BORSA
BIST 100 13.687,86 %0,63
Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02
Bitcoin $63.840 %0,91
Dolar 47,40 ₺ %0,04
Euro 54,09 ₺ %0,11
Sterlin 63,08 ₺ %0,12
Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65
Ethereum $1.901,96 %1,33
İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27
Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17
Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04
BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07
Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04
Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
İZMİR 32°C 6.135,75 ₺/gr 47,40 ₺ 54,09 ₺
Anasayfa Güncel İZBETON'un 'araç kiralama' davasında bilirkişi raporu hazır!

İZBETON'un 'araç kiralama' davasında bilirkişi raporu hazır!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın müşteki sıfatıyla yer aldığı İZBETON A.Ş.’nin “iş makinesi ve araç kiralanması hizmet alımı” dosyasında hazırlanan bilirkişi raporunda, öne sürülen işlemlerde kamu zararı oluşmadığı ve mevzuata aykırılık tespit edilmediği ifade edildi.

0Yorumlar
İZBETON'un 'araç kiralama' davasında bilirkişi raporu hazır!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın müşteki olduğu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik gerçekleştirilen soruşturmada aralarında eski İZBETON A.Ş. Genel Müdürü Heval Savaş Kaya’nın da bulunduğu 56 sanığın yargılandığı davada, “iş makinesi ve araç kiralanması hizmet alımı” davasında yeni bir gelişme meydana geldi.

Son duruşmada mahkeme heyetinin istediği bilirkişi raporu ortaya çıktı.

Hazırlanan bilirkişi raporunda, 2023 yılı Temmuz ayıyla ilgili 1 milyon 77 bin TL’lik fazla ödemenin sonraki hakedişten mahsup edilerek tahsil edildiği, bu yüzden mükerrer veya kamu zararına yol açan bir durumun oluşmadığı belirtildi.

Bilirkişi raporunda şu ifadeler yer aldı:

“2023 yılı Temmuz ayına ait 1.077.735,00- TL. fazla ödemenin 2023 yılı Ağustos ayına ilişkin 5 no.lu hakedişten kesildiği bu şekilde mükerrer ödeme ve fazla ödeme konusunun tahsil edildiği anlaşıldığından, iddiaya ilişkin olayda; sanıklar Ahmet Serkan Ulus, Akın Geyik, Ali Üykü, Alper Sualp, Aykut Köse, Bahar Wölfler, Barış Ergül, Barış Bora Gaşgil, Bilge Avcıoğlu, Cihan Malhatun, Diren Öykü, Engin Güzel, Ercan Yıldırım, Ergün Yıldırım, Ethem Karaibrahimoğlu, Fatma Taşkent, Gökhan Bozokalfa, Göksel Durmuş, Hakan Çağlı, Halil Evren, Halil Gündoğdu, Halil Karataş, Hatice Alev Yavuz, Haydarhan İzgin, Heval Savaş Kaya, Hikmet Sunal, Hüseyin Çavdar, Hüseyin Şimşek, İbrahim Okan Küçük, İhsan Çalışkan, İpek Yılmaz, İpek Yağmur Akaltun, Kamil Usta, Kerem Yasa, Mahir Can Ekicibil, Mehmet Nafi Mert Yılmaz, Mehmet Kadir Kahya, Murat Koçak, Murat Köse, Onur Yıldırım, Ozan Atılgan, Ömer Tolga Yaman, Övünç Özgen, Özgür Türkekul, Seda Yılmaz, Sedat Alşahin, Şahin Terzioğlu, Şeref Bülbül, Tarkan Nergiz, Uğur Gümüşük, Ulaş Gül, Ulaş Polat, Umut Türkcan, Yakup Gök, Yılmaz Koç ve Zeyni Baştuğ’un mevzuata aykırılık teşkil eden eylemlerine ve kamu zararının mevcut olmadığı tespit edilmiştir.”

"SADECE ARAÇ KİRALANMASI İŞİ MEVCUTTUR"

Raporda, teknik şartnamenin 8/13. maddesindeki yükleniciye iş makinesi ve kara taşıtı kiralama yetkisi verildiği, bu düzenlemenin alt yüklenici çalıştırılması anlamına gelmediği ifade edildi.

