniz’e erişimi kontrol ettiği, Suriye, Irak ve İran’a komşu olduğu ve Avrupa güvenliğini yakından ilgilendiren çatışma bölgelerine yakın bir konumda bulunduğu anımsatıldı.

Özel, Türkiye’nin güçlü ordusu ve gelişen savunma sanayisiyle NATO için vazgeçilmez bir aktör olduğunu fakat bu stratejik önemin, ülkedeki ekonomik ve demokratik sorunların üzerini örtmemesi gerektiğini dile getirdi.

Yazıda, Türkiye ekonomisinin ağır baskı altında olduğu, enflasyonun resmi verilere göre dahi yüzde 30’un üzerinde seyrettiği, tüketici güveninin zayıfladığı ve milyonlarca yurttaşın kendisini önceki yıllara göre daha yoksul ve güvencesiz hissettiği de yer aldı.

YEREL SEÇİMLER VE MUHALEFETE YÖNELİK BASKI

Özel, 2024 yerel seçimlerinde AKP’nin iktidara geldiği dönemden bu yana en ağır yenilgilerinden birini aldığını dile getirerek, CHP’nin yerel yönetimlerde ülkenin önde gelen siyasi gücü haline geldiğini vurguladı.

Seçim kampanyalarında emeklilerin, gençlerin, ailelerin ve ekonomik krizden etkilenen geniş toplum kesimlerinin sorunlarına odaklandıklarını aktaran Özel, Erdoğan’ın bu tabloya yanıtının ise devlet gücü ve yargı mekanizması üzerinden demokratik rekabeti sınırlamak olduğunu belirtti.

Yazıda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun Mart 2025’te yolsuzluk, teröre yardım ve casusluk suçlamalarıyla tutuklandığı anımsattı. Söz konusu suçlamaların siyasi saiklerle yöneltildiği dile getirildi.

Özel, İmamoğlu sonrasında partiye yönelik daha geniş çaplı bir sürecin başlatıldığını, 30’dan fazla muhalefet belediye başkanının gözaltına alındığını ya da tutuklandığının altını çizdi.

“SADIK MUHALEFET YARATILMAK İSTENİYOR”

Yazıda, Özel'in seçildiği parti kongresinin mahkeme kararıyla iptal edildiği ve yerine daha önce Erdoğan karşısında seçim kaybetmiş eski bir genel başkanın getirildiği belirtildi.

Özel, bu sürecin sadece bir parti içi tartışma olmadığını ifade ederek, Erdoğan’ın “kendi sadık muhalefetini” yaratmaya çalıştığını vurguladı.

Yazıda, “Seçimlerin sürdüğü ancak gerçek rekabetin ortadan kalktığı” bir siyasi düzen kurulmasının amaçlandığı ifade edilerek, Rusya ve Belarus örneklerinin bu konuda uyarı niteliği taşıdığı ifade etti.

“BASKI İSTİKRAR DEĞİLDİR”

Özgür Özel, Türkiye’nin müttefiklerine de çağrı yaptı ve baskı politikalarının istikrarla karıştırılmaması gerektiğini vurguladı.

Demokratik rekabetin, hukukun üstünlüğünün ve kamu meşruiyetinin zayıfladığı bir Türkiye’nin öngörülebilir ve güvenilir bir ortak olamayacağını dile getiren Özel, dış politikanın da bu koşullarda ülkenin uzun vadeli çıkarlarından çok iktidarın sürekliliğini sağlamaya yönelik bir araca dönüşebileceğini ifade etti.

Yazıda, Erdoğan’ın bugün Washington’a, yarın Moskova’ya, daha sonra Pekin’e yönelebileceği; bu tercihlerin ise Türkiye’nin ulusal çıkarlarından çok siyasi iktidarın korunması hedefiyle şekillenebileceği vurgulandı.

SOSYAL PATLAMA UYARISI

Özel, yurttaşların seçim yoluyla değişimin mümkün olduğuna dair inancının zayıflatılmasının ciddi toplumsal riskleri ortaya çıkarabileceğini de belirtti.

Ekonomik kriz, derinleşen yoksulluk ve demokratik kanalların tıkanmasının öfke ve umutsuzluğu artırabileceği belirtilen yazıda, olası bir toplumsal ve siyasi sarsıntının sadece Türkiye sınırları içinde kalmayacağı açıkladı.

