Urlalı kadınlar şiddete karşı yürüdü
Urlalı kadınlar, “25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” kapsamında düzenlenen etkinlikte biraraya geldi
Urlalı kadınlar, “25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” kapsamında düzenlenen etkinlikte biraraya geldi. Kadınları yalnız bırakmayan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, “Kurtuluş yok, ya hep beraber ya hiç birimiz” dedi. Hep bir ağızdan “Şiddete Hayır” diyen kadınlar Urla Cumhuriyet Meydanında buluşup el ele tutuşarak sevgi çemberi oluşurdu. Daha sonra ise kadınlar sloganlar atarak Atatürk Kültür Merkezi’ne yürüdü. Atatürk Kültür Merkezi’nde ise kısa filmler ve konuşmaların ardından Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urla Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen kurslara katılan kadınlara madalya taktı. Düzenlenen etkinlikte konuşan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, çocuk yaşta gelin olan, şiddet gören kız çocuklarının hala var olduğuna dikkat çekti. Uyar; “Arkadaşlarıyla sokakta oyun oynarken, birdenbire kendini küçücük bedenine giydirilmiş gelinlikle bulan kız çocuklarımız var. Henüz anne kuzusuyken kadın olmaya mahkum bırakılan çocuklarımız var. Okutsalar belki avukat olacak, doktor olacak, öğretmen olacak kızlarımız var. 11 yaşında evlendirilip, 12 yaşında anne olan ve 14 yaşında da ölü bulunan Kader’in dramını mı anlatayım? Yoksa, Özgecan Aslan, Münevver Karabulut gibi gencecik evlatlarımızın vahşice katlettiğini mi hatırlatayım sizlere? Tüm dünyada her gün onlarca, yüzlerce insanlık suçu işleniyor. Ne yazıktır ki kadına yapılan şiddetle mücadele etmeye her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Hem de 21.yüzyılda” dedi.
Uyar konuşmasına şöyle devam etti;
“Şiddetin temel nedeni Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğidir. Ve aslına bakarsanız, Toplumsal Cinsiyet eşitliği aynı zamanda ekonomik kalkınmanın temelidir. Bir ülkenin ekonomisi beşeri sermayesine dayanır. Eğer kadınlara yeterli sağlık, eğitim, iş olanakları sunmuyorsanız ülke nüfusunun yarısı olan kadınların ve dolayısıyla ülke olarak kendi potansiyelinizin yarısını kaybedersiniz. Ülkemizde yasal düzenlemeler son 20 yıldır kadınların haklarını koruyan içeriklerle sağlamlaştırıldı. 1998 öncesinde kanunlarımızda kadına yönelik şiddet kavramı kullanılmamaktaydı. Oysa günümüzde kanunlar önünde kadın tüm haklarıyla var olabilmekte. Fakat dünyadaki ve ülkemizdeki kadına yönelik şiddetin artış nedeni kanunların uygulanma kısmından kaynaklanıyor. Bakış açımız değişmediği sürece uygulamadaki yetersizliğimiz sürecek ve şiddet, sadece kadına yönelik kalmayacak toplumun her kesimine yayılacaktır -ki zira şuan yaşadığımız huzursuzluğun temel noktası da budur.”
