Kornea nakli ile hayata yeniden başladı
Ali İhsan Mimtaş İZMİR(Ege Ajans)-Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalında gerçekleştirilen kornea nakli ile yaklaşık 2 yıl önce geçirdiği kazada görme duyusunu büyük or
Ali İhsan Mimtaş
İZMİR(Ege Ajans)-Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalında gerçekleştirilen kornea nakli ile yaklaşık 2 yıl önce geçirdiği kazada görme duyusunu büyük oranda yitiren İbrahim Kösem (32) yeniden görmeye başladı. Özel bir firmada eğitim gelişim uzmanı olarak çalışan İbrahim Kösem, 2016 yılında evindeki lavaboyu açmak için çok sayıda lavabo açıcıyı aynı anda kullandı. Yoğun kimyasalın kaynar suyla temasıyla meydana gelen patlamada ağır yaralan İbrahim Kösem, EÜ Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Yanık tedavisi tamamlanan Kösem, patlamanın gözlerinde meydana getirdiği ağır yanık nedeniyle görme duyusunu bir gözünde tamamen, diğer gözünde büyük oranda yitirdi. Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Göz Bankası Tıbbi Müdürü Prof. Dr. Sait Eğrilmez, Prof. Dr. Halil Ateş ve Op. Dr. Özlem Barut Selver ve ekibi tarafından tedaviye alınan Kösem’e 2 yıl içerisinde kornea kök hücre nakli, katarakt, göz tansiyonu gibi operasyonlar gerçekleştirildi. Son olarak kadavradan alınan korneanın nakledildiği Kösem, Dünya Engelliler Günü’nde (3 Aralık 2018) geçirdiği ameliyatla yeniden görmeye başladı.
Kök hücre nakli gerçekleştirildi
Operasyon konusunda bilgi veren Prof.Dr. Sait Eğrilmez, ‘‘Kimyasal yanıklar, göz yaralanmalarının en talihsiz olanlarından ve hem iş hem de ev kazaları ile nadir sayılmayacak sıklıkta kimyasal yanık olgusuyla karşılıyoruz. İbrahim Kösem, eğitimli biri olmakla birlikte, cahilce bir yaklaşım sergileyerek, aynı anda 8 paket lavabo açıcıyı kullanınca bir patlama ortaya çıkmış. Sağ gözünde görmesinin tümünü kaybettiren, sol gözünde sadece ışık hissinin kalmasına neden olan ağır bir yanık ile bize başvurdu. Katarakt, göz tansiyonu, babasından kornea kök hücresi nakli ve kadavradan kornea nakli ameliyatları ile tek görme umudu olan sol gözünü kurtarmayı hedefledik’’ şeklinde konuştu.
Kornea bekleyen hasta kalmaması için yüzde 1 bağış gerekiyor
Kornea naklinin önemine değinen Prof. Dr. Eğrilmez, Türkiye’de her yıl 380 bin kişi yaşamını yitiriyor, doku uyumu, kan grubu uyumu, beyin ölümü gibi özel şart gerektirmeyen kornea vericiliği için, bu 380 bin kişinin sadece yüzde biri cenaze toprağa defnedilmeden önce kornealarını bağışlasa, ülkemizde bir tek kişi, bir tek saniye kornea beklemiyor olacak. Kornea, gözü saate benzetecek olursa, saatin camı gibi düşünebileceğimiz bir doku. Kendisi görünmeyen, ama gözü gördüren yarım milimetre kalınlıkta bir zar. Kornea bağışlandığında sadece bu doku alınıyor, gözler yerinde kalıyor ” dedi.
Lavabo açıcı gözlerinden ediyordu
Henüz 5 aylık evli iken kazayı geçirdiğini belirten İbrahim Kösem ise organ bağışı ile hayata yeniden başladığını söyledi. Çok sayıda lavabo açıcıyı tıkanan lavaboda kullandığını ve patlamanın yaşandığını belirten İbrahim Kösem, ‘‘Patlama sonucunda yüzümde, kafamda ve vücudumda ve özellikle gözlerimde ağır yanıklar oluştu. Bunun sonucunda görme yetimi tamamıyla kaybettim. Sadece ışığı seçebiliyordum. Ege Üniversitesi’ne acil olarak yatışım gerçekleşti. Burada, 21 aydır yoğun bir tedavi altındayım. Prof. Dr. Sayın Sait Eğrilmez, Uzm.Dr. Özlem Barut Selver ve ekibi sayesinde ve diğer hocaların da yardımlarıyla 3Aralık Dünya Engelliler Gününde kornea nakli oldum. Bu nakil ile dünyadaki bir görme engelli, görme duyusuna kavuşmuş oldu. Öncelikle katarak, glokom ameliyatları ve son olarak kornea nakli vasıtasıyla ile şu anda normal şekilde görebiliyorum, gezebiliyorum ve çevremi tanıyabiliyorum. İlerleyen dönemde görme oranım daha da artacak, bu henüz ilk günüm’’ şeklinde konuştu.