Sözleşmede yer alan alt yüklenici yasağına rağmen, olayın yalnızca araç kiralama faaliyeti olduğu belirtildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Teknik Şartname’nin 8/13. maddesinde; "Yüklenici iş makineleri ve kara taşıtlarının ruhsat ve tescil belgelerinin aslını ibraz edecek, ayrıca kiralama yoluyla karşılayacağı taahhüt edilen iş makineleri ve kara taşıtları için kira sözleşmesine ait damga vergisi makbuzu fotokopilerini idareye teslim edecektir." düzenlemesi vardır. Şu halde idare zaten Teknik Şartname’nin 8/13. maddesi ile yükleniciye iş makineleri ve kara taşıtları kiralama izni ve yetkisi vermiştir. İdare sözleşmenin 15/1. maddesi ile alt yüklenici çalıştırılmasına izin vermediğine göre, idare de yüklenicinin iş makineleri ve kara taşıtları kiralaması işinin alt yüklenici çalıştırılması olmadığını, sadece kiralama işi olduğunu Teknik Şartname ile belirlemiştir. Diğer taraftan yüklenicinin kiraladığı iş makinası ve kara taşıtlarını da kiraya veren firmaların elemanları değil, İZBETON A.Ş.'nin elemanları kullanmıştır. Yani araç kiralayan firmalar bu ihalede ihalenin konusu olan çöp toplama, moloz taşıma, yıkama gibi ihalenin konusuna ilişkin hiçbir işi yapmamışlar, araçları da kullanmamışlar, bu işlerin tamamını İZBETON A.Ş.'nin elemanları tarafından yapılmıştır. Şu halde olayda iddia edildiği gibi bir alt yüklenici çalıştırılması işi yoktur, sadece araç kiralanması işi mevcuttur. Araç kiralaması işine zaten Teknik Şartname’nin 8/13. maddesi izin vermektedir. Bu nedenle sözleşmedeki alt yüklenici çalıştırılmasını yasaklayan düzenlemeye ve mevzuata aykırılık teşkil eden bir eylem ve bir kamu zararı da mevcut olmadığı”

AYKIRI BİR DURUM YOK

Bilirkişi raporunda ayrıca, iddianamede eylem I ve eylem II başlıkları altında bulunan ihalelerde gerçekleştirilen işlemler, sunulan ihale evrakı, ihale komisyon kararları ve diğer belgeler, yazışmalar ve işlemlerin mevzuata aykırılık teşkil edebilecek bir eylem tespit edilmediği ifade edildi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

44 ülkeyle yürütülen operasyonlarda 526 firari Türkiye'ye...

İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda, 44 ülkeyle yürütülen iş birliği kapsamında uluslararası...

35 dakika önce

52 ilde eş zamanlı operasyon: 216 şüpheli yakalandı!

Sosyal medya platformları üzerinden eleman temin etme ve suç örgütlerini övme amacıyla...

1 saat önce

Sinem Dedetaş, adliyeye sevk edildi!

Gözaltına alınan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ve beraberindeki 5 kişi adliyeye...

1 saat önce

Eren Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı

MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu, şef ve işletmeci Eren Kaşıkçı'nın evinde yaşamını yitirmiş...

21 saat önce

Narlıdere'de emek kazandı, toplu sözleşmede imzalar atıldı!

Narlıdere Belediyesi ve DİSK/Genel-İş 4 Nolu Şube arasında, kadrolu işçiyi kapsayan Toplu İş...

21 saat önce

İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: "Tehditler sürdükçe...

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetleri ve tehditlerinin devam...

22 saat önce

Görevi başında kalp krizi geçiren polis kurtarılamadı

Denizli İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 41 yaşındaki polis memuru Mehmet Ali Kartal, geçirdiği...

1 gün önce

Karabağlar'daki kaçak tarikat yurdu için 5'inci kez...

Karabağlar Belediyesi, Uzundere’deki tartışmalı kaçak yurt ve Kur’an kursu binasının yıkımı için...

1 gün önce

Etimesgut Belediyesi'ne operasyon: Erdal Beşikçioğlu...

CHP'li Etimesgut Belediyesi'ne sabah saatlerinde operasyon gerçekleştirildi. Belediye Başkanı...

1 gün önce

Aşka işaret diliyle 'evet' dediler

İzmirli sağır çift, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işaret dili çevirmeninin desteği ile bir ömür...

2 gün önce

Japonya'da 7,1 büyüklüğünde deprem: Tsunami alarmı verildi

Japonya'nın güneyindeki Kyushu Adası'nda bulunan Kumamoto eyaleti açıklarında 7,1 büyüklüğünde...

2 gün önce

Karadağ'dan Türk vatandaşlarına vize kararı!

Karadağ, Avrupa Birliği (AB) ile yürüttüğü üyelik müzakereleri kapsamında vize politikasında...

2 gün önce