BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Umut veren gelişme: İki aşı için testler başladı

Umut veren gelişme: İki aşı için testler başladı

Dünya üzerindeki corona virüs vakaları bir milyona yaklaşırken aşı çalışmaları ise bir yandan devam ediyor

0Yorumlar
Umut veren gelişme: İki aşı için testler başladı


Dünya üzerindeki corona virüs vakaları bir milyona yaklaşırken aşı çalışmaları ise bir yandan devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hayvan testleri için onaylanan iki aşı Avustralyalı bilim insanları tarafından test edilmeye başlandı.




Avustralya’daki bilim insanları laboratuvar çalışmalarında kilometre taşı olacak iki potansiyel corona virüs aşısını test etmeye başladılar.

BBC’de yer alan habere göre Oxford Üniversitesi ve ABD’li Inovio Pharmaceutical tarafından yapılan aşılar Dünya Sağlık Örgütü tarafından hayvan testleri için onaylandı.

Avustralya’nın ulusal bilim ajansı, aşıların işe yarayıp yaramadığını ve insanlar için güvenli olup olmadığını değerlendirecek. İnsan üzerine ilk deneme ise geçen ay ABD'de gerçekleşti.

Dünyanın her yerinden olağanüstü hızda gelen birçok aşı gelişmesi var.

Avustralya Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü (CSIRO) testlerinin, bir hayvan modeli kullanan aşı testlerinin ilk kapsamlı ön çalışması olacağını belirtti.

Araştırmacılar, bu aşamaya yol açan küresel iş birliğinin hızının ve seviyesinin benzeri görülmediğini söyledi.

CSIRO’dan Doktor Rob Grenfell, gazetecilere verdiği demeçte “normalde bu noktaya gelmek yaklaşık bir ila iki yıl sürüyor, aslında biz de bunu birkaç ay kısalttık” dedi.

AŞILAR NASIL ÇALIŞIYOR?
Covid-19 hastalığına neden olan Sars-CoV-2 virüsü için dünyada gelişme aşamasında en az 20 aşı var. CSIRO bu araştırmanın çoğunu denetleyen küresel bir şirketler birliği tarafından seçilen iki seçeneği test ediyor.

Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen seçenek bir vektör aşı. Corona virüs proteinlerini bağışıklık sistemine sokmak ve bir tepki oluşturmak için ‘kusurlu’ bir virüs kullanıyor. Testin yapıldığı Victoria’daki Avustralya Hayvan Sağlığı Laboratuvarı direktörü Profesör Trevor Drew, “ama virüsleri çoğaltamıyorlar, bu nedenle bu aşıdan dolayı hastalanma olasılığı yok” dedi.

Profesör Trevor Drew, Inivio’dan gelen diğer ‘aşıyı oldukça farklı ama yine de heyecan verici’ olarak nitelendirdi. Aşı, corona virüsün belirli proteinlerini bağışıklık sistemine kodlamak ve vücudun hücrelerini bağışıklık sistemi onlara tepki vermeden önce bu proteinleri üretmesini sağlamak için tasarlandı.

Profesör Drew, “Buna çok yönlü bir yaklaşım benimsemek, çok önemli. Bize en iyi başarı şansını veriyor” dedi.

TESTLER NE ZAMAN SONUÇLANACAK?
Bilim insanları, hayvan testlerinden elde edilen ilk sonuçların haziran ayı başlarında ortaya çıkabileceğini söyledi. Başarılı olursa, aşılar daha sonra başka bir yerde yapılacak klinik çalışmalara taşınabilir.

Bu noktada, ilacı genel pazara sokma yarışı hızlandırılabilir ancak uzmanlar düzenleyici testler ve standartları karşılamak için hala en az 18 aylık bir zaman çizelgesi içereceği konusunda uyarıyorlar.

Bu sürecin tamamlanması için örneğin Oxford Üniversitesi aşısının, ABD düzenlemelerine uymak için ayrı bir laboratuvar tarafından da hayvanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.

Dünya üzerinde 47,256 kişi corona virüsü yüzünden hayatını kaybederken 194,311 kişi tedavi edildi. (NTV)



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

İzmir İtfaiyesi'nden sıcak hava uyarısı: Yangını çıkmadan...

İzmir’de etkisini artıran sıcak hava ve kuvvetli rüzgâr, orman yangını riskini yükseltirken,...

20 saat önce

Sinem Dedetaş, cezaevi cezaevi dolaştırıldı!

Tutuklanan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ın cezaevi sevki sırasında adres iki kez...

21 saat önce

Çete lideri Türkiye'ye iade edilecekken cezaevinde isyan!

Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Korydallos Cezaevi'nde, Türkiye'ye iadesi planlanan çete...

22 saat önce

Cem Küçük adliyeye sevk edildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan...

1 gün önce

Cem Küçük'ün ardından gözler TGRT'de: Sıradaki isim kim?

İktidara yakınlığı ile tanınan gazeteci Cem Küçük'ün gözaltına alınması sonrası, kısa süre önce...

1 gün önce

Bakanlık ifşa listesini güncelledi: 34 yeni ürün!

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmalarla ilgili listesini...

1 gün önce

44 ülkeyle yürütülen operasyonlarda 526 firari Türkiye'ye...

İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda, 44 ülkeyle yürütülen iş birliği kapsamında uluslararası...

1 gün önce

52 ilde eş zamanlı operasyon: 216 şüpheli yakalandı!

Sosyal medya platformları üzerinden eleman temin etme ve suç örgütlerini övme amacıyla...

1 gün önce

Sinem Dedetaş, adliyeye sevk edildi!

Gözaltına alınan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ve beraberindeki 5 kişi adliyeye...

1 gün önce

Eren Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı

MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu, şef ve işletmeci Eren Kaşıkçı'nın evinde yaşamını yitirmiş...

2 gün önce

Narlıdere'de emek kazandı, toplu sözleşmede imzalar atıldı!

Narlıdere Belediyesi ve DİSK/Genel-İş 4 Nolu Şube arasında, kadrolu işçiyi kapsayan Toplu İş...

2 gün önce

İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: "Tehditler sürdükçe...

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetleri ve tehditlerinin devam...

2 gün önce