Bu tür bir krizin Avrupa güvenliğini, kritik enerji güzergâhlarını, Ortadoğu’daki dengeleri ve NATO’nun güney kanadını etkileyebileceği söylendi.

“TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNE TÜRK HALKI KARAR VERİR”

Özel, Türkiye’nin müttefiklerinden ülkenin siyasi geleceğini belirlemelerini istemediklerinin de altını çizdi. Demokrasinin dışarıdan ithal edilemeyeceğini dile getiren Özel, Türkiye’de değişim talebinin halkın iradesiyle, barışçıl yollarla ve demokratik mücadeleyle ortaya çıktığını açıkladı.

Yazıda, Türk halkının baskı ve korkuya rağmen oy kullandığı, haklarını savunduğu belirtilerek, ülkenin demokratik geleceğine karar verecek gücün yine Türkiye halkı olduğu belirtildi.

Özel şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin müttefiklerinin, ülkemizin siyasi gidişatını belirleme hakkı yoktur. Türkiye’nin demokratları, demokrasinin yurt dışından ithal edilmesini istemiyor. Dış müdahalelerle toplumları yeniden şekillendirme girişimlerinin yol açtığı yanılsamaları, istenmeyen sonuçları, hayalleri ve apaçık başarısızlıkları yeterince gördük. Bu görev Türkiye halkına aittir. Vatandaşlarımız, barışçıl bir değişim aradıklarını defalarca göstermişlerdir. Baskı ve korkuya rağmen oy verdiler, yürüyüşler düzenlediler ve haysiyetlerini savundular.”

CHP lideri, NATO zirvesinde Erdoğan’ın kendisini “vazgeçilmez” bir lider olarak sunmaya çalışacağını açıkladı. Ancak hiçbir ülkenin stratejik değerinin, demokrasisinin zayıflatılmasıyla artmayacağını belirtildi.

Türkiye’nin müttefiklerinin, kısa vadeli jeopolitik çıkarlar uğruna otoriter yönetimlere meşruiyet kazandırmasının tarihi bir hata olacağını belirten Özel, bu yaklaşımın kalıcı istikrar üretmediğini, aksine ileride daha tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Siyaset Haberleri

Tümü

YENİ Partili Ösen’den Çeşme Projesi çıkışı: “Çeşme’yi...

YENİ Parti İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, Çeşme Projesi üzerinden Türkiye’nin turizm...

5 saat önce

CHP'li Gümrükçü'den Menderes mesajı: “Yeni Partililer...

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in tutuklanmasının...

5 saat önce

AK Partili İnan’dan Özel’e yanıt: “Neyi takip ettiğimizi...

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, İzmir’de Vakıflar Genel...

8 saat önce

18 saatlik görüşme sonucunda 'Çerçeve Yasa' kabul edildi!

Kamuoyunda “çerçeve yasa” olarak bilinen Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünlüğün Güçlendirilmesi...

1 gün önce

Saygılı'dan Cemil Tugay açıklaması: Kapımız herkese açık

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın AK...

2 gün önce

Başkan Mutlu ve 19 meclis üyesi YENİ Parti'ye katıldı!

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve 19 meclis üyesinin YENİ Parti’ye katılmasıyla...

2 gün önce

CHP, İlkay Çiçek'i ihraç talebiyle disipline sevk etti!

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, Menderes Belediye Başkanı İlkay...

2 gün önce

YENİ Parti'den açıklama: 28 ilde CHP'li belediye başkanı...

YENİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Tüzün, CHP'den istifa ederek YENİ Parti'ye katılan...

2 gün önce

'Çerçeve Yasa' teklifine MHP'den fire!

'Çerçeve yasa' teklifine 360 milletvekili imza atarken, MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi...

3 gün önce

Gözler Beştepe'de: Bahçeli ile Erdoğan bir araya gelecek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile saat 14.00'te Beştepe'de görüşme...

3 gün önce

CHP Gençlik Kolları MYK'si belli oldu: İzmir'den üç isim...

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanlığı'nın Merkez Yönetim Kurulu açıklandı. MYK'de İzmir’den üç...

4 gün önce

'Çerçeve yasa'yı 360 vekil imzaladı: İşte yasanın...

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin çağrısı üzerine başlatılan süreçte hazırlanan "çerçeve yasa"...

4 gün önce