1972 yılında Baykonur Uzay Üssü'nden uzaya gönderilen Kosmos 482 o yıllarda Ruslar tarafından ABD'ye karşı yapılan uzay yarışı için Venüs'e gönderilmesi amaçlandı. Teknik bir hatanın ardından rotasından ayrılan ve Dünya yörüngesinde takılı kalan Kosmos 482'nin 14 Mayıs'a kadar düşeceği açıklandı. BBC Rusça'ya konuşan bir uzman, aracın yerleşim bölgelerine düşme riski bulunduğunu dile getirdi.
DÖRT PARÇANIN İKİSİ YANDI
Fırlatmanın ilk aşamaları beklendiği gibi gitse de yörüngeden çıkarken çalışması gereken roketteki ek güç bloğu görevini yerine getiremedi ve Kosmos 482 Dünya yörüngesinde takılı kaldı. O dönemlerde Sovyetler başarısız uzay denemeleri için Kosmos adını kullanıp sadece numaralarda değişiklik yapıyordu. NASA'ya göre Kosmos 482 dört parçaya ayrıldı ve ikisi dünyanın hemen alt yörüngesinde kaldı, diğer parçalar ise atmosferde yandı.
AĞIRLIKLARI YAKLAŞIK 500 KİLO
Uzay konularında yayın yapan Georgi Trişkin, konuyu "Titanyum yakıt tanklarının parçaları birkaç gün içinde yörüngeden çıkıp Yeni Zelanda'ya düştü" diye değerlendirdi. Ayrıca, yine NASA verilerine göre Kosmos 482'nin kalan parçalarının ağırlığı yaklaşık 500 kilo.
HANGİ BÖLGELERE DÜŞECEK?
Kalan parçalarının yanmaya dayanıklı olmasından dolayı 500 kilo olarak düşüşe geçmesi bekleniyor. Rus yetkililer Kosmos 482'nin Mısır, Suriye, Türkiye ve Azerbaycan bölgelerine düşeceğini tahmin ediyor.
SAATTE 242 KİLOMETRE HIZLA...
Hesaplamalara göre, 8 ila 14 Mayıs arasında düşeceği öngörülen modülün saatte 242 kilometre hızla yere düşmesi ve birkaç yüz gram TNT patlaması kadar bir enerji patlaması yapacağı tahmin ediliyor.