BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel İEF ve Terra Madre'ye vizyon eleştirisi: Akıl ve bilimden...

İEF ve Terra Madre'ye vizyon eleştirisi: Akıl ve bilimden uzak

91’inci İzmir Enternasyonal Fuarı ve Terra Madre’nin sona ermesinin ardından TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu zehir zemberek açıklamalarda bulundu. TMMOB, organizasyonların hazırlık sürecinde, Kültürpark’ın adeta bir şantiyeye dönüştüğünü, kurulan platformlar ve stantlar için canlı bitkilerin sökülmesinin akıl ve bilimden uzak olduğunu belirtti. TMMOB ayrıca, “Kültürpark’ın konser ve yeme-içme alanına çevrilmesinin kentin vizyonuna vurulmuş olan bir darbedir!” dedi.

0Yorumlar
İEF ve Terra Madre'ye vizyon eleştirisi: Akıl ve bilimden uzak

Mert DELEN/EGE’YE BAKIŞ- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu; 91’inci İzmir Enternasyonal Fuarı ve Terra Madre organizasyonlarının bitmesi ardından bir basın toplantısı düzenledi. Yapılan basın toplantısında; Kültürpark’ta organize edilen İEF ve Terra Madre hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunuldu. TMMOB yaptığı açıklamada, organizasyonların hazırlık sürecinde Kültürpar’ın adeta bir şantiyeye evrildiğini ve etkinliklerde kurulan platformların bitkileri, ve ekolojik sistemi büyük bir şekilde tahribe uğrattığını belirtti. Kültürpark’ın sadece yeme-içme için kullanılmasının, kent vizyonuna vurulmuş büyük bir darbe olduğunu savundu.

TMMOB’un ilgili açıklaması şu şekilde:

KENT VİZYONUNA VURULMUŞ ÖNEMLİ BİR DARBE

İzmir Enternasyonel Fuarı'nın hazırlık sürecinde Kültürpark alanının adeta bir şantiyeye dönüştürülmesi, alandaki imalatların ekolojik kaygılar gözetilmeden yapılması hatta stant ve platformlar için canlı bitkilerin sökülmesi akıl ve bilimden oldukça uzak bir yaklaşımın eseridir. "Enternasyonel Fuar" kavramının içini yalnızca konser ve yeme içme aktiviteleriyle doldurmak, bunları yaparken de ekolojik, güvenlik, kalite, hijyen gibi ilkeleri yok saymak ise bu kent için hedeflenen gelecek vizyona vurulmuş önemli bir darbedir.

Açıklamanın tamamı ise şu şekilde:

YORGUN PARK, KÜLTÜRPARK!

Kültürpark, 86 yıllık varoluş mücadelesi ve yarattığı değerler ile kent ve kentli için vazgeçilemez bir mekan haline gelmiş ve İzmir'in hatta Türkiye'nin belleğinde önemli bir yer edinmiştir. Bu eşsiz değerin doğal ve kültürel miras olarak korunması gerekliliği Meslek Odaları, Dernekler ve sivil insiyatiflerce defalarca gündeme getirilmiştir, getirilmeye devam etmektedir. 420.000 metre karelik bir alana kurulu olan ve yaklaşık 200.000 metre karelik yeşil alana sahip olan Kültürpark'ın uzun yıllar boyunca İzmir Enternasyonel Fuarı ve benzeri kapsamlı etkinlikler için kullanılması sebebiyle, "Kent Parkı" işlevinin zaman içinde göz ardı edildiği ve doğal-kültürel değerlerinin hızla zarar görmesine neden olduğu defalarca kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Bugüne kadar çok kez dile getirilen Kültürpark’ın taşıma kapasitesi, ekolojik eşikleri, flora ve fauna karakteri, hayvan popülasyonlarının yayılımı .vb analizler göstermiştir ki, Kültürpark kıymetli olduğu kadar yaşlı ve yorgun bir yapıya sahiptir. Hal böyle iken; geçtiğimiz günlerde 91.'si gerçekleştirilen İzmir Enternasyonel Fuarı ve eş zamanlı olarak ilk kez yapılan Terra Madre Anadolu İzmir etkinliklerinin Kültürpark'a sıkıştırılmasıyla, 2. Derece Doğal ve Tarihsel Sit statüsündeki alan üzerinde önceki yıllara göre bu yıl çok daha fazla olumsuz etki yarattığı gözler önündedir.

İzmir Enternasyonel Fuarı'nın hazırlık sürecinde Kültürpark alanının adeta bir şantiyeye dönüştürülmesi, alandaki imalatların ekolojik kaygılar gözetilmeden yapılması hatta stant ve platformlar için canlı bitkilerin sökülmesi akıl ve bilimden oldukça uzak bir yaklaşımın eseridir. "Enternasyonel Fuar" kavramının içini yalnızca konser ve yeme içme aktiviteleriyle doldurmak, bunları yaparken de ekolojik, güvenlik, kalite, hijyen gibi ilkeleri yok saymak ise bu kent için hedeflenen gelecek vizyona vurulmuş önemli bir darbedir.

