BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Manşet Bornova Srebrenica'yı unutmadı

Bornova Srebrenica'yı unutmadı

Avrupa'nın ortasında Bosna Hersek'in Srebrenica kentinde 1995 yılında katledilen 8 bin 372 Bosnalı Müslüman Bornova'da anıldı

0Yorumlar
Bornova Srebrenica'yı unutmadı
Avrupa'nın ortasında Bosna Hersek'in Srebrenica kentinde 1995 yılında katledilen 8 bin 372 Bosnalı Müslüman Bornova'da anıldı. ÇamdibiAtatürk Parkı içindeki Srebrenica Soykırım Anıtı önünde Bornova Belediyesi öncülüğünde düzenlenen törende duygusal anlar yaşandı. Katılımcılar ile birlikte anıta kırmızı karanfil bırakan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Srebrenica Katliamı'nın Avrupa Birliği'nin kabul ettiği bir soykırım olduğunu hatırlatarak, "Orada yaşananları unutmadık. Bundan sonra da unutturmayacağız" diye konuştu.



 1995 yılında yaşanan Srebrenica Katliamı'nda yaşamını yitirenler, Bornova'da anıldı. Çamdibi Atatürk Parkı'ndaki Srebrenica Soykırım Anıtı önünde Bornova Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen anma törenine;

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Bosna Hersek Fahri Konsolusu Kemal Baysak, Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Başkanı Hasan Sehovic, Aydın Boşnakları Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Mergen, CHP Bornova İlçe Başkanı Asım Güven, İyi Parti Bornova İlçe Başkanı Mustafa Tabak, çok sayıda Balkan derneği ve sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

 Duygu dolu anlar

 Katledilen 8 bin 372 Bosnalı Müslüman anısına saygı duruşunda bulunulan anma töreninde İstiklal Marşı ile Bosna Hersek Ulusal Marşı okundu. Duygu dolu anların yaşandığı törende, Soykırım Anıtı'na kırmızı karanfil bırakıldı. Tören alanında 24 yıl önce yaşanan katliamı anlatan fotoğrafların yer aldığı iki sergi de açıldı. 2011 yılında Marş Mira Barış Yürüyüşü'ne katılan genç sanatçı Öykü Daryürek ile İzmirli Boşnaklar Derneği üyelerinin yaptığı resimler büyük ilgi gördü. Bornova Belediye Başkanı Dr Mustafa İduğ, Öykü Daryürek'e çiçek vererek teşekkür etti.

 

 Dünyanın kabul ettiği bir soykırım

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Srebrenica Katliamı'nın Avrupa Birliği'nin kabul ettiği bir soykırım olduğunu hatırlatarak, "Bosna'da 1995 yılında yaşananlar 2007 yılında tescillendi ve tüm dünya bu soykırımı kabul etti. Orada katledilenlerin çoğu kadın ve çocuktu. Biz bu acıyı 24 yıldır içimizde yaşıyoruz. Orada yaşananları unutmadık. Bundan sonra da unutturmayacağız" diye konuştu.

 Barış ve kardeşlik vurgusu

 CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, kendisinin de Balkanlardan göç eden bir ailenin çocuğu olduğuna dikkat çekti. Üsküp'te doğduğunu anlatan Beko, "Bizler orada birlikte barış içinde yaşıyorduk, burada aynı gayret içindeyiz. Asıl amaç özgürlük, demokrasi, eşitlik, barış ve kardeşliktir. Biz aile büyüklerimizden bunu öğrendik. Bölüşürsek tok oluruz. Bölünürsek yok oluruz. Birleşirsek var oluruz. Böylesi acıların yaşanmaması için bunu unutmamalıyız "dedi.

 Düzenlenen anma etkinliği için Bornova Belediyesi ve Başkan Mustafa İduğ'a teşekkür eden Bosna Hersek Fahri Konsolusu Kemal Baysak, insanların öldürülmediği, savaşların ve soykırımların yaşanmadığı, yaşlıların ve çocukların iyi bakıldığı, gençlerin iyi eğitim aldığı, adaletsizliğin ve hukuksuzluğun olmadığı bir dünya diledi.

 Aydın Boşnakları Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Mergen ise 2018 yılındaki Marş Mira Yürüşüyü sırasında ayak tırnakları kaybettiğini anlatarak, "İşte o zaman Bosnalı Müslümanların yaşadığı acıları çok daha iyi anladım" dedi.

 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Manşet Haberleri

Tümü

Karşıyaka Uğur Mumcu'yu andı

Türk basınının özgür kalemi; araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 33. yılında...

6 ay önce

Gülşah Başkanın ismi Bornova'da yaşayacak

6 ay önce

Seferihisar bağımsızlığı coşkuyla kutlayacak

Seferihisar Belediyesi, ilçenin 102'nci kurtuluş yıl dönümünü coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor....

1 yıl önce

AK Partili Çankırı Zübeyde Hanım'ın Anıt Mezarını ziyaret...

AK Parti İzmir Milletvekili ve Milletvekili adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, Türkiye Cumhuriyeti’nin...

3 yıl önce

Terra Madre Anadolu'da üzüm şöleni

Türkiye’de ilk kez İzmir’de kapılarını açan Terra Madre Anadolu’nun ‘İzmir Sanat Bahçesi’...

3 yıl önce

Başkan İduğ, esnafı dinledi

Saha çalışmaları ile Bornovalılarla biraraya gelen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ...

3 yıl önce

TGC: Gazeteciler her gün biraz daha yoksullaşıyor

"Gazetecilerin Basın İş Sözleşmesi dışında imzalamaya zorlandıkları sözleşmelerin yarattığı hak...

4 yıl önce

Batıgöz'ün sahibi Dr. Söyler, Bakü'de hayatını haybetti

Batıgöz Sağlık Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Mehmet Söyler (54), Azerbaycan'ın...

4 yıl önce

İzmirliler'e kötü haber: Ekmeğe yüzde 20 zam

İzmir'de ekmeğe yüzde 25 zam geldi.

5 yıl önce

AK Parti İzmir'den yerel yönetimler zirvesi

AK Parti İzmir Yerel Yönetimler Başkanlığının düzenlediği Belediye Meclis Üyeleri Eğitim...

5 yıl önce

Halil Arda: 55 bin liralık faturayı çıkarın istifa edeyim

Gaziemir Belediyesi 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nun görüşüldüğü ve oy çokluğuyla kabul edildiği...

5 yıl önce

CHP'li Bakan'ın şehit isyanı: 5 yıl boyunca defalarca...

Irak'ın kuzeyindeki Gara'da yürütülen Pençe Kartal-2 Harekatı esnasında terör örgütü PKK...

5 yıl önce