Kısıtlamayla gelen çaresizlik! Sanatçıların koronayla imtihanı
'Müziğe Ses Ver'
Koronavirüs önlemleri kapsamında kültür sanat etkinliklerine getirilen kısıtlamalar sektörde büyük işsizlik yarattı. Etkinlikleri iptal edilen birçok müzisyen ve tiyatrocu geçinemiyor. CHP Kadıköy İlçe Başkanlığı'ndan 'Müziğe Ses Ver' sloganıyla işsiz kalan müzisyenlere destek geldi.
Hande TURAN- EGE'YE BAKIŞ/ İçişleri Bakanlığı’nın koronavirüs salgınına karşı aldığı tedbirler kapsamında birçok konser ve etkinlik iptal edildi. Pek çok tiyatro sanatçısı ve müzisyen de bu kısıtlamaların ardından işsiz kaldı. Çoğu tiyatro kurumu ise kira ücretini karşılayamadığı için sahnesini kapattı. Ne zaman sona ereceği belli olmayan kısıtlamalar sonucu müzisyenler enstrümanlarını satmak, eğlence mekanları işyerlerine kilit vurmak zorunda kaldı. Hatta bu zorlu süreçte müzisyen intiharları gündeme geldi. Pandemi başladığından bu yana intihar eden müzisyenlerin sayısı yüze yaklaştı. 'Müziğe Ses Ver' sloganıyla Cumhuriyet Halk Partisi Kadıköy İlçe Başkanlığı'ndan pandemi döneminde işsiz kalan ve zor koşullarda yaşamaya çalışan müzisyenlere destek geldi.
Müzisyenlerin haklarını Anayasa ile güvence altına alınmış olmasına rağmen, çoğu güvencesiz çalışan müzik ve sahne emekçilerinin kısa çalışma ödeneği dahil hiçbir destekten yararlanamadıklarını ve Anayasa'nın 64'üncü maddesine göre, Devletin sanatı ve sanatçıyı koruma ve gerekli tedbirleri alma ile yükümlü olduğunu hatırladan CHP Kadıköy İlçe Başkanlığı binlerce müzisyene destek olmak için bir video yayınladı.
MADDE-64- Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır.
Peki müzisyenler ne istiyor?
-
Kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinin geliştirilerek, müzisyen ya da sahne çalışanı olduğunu ispatlayan herkesin yararlanmasının sağlanması.
-
Part time sigortalı olarak, günlük çalışan sahne emekçilerinin biriken genel sağlık sigortası borçlarının silinmesi ve işyerlerine dönene kadar ödeme alınmaması.
-
Müzisyenlerin pandemi döneminde sağlanan diğer sosyal yardımlardan, çalışmalarının önündeki kısıtlamalar dikkate alınarak öncelikli olarak yararlandırılması.
[ilgili-haber=50774]
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İddia: Kadın sanatçıların konser kıyafetlerine müdahale
Cumhurbaşkanlığı’nda 5 gün önce düzenlenen Türkiye - Macaristan Karşılıklı Kültür Yılı Kapanış...
CHP’li Bakan’dan Yerlikaya’ya “Suriyeli” çıkışı:...
CHP İzmir Milletvekili ve İçişleri Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan,...
Karşıyaka’dan Piran’a şarkılarla dostluk köprüsü!
Karşıyaka Belediyesi, Slovenya’nın Piran Belediyesi ile kardeş şehir olmasının 10. yılını...
Güncel Haberleri
TümüYENİ Parti Manisa İl Başkanı Özalper tutuklandı!
YENİ Parti Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, yürütülen soruşturmada çıkarıldığı nöbetçi Sulh...
CHP - YENİ Parti arasında 'Whatsapp' krizi: Cemil Tugay...
CHP'den istifa etmesinin ardından yoluna bağımsız devam edeceğini dile getiren İzmir Büyükşehir...
Teğmenlerin komutanı Topsakal emekliliğe sevk edildi!
Kara Harp Okulu’ndaki kılıç çatma soruşturması kapsamında TSK’den ihraç edilen, açtığı davayı...
Gazze'de can kaybı 73 bine yükseldi!
İsrail ordusunun Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını...
İZENERJİ'den 968 milyonluk 'alışveriş kartı' ihalesi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZENERJİ’nin yaklaşık 12 bin çalışanını kapsayan...
Karabağlar Meclisi'nde komisyonlar yeniden şekillendi
Karabağlar Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın ikinci oturumu, Belediye Başkanı...
İzmir İtfaiyesi’ne 13,5 milyon Euro’luk teknoloji yatırımı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim kriziyle artan yangın risklerine karşı itfaiye teşkilatını...
Erdoğan'dan Mekke Ortak Savunma Anlaşması mesajı: Hiçbir...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan...
Kuşadası Belediyesi soruşturmasında 15 gözaltı
Kuşadası Belediyesi'ne yönelik yürütülen "rüşvet" ve "irtikap" soruşturması kapsamında hakkında...
Başkan Çiçek hakkında tutuklama talebi!
Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in de aralarında bulunduğu 16 şüphelinin savcılıktaki...
Mahkemeden Ahbap Derneği kararı: Yönetimine kayyım atandı
Ahbap Derneği'nin feshi istemiyle açılan dava kapsamında mahkemeden dikkat çeken bir karar...
Kardeş Foçalar dostluk için buluştu: Nihat Dirim...
İzmir'in Foça ilçesinde 1989-1999 yılları arasında belediye başkanlığı yapan ve "efsane başkan"...
