BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Setlerde önlem yok: "En az 10 dizi setinde Covid-19 vakas...

Setlerde önlem yok: "En az 10 dizi setinde Covid-19 vakası çıktı"

Dizi/film sektöründe çalışan emekçilerin sağlığı tehlikede. Yapım şirketleri gerekli önlemleri almıyor. Son bir ayda en az 10 sette vaka çıktı. Son olarak film setinde yaşamını yitiren usta oyuncu Halil Kumova’ya Covid-19 testi yapıldı.

0Yorumlar
Setlerde önlem yok: "En az 10 dizi setinde Covid-19 vakası çıktı"

Dizi/film sektöründe çalışan emekçilerin peş peşe Covid-19’a yakalanması ve son olarak film setinde hayatını kaybeden oyuncu Halil Kumova’ya Covid-19 testi yapılması, gözleri setlere çevirdi. DİSK’e bağlı Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen), son bir ay içinde en az 10 sette vaka çıktığını açıkladı.

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Halil Kumova (64), çekimleri Malatya’da devam eden ‘Zalo’ isimli sinema filminin setinde önceki gün aniden rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmış, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmişti. İlk tetkiklerde zatürreye bağlı solunum yetmezliği sebebiyle yaşamını yitirdiği belirlenen Kumova’dan Covid-19 testi için örnek alındığı öğrenildi.

Bir ayda 10 sette vaka çıktı

Kumova’nın ölümü üzerine Sine-Sen’den yapılan açıklamada, Covid-19 salgınına karşı setlerde ve stüdyolarda yeterli tedbir alınmadığı vurgulandı. Yalnızca sendikaya ulaşan bilgilere göre, son bir ay içinde 10 sette vaka tespit edildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Buna rağmen birçok yapımcının vakaların bilgilerini gizlemeye çalıştığını görüyor olmamız bizi daha da kaygılandırıyor. İnsan sağlığının her şeyden önce gelmesi gereken bu günlerde işverenlerin ticari kaygılarla gerekli tedbirleri almaması ve çalışanları yasal çalışma sınırlarının üstünde çalıştırması kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.

Set emekçileri risk altında

Birgün’de yer alan habere göre, son bir ayda vaka görülen setlerden bazıları ise şöyle:

  • Yapımcılığını Ay Yapım’ın üstlendiği ‘Aşk 101’ adlı dizi filmin setinde bir hafta önce çalışanlara test yapıldı. 5’i teknik ekip çalışanı ve 3’ü oyuncu olmak üzere toplam 8 kişinin Covid-19 testi pozitif çıktı.

  • Yapımcılığını Es Film’in üstlendiği ‘Manevra’ isimli projenin çekimleri sırasında bir emekçinin Covid-19 belirtileri göstermesi üzerine kendisine test yapıldı, testin sonucu pozitif çıktı. Sinema Televizyon Sendikası’nın yaptığı açıklamaya göre, emekçinin test sonucu beklenmeden çekimlere devam edildi. Sonrasında sete kısa bir süre ara verilerek hızlı tanı kitleriyle ekibe tarama yapıldı ve böylece sette en az 5 pozitif vaka olduğu ortaya çıktı. Buna rağmen yapım şirketi, sete 14 gün ara vermedi.

  • Yapımcılığını Inter Medya’nın üstlendiği Saygı adlı dizi filmin çekimlerinde iki oyuncunun Covid-19 testi pozitif çıktı. Bütün ekibe test yapıldı, sete 14 gün ara verildi.

  • Yapımcılığını Süreç Film’in üstlendiği ‘Kuzey Yıldızı İlk Aşk’ dizi film ekibinde bir emekçinin Covid-19 testi pozitif çıktı.

Zorla istifa dilekçesi imzalatıyorlar

Set emekçileri hem salgına karşı korunmasız bırakılıyor hem de hak gasplarına maruz kalıyor. Sinema Televizyon Sendikası, işten çıkarma yasağının uzatılması nedeniyle bazı yapım şirketlerinin işe girişlerde çalışanlara zorla istifa dilekçesi imzalatmaya çalıştığını duyurdu. Bu yolla işçilerin hukuki haklarının ellerinden alınmak istendiğine dikkat çekilen açıklamada, “Tüm meslektaşlarımızı bu gibi belgeleri imzalamayarak sendikamızı ve dernekleri bilgilendirmeye çağırıyoruz” dendi. Açıklamada ücretsiz izne çıkarılan set emekçilerinin olduğu da belirtildi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Karşıyaka Meclisi'nde 'stadyum' tartışması: CHP'li...

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Zübeyde Hanım Stadyumu için belediyeye herhangi bir...

3 saat önce

Buca’da iştiraklerin borcu 3 milyar TL'yi aştı!

Buca Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'nda belediye iştiraklerinin yaklaşık 3,2 milyar...

3 saat önce

Aziz Yıldırım'ın şikayeti üzerine ilk gözaltı!

Aziz Yıldırım'ın, kızı Yaz Yıldırım'ı sosyal medya üzerinden hedef alan hesaplar hakkında...

5 saat önce

İlaçlama can aldı: Anne yoğun bakımda, çocuk hayatını...

Çanakkale'de yan dairede yapılan böcek ilaçlamasından sızan kimyasal nedeniyle zehirlendikleri...

5 saat önce

6,5 yıldır bitmeyen adalet mücadelesi: Orhan Demirkafa...

İzmir'in Selçuk ilçesinde 3 Ocak 2020 tarihinde çalıştığı elektrik dağıtım şirketinde meydana...

7 saat önce

Bakan Gürlek, Behçet Oktay'ın ailesiyle bir araya gelecek!

Adalet Bakanı Akın Gürlek, eski Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay'ın ailesiyle bugün...

8 saat önce

Karşıyaka Stadı'nda son durum ne? İzBB'den sürece ilişkin...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Zübeyde Hanım Stadı’nın yapım sürecine ilişkin...

9 saat önce

Buca'da TİS sürecinde uzlaşı: İlk 6 ay için yüzde 24!

Yaklaşık 7 aydır devam eden görüşmeler neticesinde Buca Belediyesi kadrolu işçilerini kapsayan...

9 saat önce

Başkan Çiçek’in avukatı açıkladı: Sahte yazışmalarla...

Geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek'e ait olduğu iddia...

11 saat önce

Karabağlar’ da 80 milyon liralık atık yükü meclis gündeminde

Karabağlar Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. oturumu Belediye Başkanı Helil...

1 gün önce

Egeşehir operasyonunda Ağbaba'nın ağabeyine gözaltı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen 'yolsuzluk' soruşturmasında YENİ Parti Malatya...

1 gün önce

AK Partili Yüksel'den Orgeneral Dalkıran'a tebrik mesajı

AK Parti İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Sıtkı Yüksel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı...

2 gün önce