BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Kadın cinayetlerinde gizlilik kararları katliama davetiye...

Kadın cinayetlerinde gizlilik kararları katliama davetiye çıkartıyor!

Kadın cinayetleri soruşturmalarında sık sık getirilen gizlilik kararlarına tepkiler sürerken avukatlar bu kararların tepkiyi ve farkındalığı azaltmak için olduğunu vurguladı.

0Yorumlar
Kadın cinayetlerinde gizlilik kararları katliama davetiye çıkartıyor!
Kadınlar, erkekler tarafından katledilirken ya da şüpheli şekilde öldürülürken katiller hakkındaki soruşturma dosyalarına gizlilik kararları getiriliyor.

Birgün Dilan Esen'in haberine göre; Hem avukatların hem katledilen kadınların ailelerinin hem de kamuoyunun olay hakkında bilgi edinmesini engelleyen gizlilik kararlarının neden getirildiği ise merak konusu.

Serap Öner, Tuğba Tokbaş, İpek Er, Duygu Delen ve daha birçok kadının ölümünün araştırıldığı soruşturmalara gizlilik kararları getirildi. Son olarak Adana’da Serap Öner’in, uzaklaştırma kararına rağmen boşanma aşamasında olduğu Ali Öner tarafından katledilmesine ilişkin yürütülen soruşturma dosyasına gizlilik getirilmesi tepkilere neden oldu.

“Kadına karşı şiddete dair görülen yargılamalarda kimin yararı gözetilerek bu gizlilik kararı alınıyor?” diye soran Avukat Ezgi Ergen, kadın cinayeti dosyalarına getirilen gizlilik kararlarını BirGün’e değerlendirdi.

Bu kararların hangi gerekçeyle alındığına bakmak gerektiğini söyleyen Ergen, şunları dile getirdi: “Fail mi korunuyor, medyaya yansımasın mı isteniyor gibi ihtimaller akla gelebiliyor. Soruşturma aşamasında alınan gizlilik kararı etkin bir soruşturma yürütüldüğü konusunda soru işareti uyandırabiliyor. Kovuşturma aşamasında duruşmaların kapalı görülmesi ise var olan toplumsal bir tepkinin sönümlenmesini amaçlamaya yönelik olabiliyor.”

TEPKİYİ AZALTMAK İSTİYORLAR

Ergen, şöyle konuştu: “Dosyada ne olduğunu, alınmayan ifade, kapatılan delil var mı, ttkin bir soruşturma yürütülmüş mü bilemiyorsun. Bu durum toplum ve mağdurun yakınları açısından bir sıkıntı oluşturuyor. Zaten kadına karşı şiddete dair dosyalarda yargıya ciddi bir güvensizlik var. Nitekim toplumsal tepkiyi azaltmaya ve belki de bu dosyaları unutturmaya yönelik kararlar olabiliyor.”

Karara itiraz
Geçen ay öldürülen Serap Öner’in ailesinin avukatı Oya Tekin Ceyhan, Sulh Ceza Hâkimliği tarafından getirilen soruşturma dosyasının incelenmesinin kısıtlanması kararına itiraz etti. İtiraz dilekçesinde kısıtlama kararının hukuka ve yasal mevzuata aykırı olduğunu savunan Tekin, dosyadaki gizlilik kararının kaldırılmasını istedi.

Kadın cinayetlerine yönelik hukuksal anlamdaki keyfi uygulamalara tepki gösteren CHP Adana İl Kadın Kolları Başkanı Avukat Oya Tekin, fail Ali Öner’in dosyasında incelemenin kısıtlanmasına karar verilmesi uygulamasının kadın cinayetlerinin önlenmesine katkı sağlamayacağına dikkat çekti. Tekin, şöyle dedi: “Adli birimler, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın hükümlerini etkin uygulamaları gerekirken her olay için aynı tedbir kararları vererek yüzlerce kadının katledilmesini engelleyemiyor.”



 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Süreç yasasında kritik aşama: Teklif Genel Kurul yolunda

Terörsüz Türkiye sürecinin yasal çerçevesini oluşturması planlanan kanun teklifi, TBMM Adalet...

4 saat önce

Kaya’dan İzmir’de ulaşım tepkisi: “Belediyecilik...

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir’de toplu taşıma sisteminde yaşanan teknik...

6 saat önce

Gaziantep'te 4,5 büyüklüğünde deprem

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde saat 03.42'de 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem,...

9 saat önce

Buca Metrosu'nda sona doğru

İzmir tarihinin en büyük yatırımında çalışmalar hız kesmiyor. 765 milyon Euro bütçeli Buca...

10 saat önce

Elektrik Fabrikası arazisinde 20 katlık yapılaşmanın önü...

İzmir’in Konak ilçesinde Tarihi Elektrik Fabrikası’nın da bulunduğu Umurbey Mahallesi’ndeki 3...

11 saat önce

YENİ Parti Manisa İl Başkanı Özalper tutuklandı!

YENİ Parti Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, yürütülen soruşturmada çıkarıldığı nöbetçi Sulh...

1 gün önce

CHP - YENİ Parti arasında 'Whatsapp' krizi: Cemil Tugay...

CHP'den istifa etmesinin ardından yoluna bağımsız devam edeceğini dile getiren İzmir Büyükşehir...

1 gün önce

Teğmenlerin komutanı Topsakal emekliliğe sevk edildi!

Kara Harp Okulu’ndaki kılıç çatma soruşturması kapsamında TSK’den ihraç edilen, açtığı davayı...

1 gün önce

Gazze'de can kaybı 73 bine yükseldi!

İsrail ordusunun Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını...

1 gün önce

İZENERJİ'den 968 milyonluk 'alışveriş kartı' ihalesi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZENERJİ’nin yaklaşık 12 bin çalışanını kapsayan...

1 gün önce

Karabağlar Meclisi'nde komisyonlar yeniden şekillendi

Karabağlar Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın ikinci oturumu, Belediye Başkanı...

1 gün önce

İzmir İtfaiyesi’ne 13,5 milyon Euro’luk teknoloji yatırımı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim kriziyle artan yangın risklerine karşı itfaiye teşkilatını...

1 gün önce