“KADINLARIMIZ İÇİN BİRÇOK ÇALIŞMAYA İMZA ATTIK”
Göreve geldikten hemen sonra Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü kurduklarını belirten Başkan Sibel Uyar; “ Kadınlarımızı sosyal ve ekonomik hayata katmak istedik. Kadın Üretici Kooperatifimizi kurduk. Kadın Üretici pazarları kurduk. Köylerimizde ve Merkezimizde Semt merkezleri açarak ücretsiz girişimcilik, liderlik, meslek edindirme kursları verdik. Oluşturduğumuz Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe ile tüm ülkeye model olmamız cabası. Avrupa yerel Yaşamda kadın erkek eşitliği şartına imzamı attığımız gibi bu konuda atacağımız daha birçok imza var” dedi. Uyar konuşmasını şu sözlerle bitirdi; “ Hakların kadın, çocuk, hayvan vb. gibi ayırt edilmediği gün gelene kadar biz durmayacağız. Tüm Çocukların kadın ve erkek olmayı değil, insan olmayı öğreneceği gün gelene kadar durmayacağız. Tüm kadınların, üretime katılarak, paylaşarak, çalışarak, tek başına ayakta durarak, kadın olmaktan önce birey olarak kendini gerçekleştirecekleri gün gelene kadar durmayacağız. Tüm insanların namusun cinsellik ile ahlakın din ile saygının korku ile alakalı şeyler olmadığını kavrayana kadar durmayacağız. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı bu yolda, gösterdiği hedefe durmadan yürüyeceğimize söz veriyoruz. Ne mutlu ki, bizler onun evlatlarıyız…” Urla Kadın Platformu adına Avukat Saadet Kayaalp ise; “Bu evden gelinliğinle çıktın kefeninle geri dönersin. Kadınları gelinliğiyle mezarlığın önünden geçirirlermiş. Mezarı görsün eğer bir gün giderse ölüsünün eve döneceğini anlasın diye. İstiyorlar ki her şeye boyun eğen, itaatkar kadın olsun. İşte bizler bu zihniyetle mücadele ediyoruz. Bunların karşısında duruyoruz. Bizimde haklarımız var. Kimse bize küfür edemez, kimse bize vuramaz. İster özel ister kamusal alanlarda kadına yönelik fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik olarak ıstırap verici her türlü davranış kadına yönelik şiddettir ve şiddet bir suçtur. Şiddet görüyorsak susmayacağız, utanmayacağız, korkmayacağız. Suçu işleyen utanmalı ve biz bunu deşifre etmekten korkmamalıyız. Bağır herkes duysun, erkek şiddeti son bulsun” şeklinde konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Söz, mahalle sakinlerinde
İzmir Büyükşehir Belediyesi Odakİzmir projesinin Aktif Yurttaşlık ve Katılımcılık Programı...
Selçuk'ta kadınlar ve çocuklar için anlamlı atolyeler
Efes Selçuk Belediyesi, kadınların ve çocukların güçlenmesine yönelik çalışmalarına devam ediyor....
Karantina’da renkli buluşma: Gece Kermesi, Gün Batımı...
Konak Belediyesi’nin üreten kadınların emeğine değer katan Gece Kermesi, bu kez Gün Batımı...
Güncel Haberleri
TümüEtimesgut operasyonunda Erdal Beşikçioğlu ve 39 kişi...
Etimesgut Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruşturmada, aralarında Belediye Başkanı Erdal...
Yangına giden araçlar, gişe engeline takıldı!
Yurt çapında orman yangınları sürerken Muğla'da tepki toplayan bir haber gündeme geldi....
İzmir İtfaiyesi'nden sıcak hava uyarısı: Yangını çıkmadan...
İzmir’de etkisini artıran sıcak hava ve kuvvetli rüzgâr, orman yangını riskini yükseltirken,...
Sinem Dedetaş, cezaevi cezaevi dolaştırıldı!
Tutuklanan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ın cezaevi sevki sırasında adres iki kez...
Çete lideri Türkiye'ye iade edilecekken cezaevinde isyan!
Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Korydallos Cezaevi'nde, Türkiye'ye iadesi planlanan çete...
Cem Küçük adliyeye sevk edildi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan...
Cem Küçük'ün ardından gözler TGRT'de: Sıradaki isim kim?
İktidara yakınlığı ile tanınan gazeteci Cem Küçük'ün gözaltına alınması sonrası, kısa süre önce...
Bakanlık ifşa listesini güncelledi: 34 yeni ürün!
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmalarla ilgili listesini...
44 ülkeyle yürütülen operasyonlarda 526 firari Türkiye'ye...
İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda, 44 ülkeyle yürütülen iş birliği kapsamında uluslararası...
52 ilde eş zamanlı operasyon: 216 şüpheli yakalandı!
Sosyal medya platformları üzerinden eleman temin etme ve suç örgütlerini övme amacıyla...
Sinem Dedetaş, adliyeye sevk edildi!
Gözaltına alınan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ve beraberindeki 5 kişi adliyeye...
Eren Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı
MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu, şef ve işletmeci Eren Kaşıkçı'nın evinde yaşamını yitirmiş...
