BORSA
BIST 100 13.687,86 %0,63
Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02
Bitcoin $63.840 %0,91
Dolar 47,40 ₺ %0,04
Euro 54,09 ₺ %0,11
Sterlin 63,08 ₺ %0,12
Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65
Ethereum $1.901,96 %1,33
İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27
Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17
Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04
BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07
Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04
Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
İZMİR 32°C 6.135,75 ₺/gr 47,40 ₺ 54,09 ₺
Anasayfa Özel Haber Öğrenci alamıyor, esnaf batıyor: Sevgi Yolu bitme noktasında

Öğrenci alamıyor, esnaf batıyor: Sevgi Yolu bitme noktasında

Türkiye’de gündemin değişmezi haline gelen zamlar, İzmir’in simgelerinden biri olan Sevgi Yolu’nu da vurdu. Uzun yıllardır Sevgi Yolu’nda kitapçılık yapan esnaf, her yeni gün gelen zamlardan dolayı zor durumda. Kitapçılık yapan küçük esnaf, bir daha açmamak üzere kepenk indirme noktasına geldi.

· 4 dk okuma · 4.3K okunma
0Yorumlar
Öğrenci alamıyor, esnaf batıyor: Sevgi Yolu bitme noktasında
Mert DELEN- Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, etkisini artırarak hissettirmeye devam ediyor. Gıda ve temel ihtiyaç ürünlerine, doğalgaza, elektriğe ve akaryakıta gelen zamlar kadar konuşulmamasına rağmen kitap ve kâğıda gelen zamlar vatandaşları zor durumda bırakıyor. Özellikle kitapçılar, yayınevleri ve öğrencileri mağdur eden zamlar, kitap alış ve satışını ciddi oranda azalttı.
İzmir’in merkezi Konak’ın simgelerinden biri olan Sevgi Yolu’nda bulunan kitapçılar, kitap ve kâğıda gelen zamlardan dolayı sıkıntı çektiklerini ve kepenk kapatma noktasına geldiklerini söylediler. Pandemi döneminde binlerce lira zarar eden esnaflar, gelen zamlarla birlikte kitap satamadıklarını ve borçlarının giderek arttığını vurguladı.
Ege’ye Bakış’a konuşan Sevgi Yolu kitapçılarından Emre Kuyucu, esnafın sorunlarını dile getirdi.



“ÖĞRENCİLER KİTAP ALAMIYORLAR”
Gelen zamlardan sonra öğrencilerin kitap alamadıklarını, bu nedenle de esnafın kepenk kapatma noktasına geldiğini vurgulayan Emre Kuyucu, “Asgari ücret açıklanmadan önce fiyatlar gene ekonomikti. Öğrenciler kitap alabiliyordu az da olsa. Asgari ücret açıklandıktan sonraki gelen zamlarla beraber öğrenciler hiçbir şekilde kitap alamıyor. Ortalama olarak kitap fiyatlarına yüzde 100’den fazla zam gelmiş durumda. En ucuz kitap ortalama 100 liradan başlıyor. En fazlası ise 1100 lira. Örnek veriyorum; hakimlik sınavına hazırlanan bir Hukuk Fakültesi öğrencisi, 4 tane kitap almak istese en az 3 bin lira sadece kitaba vermek zorunda. İşler çok kötü. Gördüğünüz gibi sokak bomboş. Şu an okullar ara tatil döneminde. İş yapmamız lazım ama gelen insan yok. Çünkü insanlar hiçbir şey alamıyor artık.” şeklinde konuştu.

KÂĞIT KITLIĞI
Kuyucu, kitap fiyatlarının pahalılığını ülkedeki kâğıt sıkıntısına bağladı. Kuyucu şu ifadelere yer verdi:
Devlet en azından kâğıt sıkıntısını çözebilir. Kâğıt olmadığı için fiyatlar bu kadar yükseliyor. Kâğıt üretimi olmadığı sürece fiyatlar artmaya devam edecek. Kitaplara yüzde 30-35 arası zam geleceği konuşuluyor. Yani 150 liralık bir kitap gelecek zamlarla birlikte 180-190 lira olacak. Hiçbir şekilde kitap alamayacak öğrenciler, okuyamayacak. Kâğıt olmadığı için yayınevleri kitap basamıyor. 10 bin tane basmak istedikleri kitabı 3 bin tane basmak zorunda kalıyorlar. Hiçbir matbaa ne çek ne senet kabul ediyor. Hepsi nakit para istiyor. Ülkede zaten nakit para dönmüyor kimsede. O yüzden hiçbir yayınevi doğru düzgün sayıda kitap basamıyor. Şu kitaptan 50 bin tane basılsa bu kadar pahalı olmaz fiyatı. Ama yayınevi 10 bin tane basıyor. Maliyeti artıyor yayınevinin.

