CHP'li Bakan'dan YSK'da "paralel yapılanma" açıklaması: "Seçim sonuçları manipüle edilebilir"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve 28. Dönem İzmir Milletvekili Adayı Murat Bakan, CHP İzmir İl Başkanlığı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Yüksek Seçim Kurulu'nda oluşturulan "paralel yapılanma" hakkında konuşan Bakan, "İçişleri Bakanlığı, bu sistemi kurmuş olmakla bir suç işlemiş oluyor." ifadelerini kullandı.
GÜLPERİ TİBİN/ EGE’YE BAKIŞ – CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek tarafından gündeme getirilen "YSK'da paralel yapılanma" konusunda basın açıklaması gerçekleştirdi. CHP İzmir İl Başkanlığı'nda gazetecilerle buluşan Bakan, İçişleri Bakanlığı’nın yetkisinin yalnızca güvenlik, asayiş, vatandaşlıkla ilgili işlemler olduğunu söyledi. Bakan, sözlerine “Bunların dışında Yüksek Seçim Kurulu'nun yapacağı, şurada il, ilçe seçim kurullarının yapacağı işlemlere ilişkin bir yetkisi yoktur.” ifadelerini de ekledi.
Bakan, Süleyman Soylu dönemindeki İçişleri Bakanlığı’nın geçmişten beri seçim sonuçlarını sandık görevlisi olan polislerden gayri resmi şekilde öğrendiğini belirtirken “Gamer” sistemiyle bunun meşru bir zemine oturtulmaya çalışıldığının altını çizdi. İçişleri Bakanlığı’nın yetki alanı dışına çıkıp seçim sonuçlarını herkesten önce öğrenerek suç işlediğini söyleyen Bakan, “Cumhurbaşkanlığının 1 numaralı kararnamesi İçişleri Bakanlığının yetkilerini anlatır. İçişleri Bakanlığının yetkisi güvenliktir, asayiştir. Nüfus ve vatandaşlıkla ilgili işlemlerdir. Pasaport işlemleridir bunların dışında Yüksek Seçim Kurulu'nun yapacağı, şurada il, ilçe seçim kurullarının yapacağı işlemlere ilişkin bir yetkisi yoktur. Dolayısıyla İçişleri Bakanlığı, bu sistemi kurmuş olmakla bir suç işlemiş oluyor.” diye konuştu.
“SEÇİM SONUÇLARINI MANİPÜLE EDEBİLİR”
Bakan, söz konusu sistemle seçim sonuçlarının manipüle edilebileceğini söylerken şu ifadeleri kullandı:
“Bunu aynı şekilde İçişleri Bakanlığı'nda istihdam ettiği ve trol olarak görev yapan, aslında sivil memur olarak alınmış ancak mevzuata uygun bir şekilde alınmadıklarını bildiğimiz personel aracılığıyla seçimleri manipüle edebilmesi, seçim sonuçlarıyla ilgili erken açıklama yapabilme olanağına da sahiptir. Yine Süleyman Soylu'nun elinde doğrudan kendisiyle çatışan sadece muhalefet değil iktidar milletvekillerine de zaman zaman onlarla ilgili haber yapan internet siteleri var. İşte “haber. Com, süper haber” gibi böyle birkaç tane internet sitesi var. Dolayısıyla buradan da yapılan bir operasyon var. Son yaptığı açıklamalara da baktığımızda işte seçim sonuçlarıyla ilgili birtakım şeyler söylüyor. Yani meşru seçim sonucunu darbeyle karşılaştırıyor.”