Tüm bunlara ek olarak bu etkinliğe gıda sağlığı ve güvenliği açısından bakacak olursak, toplumumuzun farklı yaş gruplarının, farklı kesimlerinin ve kültürlerinin bir araya geldiği bu tür etkinliklerde gıda kaynaklı hastalıkların yaşanmaması için alınacak önlemlerin genel ve özel çerçevelerde belirlenmesi gerektiğini ve on gün boyunca on binlerce vatandaşımızın gıda tükettiği bu fuarda sağlıklı, güvenilir gıdaya erişimin bir insan hakkı olduğunu, halk sağlığını güvence altına almanın kamunun asli görevi olduğunu bir kez daha belirtmekte fayda olduğunu düşünüyoruz.

İzmir Enternasyonel Fuarı ve Terra Madre Anadolu İzmir gibi kapsamlı etkinliklerin Kültürpark gibi 2. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanında yapmak yerine, tıpkı gelişmiş dünya ülkelerinde olduğu gibi kentin belirli bölümlerine yayılmasını sağlamak birçok faydayı beraberinde getireceği gibi, kent içerisinde sahip olduğu özellikleri itibarıyla "tek" olan alanın da acımasızca tahrip edilmesinin önüne geçecektir. Fuar hazırlıkları kapsamında; onbinlerce metre kare yeşil alan üzerine kurulan sahne, stant ve platformların yarattığı zararlar, yeşil alan üzerinde yapılan konserlerde bitkisel ve tarihsel ögelerin kullanıcılar tarafından tahribata uğraması, yayılıcı hastalık ve zararlılar dikkate alınmadan zamansız yapılan palmiye budamaları ve araç/insan yoğunluğunun ekolojik dengeler üzerindeki olumsuz etkileri sadece zararın görünen yüzüdür.

Kentin en önemli doğal ve kültürel hazinelerinden biri olan Kültürpark’ın korunması ve geliştirilmesi gerekliliği birçok uzman kurum ve kuruluş tarafından yıllardır dile getirilse de, bu gelişime yön verecek büyük ama basit adımların hala atılamamış olması kent ve kentli açısından kaygı vericidir. Bununla beraber belediye birimlerinin alana taşınmasının getirdiği fazla yük göz önünde bulundurularak; Kültürpark'ın taşıma kapasitesini, ekolojik eşiklerini, flora ve fauna karakterini, hayvan popülasyonlarının yayılımını olumsuz yönde etkileyecek ve taşıma kapasitesini aşacak kapsamlı etkinliklerin bu alandan uzaklaştırılmasına ilişkin kararlı adımlar atılmasıyla ilgili hem İzmir'i ilkeli yönetmekle görevli kurum ve kuruluşları, hem de İzmir'in doğal ve kültürel değerlerini korumakla görevli kurulları göreve davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla sunarız.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu



Yorumlar (1)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Mahkemeden Ahbap Derneği kararı: Yönetimine kayyım atandı

Ahbap Derneği'nin feshi istemiyle açılan dava kapsamında mahkemeden dikkat çeken bir karar...

22 dakika önce

Kardeş Foçalar dostluk için buluştu: Nihat Dirim...

İzmir'in Foça ilçesinde 1989-1999 yılları arasında belediye başkanlığı yapan ve "efsane başkan"...

57 dakika önce

Başkan Çiçek ve 15 şüpheli adliyeye sevk edildi!

Menderes Belediyesi'ne yönelik 'rüşvet' ve 'irtikap' soruşturması kapsamında gözaltına alınan...

3 saat önce

İlkay Çiçek'in 'Whatsapp' krizine ilişkin ifadesi ortaya...

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü "rüşvet ve irtikâp" soruşturması kapsamında...

4 saat önce

Hayat kurtaran baba, kızını şampiyonluğa hazırlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye eri Ramazan Karakoç, yangın ve kurtarma görevlerinde hayat...

4 saat önce

Karşıyaka'da 'asansör' tartışması sürüyor: MMO'dan...

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal'ın ilçedeki asansör denetimleriyle ilgili açıklamalarına...

4 saat önce

Folkart Terra'da yaşam başladı!

Çeşme’de hayata geç en Folkart Terra projesinde yaşam...

4 saat önce

Karşıyaka Meclisi'nde 'stadyum' tartışması: CHP'li...

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Zübeyde Hanım Stadyumu için belediyeye herhangi bir...

20 saat önce

Buca’da iştiraklerin borcu 3 milyar TL'yi aştı!

Buca Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'nda belediye iştiraklerinin yaklaşık 3,2 milyar...

20 saat önce

Aziz Yıldırım'ın şikayeti üzerine ilk gözaltı!

Aziz Yıldırım'ın, kızı Yaz Yıldırım'ı sosyal medya üzerinden hedef alan hesaplar hakkında...

22 saat önce

İlaçlama can aldı: Anne yoğun bakımda, çocuk hayatını...

Çanakkale'de yan dairede yapılan böcek ilaçlamasından sızan kimyasal nedeniyle zehirlendikleri...

22 saat önce

6,5 yıldır bitmeyen adalet mücadelesi: Orhan Demirkafa...

İzmir'in Selçuk ilçesinde 3 Ocak 2020 tarihinde çalıştığı elektrik dağıtım şirketinde meydana...

1 gün önce