PANDEMİDE 150 BİN LİRALIK KİTAP ÇALINDI
Pandemi döneminde kimi esnaf arkadaşlarının iflas ederek dükkanlarını devrettiklerini belirten Kuyucu, Sevgi Yolu’nda yaşanan çalınma olaylarından yakındı. Kuyucu, “Pandemi döneminde satıp, devredip giden arkadaşlarımız oldu. Başkaları devraldı. Ama kimsenin umudu yok artık. Fiyatlar böyle artmaya devam ederse esnaf kepenk indirip gidecek. Zaten pandemi dönemi boyunca sokakta büyük miktarda çalınma oldu. Özellikle tam kapanma döneminde, sokakta yaklaşık 150 bin lira değerinde kitabımız çalınmıştır. Sadece kitaplar da değil. Rögar kapakları olsun demirler olsun dışarıya koyduğumuz stantlar olsun hepsi çalındı.” ifadelerini kullandı.



KÜÇÜK ESNAF YOK OLMANIN EŞİĞİNDE
Kitapçılık yapan esnafların, büyük firmalar tarafından yok olmanın eşiğine geldiğini belirten Kuyucu, Trendyol, Hepsiburada, N11 gibi büyük firmaların stoklarında kendilerinden daha fazla kitap depoladıklarını ve bunun sayesinde yaptıkları kampanyalarla müşteri kazandıklarını söyledi. Kuyucu şu ifadelerde bulundu:
İnternetteki kitap satışları işi kötü etkilemeye başladı. Büyük firmalar rahat bir şekilde kitap satışı yaparken biz küçük esnaf olarak hiçbir satış yapamıyoruz. Öğrenciler gelip bizden almak istedikleri kitapları inceleyip internetten sipariş veriyorlar.
 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Özel Haber Haberleri

Tümü

DEM Partili Akın'dan 'Çeşme Projesi' çıkışı: Günlük 36...

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, İzmir'de uzun yıllardır yapılmak istenen Çeşme...

21 gün önce

Avukat Nesil Kör'den gençlerin tutuklanmasında CHP iddiası!

Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesi ve tutuklanmasının ardından 19 Mart’ta ülke...

1 yıl önce

Bir belge 2 detay! Soyer dönemindeki skandal atama o...

Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım'ın kızı Özgegül Yalım'ın geçtiğimiz Tunç Soyer döneminde İzmir...

2 yıl önce

Özel mülkiyeti ihlalden, kafasına göre park etmeye…...

Son yıllarda gençler arasında oldukça yaygınlaşan elektrikli scooterlar, birçok tartışmayı da...

2 yıl önce

Kuş Cennet'inde çevre felaketi kapıda! Herkes biliyor ama...

 Son yıllarda yaşanan su krizi ve çevresel tahribat, binlerce kuş türünün yaşamını tehdit ettiği...

2 yıl önce

Mimarlar Odası'ndan Foça Belediyesi'ne mahkeme yanıtı:...

Yargıya taşınan ‘ekoköy’ projesi için Mimarlar Odası, Foça Belediyesi’ne yüklendi. Oda Başkanı...

2 yıl önce

İYİ Parti İzmir’de istifalar bitmiyor! Bir ilçe daha yolda

İYİ Parti’de istifa furyası devam ediyor. Olağanüstü Kurultay sonrasında Akşener yerine İzmir...

2 yıl önce

Bayram değil arınma gecesi: Romanlar Hıdırellez istemiyor

Uyuşturucu ve alkol kullanımı başlıca sebep olmak üzere Hıdırellez kutlamaları, Roman...

2 yıl önce

Seçimin ardından İYİ Parti İzmir'den ilk değerlendirme

31 Mart Yerel Seçimleri geride kaldı. İYİ Parti İzmir için oy sayıları beklentinin çok çok...

2 yıl önce

Karabağlar’da MHP oyları İYİ Parti’ye mi kaydı?

Karabağlar’da bulunan ve MHP’ye olan yakınlığı ile bilinen Sivaslı dernek Güneykayalılar...

2 yıl önce

Yoksulluk, emek sömürüsü, uyuşturucu! Gençlerde intihar...

Derinleşen yoksulluk ve beraberinde gelen emek sömürüsü, hayata atılmaya hazırlanan gençleri...

2 yıl önce

İzmirli depremzedelerden kredi isyanı! Bankalar 0,79’luk...

İZDEDA Kurucu Başkanı Haydar Özkan, bankaların İzmirli depremzedelere kredi vermediğini belirtti....

2 yıl önce