Körfez için imzalar atıldı: 'Atıksız Körfez Dönüşen Gelecek'
İzmir Ticaret Odası’nda bugün ‘Atıksız Körfez Dönüşen Gelecek’ projesi için imza töreni düzenlendi. Törenin açılış konuşmasını Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çiftçi gerçekleştirdi. Çiftçi açıklamasında, “Bu proje İzmir körfezindeki bütün atıkları temizleyemeyecek ama farkındalığı arttıracaktır” dedi.
Farkındalık artacak!
Açılış konuşmasını yapan Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çiftçi, “Geçtiğimiz yıl sonunda Birleşmiş Milletler tarafından 2022 yılı su ürünleri ve balıklandırma yılı ilan edildi. Biz de bölgemizde ne yapabiliriz diye düşündüğümüzde o dönemde müsilaj ve körfez temizliği gibi problem vardı. Biz de İzmir körfezinde bir temizlik çalışması düşündük Bizim aslında yapmak istediğimiz körfeze bırakılan hayalet ağların toplanmasıydı. Bizim istediğimiz bu atıkların geri dönüştürülmesi. Yani bu atıkların geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması çok önemli. Yaptığımız görüşmelerde atıkları 3 ayrı şekilde değerlendirebileceğimizi öğrendik. Bunların ilki materyal üretimi. İkincisi ise aktif kömür haline getirebileceğimizi tespit ettik. Bu aktif kömür de endüstride çok farklı alanlarda kullanılıyor. Üçüncü ve ana çalışma alanı da ı olarak bile bize geri dönebilecek. Bu proje İzmir körfezindeki bütün atıkları temizleyemeyecek ama farkındalığı arttıracaktır” dedi.

İzmir’de 100’ün üzerinde arıtma tesisi var!
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Çakan denizlere sahip çıkmamız gerektiğini vurgulayarak, “Bugün kentimiz için çok değerli olan bu projenin imza töreni için bir aradayız. Bizler denizlere sahip çıkmazsak geleceğimizi kaybederiz. Projede İzmir’deki paydaşları bir araya getirdik. Bu projeyi çok önemsiyoruz. Elimizden geldiğinde sizin yanınızda olduğumuzu bilmenizi isterim. Bu projede denizdeki balıkçılarımızın denize bıraktıkları ağların zararları. Bu ağların her biri birer tuzak. Biz ne buluyorsak denize atıyoruz ve temizler diyoruz. Denizin içerisindeki oksijen bittiği zaman bunun bize ciddi bir geri dönüşü oluyor. İzmir’de 100’ün üzerinde arıtma tesisi var” dedi.
Heyecanla zihnimizi açık tuttuk!
Sahil Güvenlik İzmir Grup Komutanı Binbaşı Mutlu Çelik ise konuşmasında, “Bu projeyi başında ilk duyduğumuzda çok mutlu olduk. Türkiye’nin denizlerinde çalışmış bir subay olarak klasik olacağını düşünerek katıldık. Sonra ise geri dönüştürüleceğini duyduğumuzda Konak İlçe Tarım Müdürümüzün heyecanına ortak olduk. Bu heyecanla hep zihnimizi bu konuda açık tuttuk. İcra edeceğimiz faaliyetleri öncelikle güvenli ve amacına ulaşacak bir şekilde olmasını diliyorum. Tüm teknik dalış ekibimiz ile birlikte tüm faaliyetlere destek vereceğiz ve emniyeti sağlayacağız. Şimdiden emeği geçen katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İzmir İl Emniyet Müdür Yardımcısı Alper Tuğbay, “ Buradan dönüşümü sağlayabilmek ortak yaşam alanımızda yaptığımız tahribatı tekrardan kullanıma sokmak çok güzel olacak. Umarım bunu herkese hep beraber anlatabiliriz. Özellikle denizde çalışan arkadaşlarımız ağlar ile zorluklar yaşıyorlar. Bir yerde bırakmak istemedikleri malzemeleri alıp hayat döngüsüne sokabilmek projenin en güzel yanı olacak” dedi.
Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birlikleri Başkanı Bedri Girit ise açıklamasında, “ Biz Türkiye genelinde hayvansal mamullerde 3,4 milyar Dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu hayvansal mamul ihracatının yüzde 40’ı Ege Bölgesi’nde bölesinden yapılıyor. Su ürünlerinde ise Türkiye genelinde yapılan ihracatın yüzde 70’i egede yapılıyor. Maalesef iç tüketim herkesin malum olduğu üzere 7 kiloları bulmadı. Bu güzel protein kaynağı varken bu tüketim bizi üzmektedir” dedi.
İnanoğlu aklı ile sonunu hazırlıyor
Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan çevreyi ihmal ettiğimizin altını çizdiği açıklamasında, “Biz insanoğlu olarak farklı pencerelerden bakarak yaşadığımız çevreyi ihmal ediyoruz. Hem çevremizi hem de zamanımızı çok hızlı tüketiyoruz. İnanoğlu aklı ile sonunu hazırlıyor. Biz böyle olsun istemeyenlerdeniz, bunun böyle olmasını istemiyoruz ve daha yaşanabilir bir çevre arzuluyoruz. Körfezimiz noktasında da balık çeşitliliği ve daha yaşanabilir olmasını istiyoruz. Bununla ilgili de çalışma içindeyiz. Deniz canlıları için risk oluşturan ağların temizlenmesi noktasında bir çalışma. Öncelikle Konak merkezde daha sonra da ilimizin tamamına yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Bir sonraki noktada da doğal temizleyici olan temiz patlıcanı ile denizimizin suyunun kalitesini arttırma ile çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Dünya Çevre Günü’nde Körfez bilançosu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Körfez’i yeniden sağlıklı günlerine...
Temiz Körfez için Gediz vurgusu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Körfez’de görülen deniz marullarının temizlenmesi için...
AK Partili Yıldız'dan 'Körfez Çalıştayı' çıkışı: Ana...
İZSU Genel Müdürlüğü 2025 Yılı Kasım Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı İkinci Birleşimi İzmir...
Güncel Haberleri
TümüKarşıyaka Meclisi'nde 'stadyum' tartışması: CHP'li...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Zübeyde Hanım Stadyumu için belediyeye herhangi bir...
Buca’da iştiraklerin borcu 3 milyar TL'yi aştı!
Buca Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'nda belediye iştiraklerinin yaklaşık 3,2 milyar...
Aziz Yıldırım'ın şikayeti üzerine ilk gözaltı!
Aziz Yıldırım'ın, kızı Yaz Yıldırım'ı sosyal medya üzerinden hedef alan hesaplar hakkında...
İlaçlama can aldı: Anne yoğun bakımda, çocuk hayatını...
Çanakkale'de yan dairede yapılan böcek ilaçlamasından sızan kimyasal nedeniyle zehirlendikleri...
6,5 yıldır bitmeyen adalet mücadelesi: Orhan Demirkafa...
İzmir'in Selçuk ilçesinde 3 Ocak 2020 tarihinde çalıştığı elektrik dağıtım şirketinde meydana...
Bakan Gürlek, Behçet Oktay'ın ailesiyle bir araya gelecek!
Adalet Bakanı Akın Gürlek, eski Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay'ın ailesiyle bugün...
Karşıyaka Stadı'nda son durum ne? İzBB'den sürece ilişkin...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Zübeyde Hanım Stadı’nın yapım sürecine ilişkin...
Buca'da TİS sürecinde uzlaşı: İlk 6 ay için yüzde 24!
Yaklaşık 7 aydır devam eden görüşmeler neticesinde Buca Belediyesi kadrolu işçilerini kapsayan...
Başkan Çiçek’in avukatı açıkladı: Sahte yazışmalarla...
Geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek'e ait olduğu iddia...
Karabağlar’ da 80 milyon liralık atık yükü meclis gündeminde
Karabağlar Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. oturumu Belediye Başkanı Helil...
Egeşehir operasyonunda Ağbaba'nın ağabeyine gözaltı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen 'yolsuzluk' soruşturmasında YENİ Parti Malatya...
AK Partili Yüksel'den Orgeneral Dalkıran'a tebrik mesajı
AK Parti İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Sıtkı Yüksel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı...