“BİZ BURADAN UYARIYORUZ, HUKUK ÇERÇEVESİNDE HAREKET ETSİNLER”
İzmir’den de konuyla ilgili duyumlar aldıklarını söyleyen Bakan, Torbalı’da kaymakamlığın Gamer sistemini kurabilmek için bilgisayar istediğini, Kiraz Kaymakamlığı’nın bununla ilgili olarak seçim kuruluna yazı gönderdiğini dile getirdi. Yapılacak işlemlerin hukuk dışı olduğuu söyleyerek tüm muhatapların hukuka uygun davranmaları gerektiğini söyleyen Bakan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu yapılacak işlemlerin hukuk dışı olduğunu, hukuka aykırı olduğunu bu konuda verilen emrin de kanunsuz emir olduğunu söylüyoruz bununla ilgili tüm ilçe başkanlıklarımız, hazırlayacağımız dilekçeyle hem savcılığa başvuracak hem seçim kurullarına başvuracak ve personelden bu kanun sistemini uygulamamasını isteyeceğiz. Hem polislerden hem kaymakamlardan kendi görev ve yetkilerinde olmayan, İçişleri Bakanlığı'nın görevi yetkisi olmayan, aynı şekilde polisin de polis vazife ve salahiyetleri kanununda gösterilmeyen yani onun da yetkisi olmayan bir konuda polise sorumluluk verilmesi hukuka aykırıdır. İçişleri Bakanı’nın bir de milletvekili adayı olduğunu düşünürsek tamamen kanun dışı yapılmış. Görevi kötüye kullanma suçunu oluşturabilecek bir durumdur. Burada İçişleri Bakanı'nın kanunsuz emrini uygulayanlar hepsi yarın bu bununla ilgili bir idari soruşturmaya, disiplin soruşturmasına ve bir ceza soruşturması ile karşı karşıya kalabilirler. Biz buradan uyarıyoruz, hukuk çerçevesinde hareket etsinler diye. Bununla ilgili müracaatımızın da hazırlığına başladık.”
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
'Mutlak Butlan' kararı sonrası YSK toplanıyor!
YSK, CHP'nin 'mutlak butlan' kararına yaptığı itiraz başvurusu sonrasında bugün saat 11.00'de...
Eğitimcilerden dini vakıf protokollerine 'paralel yapı'...
Eğitim İş Sendikası İzmir Şubesi, İzmir'de eğitim sisteminde yaşanan sorunlar ve eğitimcilerin...
'Tam kanunsuzluk' iddia edildi: YSK, CHP Kurultay...
CHP'li bir delege, 21 Eylül Pazar günü yapılacak 22. Olağanüstü Kurultayı'nın iptali talebi "tam...
Siyaset Haberleri
TümüYENİ Partili Ösen’den Çeşme Projesi çıkışı: “Çeşme’yi...
YENİ Parti İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, Çeşme Projesi üzerinden Türkiye’nin turizm...
CHP'li Gümrükçü'den Menderes mesajı: “Yeni Partililer...
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in tutuklanmasının...
AK Partili İnan’dan Özel’e yanıt: “Neyi takip ettiğimizi...
AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, İzmir’de Vakıflar Genel...
18 saatlik görüşme sonucunda 'Çerçeve Yasa' kabul edildi!
Kamuoyunda “çerçeve yasa” olarak bilinen Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünlüğün Güçlendirilmesi...
Saygılı'dan Cemil Tugay açıklaması: Kapımız herkese açık
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın AK...
Başkan Mutlu ve 19 meclis üyesi YENİ Parti'ye katıldı!
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve 19 meclis üyesinin YENİ Parti’ye katılmasıyla...
CHP, İlkay Çiçek'i ihraç talebiyle disipline sevk etti!
CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, Menderes Belediye Başkanı İlkay...
YENİ Parti'den açıklama: 28 ilde CHP'li belediye başkanı...
YENİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Tüzün, CHP'den istifa ederek YENİ Parti'ye katılan...
'Çerçeve Yasa' teklifine MHP'den fire!
'Çerçeve yasa' teklifine 360 milletvekili imza atarken, MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi...
Gözler Beştepe'de: Bahçeli ile Erdoğan bir araya gelecek!
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile saat 14.00'te Beştepe'de görüşme...
CHP Gençlik Kolları MYK'si belli oldu: İzmir'den üç isim...
CHP Gençlik Kolları Genel Başkanlığı'nın Merkez Yönetim Kurulu açıklandı. MYK'de İzmir’den üç...
'Çerçeve yasa'yı 360 vekil imzaladı: İşte yasanın...
MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin çağrısı üzerine başlatılan süreçte hazırlanan "çerçeve yasa"...
