Raporda ortaya çıktı: Ebrar Sitesi’nde zemin incelemesi bile yapılmamış
Depremde kum yığınına dönen ve yaklaşık bin 400 kişiye mezar olan Ebrar Sitesi’nde zemin incelemesi bile yapılmadığı ortaya çıktı. Hazırlanan raporlarda, sitenin inşa edildiği bölgede zeminin kusurlu olduğu vurgulandı.
BirGün Gazetesi’nden İsmail Arı’nın haberine göre, Maraş merkezli depremlerde saniyeler içinde yıkılan ve bin 400 kişiye mezar olan Ebrar Sitesi’ne ilişkin TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası rapor hazırladı. Rapor skandallar zincirini açığa çıkardı.
Hem savcılığın hem de Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda Ebrar Sitesi K blokun mimari, statik projeleri ile statik hesap raporu ile zemin etüt raporunun bulunamadığı ve “yapı ruhsatında müteahhidi hanesi ise boş bırakıldığı” ifade edildi.
Jeoloji Mühendisleri Odası ise 55 yılı aşkın bir süredir "Zemin ve temel etüt araştırmalarının" yapılmasının zorunluğunu olduğunu ancak Ebrar Sitesi’nin inşaatında zemin etüdünün yapılmadığını belirtti.
Hazırlanan raporda, “Yapılması zorunlu olan zemin araştırmaların yapılıp yapılmadığı incelenmeli, tespit edilen proje müellifleri, fenni mesul, müteahhit ve ruhsat veren kurum yetkilileri hakkında soruşturma yapılması gerektiği düşünülmektedir. Zemin etüdü olmayan bir parsele yapı ruhsatı verilmesi yasal değildir” denildi. Sitenin dere yatağına inşa edildiğine de vurgu yapılan raporda, sıvılaşma analizi yapılmadığının altı çizildi.
İZİNSİZ TADİLAT
Ebrar Sitesi’nden sağ kurtulmayı başaranlar ise binanın “kum yığınına” dönüştüğünü açıkladı. Sitede kalitesiz malzeme kullanıldığını belirten depremzedelere yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Ebrar Sitesi K Bloku’nda sığınaklar iş yerlerine çevrilerek asma kat dahi çıkılan büyük tadilatlar yapıldı. Yapılan tadilatlar apartman sahiplerinin izni ve haberi olmadan yapıldı. Taşıyıcı sisteme zarar verebilecek bu denli büyük tadilatın detaylarına bilirkişi raporunda hiç değinilmedi. Tadilat projesini yapan mimar ilk duruşmaya dahi çıkarılmadan suçu olmadığına savcılık tarafından karar verilerek soruşturmadan çıkarılmıştır. Bilirkişi raporunda zeminin sorunsuz olduğuna dair bilime uygun olmayan tespit doğruluğu yansıtmamaktadır. Ebrar Sitesi’nin bulunduğu alan, 6 Şubat 2023’ten sonra bakanlığın ve belediyenin yapmış olduğu mikrobölgeleme çalışmasında zemini kusurlu alan olarak tespit edildi. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından Ebrar Sitesi bölgesinin zeminin kusurlu olduğuna dair yönetim kurulu tarafından resmi yazı verilmiştir.”
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi'nde temizlikte yeni dönem
Bornova Belediyesi, Türkiye'nin en önemli ayakkabı üretim merkezlerinden Işıkkent Ayakkabıcılar...
İzmir’de afet direnci hamlesi: İki ilçede zemin...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, afetlere dirençli kent hedefi kapsamında Konak ve Bayraklı’da...
Bornova’da sanayiye festival geldi
Bornova 3. Sanayi Sitesi’nde ilk kez düzenlenen “Sanayi Street Food Fest”, sokak lezzetleri,...
Güncel Haberleri
TümüErdoğan'dan Mekke Ortak Savunma Anlaşması mesajı: Hiçbir...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan...
Kuşadası Belediyesi soruşturmasında 15 gözaltı
Kuşadası Belediyesi'ne yönelik yürütülen "rüşvet" ve "irtikap" soruşturması kapsamında hakkında...
Başkan Çiçek hakkında tutuklama talebi!
Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in de aralarında bulunduğu 16 şüphelinin savcılıktaki...
Mahkemeden Ahbap Derneği kararı: Yönetimine kayyım atandı
Ahbap Derneği'nin feshi istemiyle açılan dava kapsamında mahkemeden dikkat çeken bir karar...
Kardeş Foçalar dostluk için buluştu: Nihat Dirim...
İzmir'in Foça ilçesinde 1989-1999 yılları arasında belediye başkanlığı yapan ve "efsane başkan"...
Başkan Çiçek ve 15 şüpheli adliyeye sevk edildi!
Menderes Belediyesi'ne yönelik 'rüşvet' ve 'irtikap' soruşturması kapsamında gözaltına alınan...
İlkay Çiçek'in 'Whatsapp' krizine ilişkin ifadesi ortaya...
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü "rüşvet ve irtikâp" soruşturması kapsamında...
Hayat kurtaran baba, kızını şampiyonluğa hazırlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye eri Ramazan Karakoç, yangın ve kurtarma görevlerinde hayat...
Karşıyaka'da 'asansör' tartışması sürüyor: MMO'dan...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal'ın ilçedeki asansör denetimleriyle ilgili açıklamalarına...
Folkart Terra'da yaşam başladı!
Çeşme’de hayata geç en Folkart Terra projesinde yaşam...
Karşıyaka Meclisi'nde 'stadyum' tartışması: CHP'li...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Zübeyde Hanım Stadyumu için belediyeye herhangi bir...
Buca’da iştiraklerin borcu 3 milyar TL'yi aştı!
Buca Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'nda belediye iştiraklerinin yaklaşık 3,2 milyar...