Kornea nakli: Karanlık dünyalara dev bir ışık
Organ bağışı sayesinde hayata yeniden başladığını belirten Kösem, şöyle konuştu: ‘‘ Herkesi organ nakline davet ediyorum. Toprak olacak küçücük, ince ve kendisi görünmeyen, saydam bir zarı bağışlamak, karanlık dünyalara dev bir ışık oluyor. İnsanlarımız mutlaka organ nakline dair bilgi sahibi olmalı. Bilgisi olanın hevesi de olacaktır. Herkesin çok kısa bir vaktini ayırarak organ bağışı formu doldurmasını rica ediyorum. Çünkü bizim gibi insanlara tekrar yaşam hakkı veriyorsunuz ve biz bu dünyayı tekrar görebiliyoruz. Ne kadar büyük bir felaket yaşamış olsak da, sağlığımızı yeniden kazanarak gerçekten mutlu olabiliyoruz. Bu olay yaşandığında biz 5 buçuk aylık evliydik. Eşim ve ailemiz hiç bir zaman desteğini esirgemedi. Hep beraber hocalarımızla birlikte amacımıza kenetlendik ve kornea nakli sayesinde, gerçek hayata geri döndük. Herkese teşekkürlerimive saygılarımı sunuyorum’’
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Saadet Mirci Semt Merkezi hayata yeniden açılan kapısı oldu
Konak Belediyesi Enver Şükrü Aytulun Saadet Mirci Semt Merkezi’nde hayata tutunan, yaşama...
Çete lideri Türkiye'ye iade edilecekken cezaevinde isyan!
Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Korydallos Cezaevi'nde, Türkiye'ye iadesi planlanan çete...
Karabağlar Belediyesi’nin anlamlı projesiyle mahalle...
Karabağlar Belediyesi'nin mahalle kültürünü yeniden canlandırmak, kuşaklar arası dayanışmayı...
Manşet Haberleri
TümüKarşıyaka Uğur Mumcu'yu andı
Türk basınının özgür kalemi; araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 33. yılında...
Gülşah Başkanın ismi Bornova'da yaşayacak
Seferihisar bağımsızlığı coşkuyla kutlayacak
Seferihisar Belediyesi, ilçenin 102'nci kurtuluş yıl dönümünü coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor....
AK Partili Çankırı Zübeyde Hanım'ın Anıt Mezarını ziyaret...
AK Parti İzmir Milletvekili ve Milletvekili adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, Türkiye Cumhuriyeti’nin...
Terra Madre Anadolu'da üzüm şöleni
Türkiye’de ilk kez İzmir’de kapılarını açan Terra Madre Anadolu’nun ‘İzmir Sanat Bahçesi’...
Başkan İduğ, esnafı dinledi
Saha çalışmaları ile Bornovalılarla biraraya gelen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ...
TGC: Gazeteciler her gün biraz daha yoksullaşıyor
"Gazetecilerin Basın İş Sözleşmesi dışında imzalamaya zorlandıkları sözleşmelerin yarattığı hak...
Batıgöz'ün sahibi Dr. Söyler, Bakü'de hayatını haybetti
Batıgöz Sağlık Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Mehmet Söyler (54), Azerbaycan'ın...
İzmirliler'e kötü haber: Ekmeğe yüzde 20 zam
İzmir'de ekmeğe yüzde 25 zam geldi.
AK Parti İzmir'den yerel yönetimler zirvesi
AK Parti İzmir Yerel Yönetimler Başkanlığının düzenlediği Belediye Meclis Üyeleri Eğitim...
Halil Arda: 55 bin liralık faturayı çıkarın istifa edeyim
Gaziemir Belediyesi 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nun görüşüldüğü ve oy çokluğuyla kabul edildiği...
CHP'li Bakan'ın şehit isyanı: 5 yıl boyunca defalarca...
Irak'ın kuzeyindeki Gara'da yürütülen Pençe Kartal-2 Harekatı esnasında terör örgütü PKK...
