BIST 100 13.704,52 %0,78 Altın 6.705,53 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.621 %0,51 Dolar 47,75 ₺ %0,01 Euro 55,23 ₺ %0,07 Sterlin 64,68 ₺ %0,03 Gümüş 99,33 ₺/gr %0,01 Ethereum $1.881,59 %0,44 İsviçre Frangı 58,91 ₺ %0,01 Kanada Doları 34,29 ₺ %0,01 Avustralya Doları 33,72 ₺ %0,03 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,72 ₺ %0,01 BAE Dirhemi 13,00 ₺ %0,01 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,08 ₺ %0,01
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Kanada'da yine 182 kayıt dışı mezar bulundu

Kanada'da yine 182 kayıt dışı mezar bulundu

Kanada'da bugün yine bir yatılı kilise okulunun yakınında bulunan 182 kayıt dışı mezar ile ülkede son bir ayda bulunan çocuk mezarı sayısı 1148'e çıktı.

0Yorumlar
Kanada'da yine 182 kayıt dışı mezar bulundu

Yerli topluluk First Nation tarafından yapılan açıklamada, British Columbia eyaletindeki eski St. Eugene Misyon Okulu'nun yakınında 182 kayıt dışı mezar bulunduğu bildirildi.

Söz konusu okulun yakınındaki bir alanda radarla tespit edilen ve yaklaşık 1 metre derinliğinde olduğu belirtilen 182 mezar ile 29 Mayıs’tan bu yana ülkede bulunan yerli çocuklara ait kayıt dışı mezar sayısı 1148’e çıkmış oldu.

Kanada'da kilise okulu bahçesindeki kayıt dışı çocuk mezarları ilk defa, 29 Mayıs’ta British Columbia eyaletinin Kamloops kentindeki yatılı bir kilise okulunun bahçesinde bulunan 215 çocuğa ait ceset kalıntılarıyla gündeme gelmişti.

Ülke genelindeki 139 okulda başlatılan derine nüfuz eden radar taramalarında, 24 Haziran’da da Sakatchewan eyaletindeki Marieval Yatılı Kilise Okulunun bahçesinde resmi kayıtlarda olmayan 751 çocuk cesedi kalıntısı olan mezarlar bulunmuştu.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, kamuoyunda büyük yankı uyandıran eski yatılı kilise okullarının bahçesinde bulunan çocuk mezarları için, "Kanada tarihinin en karanlık bölümlerinden biri" ifadesini kullanmıştı.

KANADA'DAKİ YATILI KİLİSE OKULLARI OLAYI

İlki 1840'ta Katolik Kilisesi tarafından Kanada hükümeti adına açılan ve sonuncusu 1997'de kapatılan yatılı kilise okulları, 150 binden fazla yerli çocuğun ailelerinden zorla koparılarak alıkonulduğu yerler olarak tarihe geçti.

Beyaz çoğunluğun hakim olduğu topluluklara entegre edilmek için zorla ailelerinden ve kültürlerinden uzaklaştırılan çocukların büyük kısmının kötü muameleye maruz kaldığı, açlık ve soğuğun yanı sıra cinsel ve fiziksel tacize uğradığı, hatta bazı çocuklar üzerinde tıbbi deneyler yapıldığının belirlendiği öne sürüldü.

Yatılı kilise okullarında yaşanan trajedinin tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılması için 2008’de Kanada’da Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu kuruldu.

Hayatta olan mağdurların 6 bininden fazlasını dinleyen Komisyon, çalışmalarını 2015'te tamamladı ve yaşananları "kültürel soykırım" olarak tanımlayarak 4 bin sayfalık rapor yayımladı.

Bazı kaynaklarda, kilise okullarında kalırken ölen çocukların sayısı 4 bin 200 olarak verilirken, Komisyon raporunda, ölümlerin kilise yönetimlerince belgelenmemesi nedeniyle bu sayının 5 bin 995 olduğu kaydedildi. (AA)



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Sahilleri protokolle kiralamaya tepkiler sürüyor

Kıyı ve sahil şeritlerinin protokolle kiralanmasının önünü açan yönetmelik değişikliğine...

15 saat önce

Menderes'te seçim tarihi belli oldu

15 saat önce

Süreç yasasında kritik aşama: Teklif Genel Kurul yolunda

Terörsüz Türkiye sürecinin yasal çerçevesini oluşturması planlanan kanun teklifi, TBMM Adalet...

2 gün önce

Kaya’dan İzmir’de ulaşım tepkisi: “Belediyecilik...

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir’de toplu taşıma sisteminde yaşanan teknik...

2 gün önce

Gaziantep'te 4,5 büyüklüğünde deprem

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde saat 03.42'de 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem,...

2 gün önce

Buca Metrosu'nda sona doğru

İzmir tarihinin en büyük yatırımında çalışmalar hız kesmiyor. 765 milyon Euro bütçeli Buca...

2 gün önce

Elektrik Fabrikası arazisinde 20 katlık yapılaşmanın önü...

İzmir’in Konak ilçesinde Tarihi Elektrik Fabrikası’nın da bulunduğu Umurbey Mahallesi’ndeki 3...

2 gün önce

YENİ Parti Manisa İl Başkanı Özalper tutuklandı!

YENİ Parti Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, yürütülen soruşturmada çıkarıldığı nöbetçi Sulh...

3 gün önce

Teğmenlerin komutanı Topsakal emekliliğe sevk edildi!

Kara Harp Okulu’ndaki kılıç çatma soruşturması kapsamında TSK’den ihraç edilen, açtığı davayı...

3 gün önce

Gazze'de can kaybı 73 bine yükseldi!

İsrail ordusunun Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını...

3 gün önce

İZENERJİ'den 968 milyonluk 'alışveriş kartı' ihalesi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZENERJİ’nin yaklaşık 12 bin çalışanını kapsayan...

3 gün önce

Karabağlar Meclisi'nde komisyonlar yeniden şekillendi

Karabağlar Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın ikinci oturumu, Belediye Başkanı...

3 gün önce