BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel 'Güneş Tanrıçası' ait olduğu topraklarda sergide

'Güneş Tanrıçası' ait olduğu topraklarda sergide

Kaçakçılardan kurtarılmıştı!

Polisin, tarihi eser kaçakçılarından kurtardığı altın ve gümüşten yapılmış 2,7 santimetre boyundaki "Arinna'nın Güneş Tanrıçası" heykelciği, ait olduğu topraklarda, İzmir Arkeoloji Müzesi'nin özel hazine odasında ziyaretçileriyle buluşuyor.

0Yorumlar
'Güneş Tanrıçası' ait olduğu topraklarda sergide
Polisin, tarihi eser kaçakçılarından kurtardığı altın ve gümüşten yapılmış 2,7 santimetre boyundaki "Arinna'nın Güneş Tanrıçası" heykelciği, ait olduğu topraklarda, İzmir Arkeoloji Müzesi'nin özel hazine odasında ziyaretçileriyle buluşuyor. 

"Bin Tanrılı Halk" olarak adlandırılan Hititler için büyük önem taşıyan ve bir şehrin ana tanrıçasını simgeleyen 3 bin 500 yıllık Arinna'nın Güneş Tanrıçası heykelciği, İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü ekiplerince, 2015'te Çiğli ilçesinde tarihi eser kaçakçılarının elinden kurtarıldı.

İzmir Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilen heykelcik, Kültür ve Turizm Bakanlığının "Göremediklerinizi Göreceksiniz"  projesi kapsamında müzenin deposundan gün yüzüne çıkarıldı. 

Altın ve gümüş karışımı ince bir levhadan kesilerek şekillendirilen, hale biçimli başlık taşıyan tanrıça heykelciği, aslan pençeli kolçakları ve ayakları olan taht üzerinde oturur vaziyette özel hazine odasındaki ziyaretçilerini karşılıyor. 

Heykelciğin bir benzerinin Anadolu topraklarından ABD'ye götürülerek New York Metropolitan Museum Art'ta sergilendiği biliniyor.
Arinna'nın Güneş Tanrıçası'nı simgeleyen diğer 3 örneğinden ikisi Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde, 1'i de Kayseri Arkeoloji Müzesi'nde bulunuyor. 


Güneş Tanrıçası figürünün tarih boyunca değişen yüzü

İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Hünkar Keser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzedeki 180 bin eserin ancak yüzde 5'ini sergileyebildiklerini, çok değerli birçok parçayı ise depoda koruduklarını söyledi.

Van bölgesine ait 2 bin 800 yıllık Urartu kültürünü yansıtan prenses kemerini ocakta, 2 bin 600 yıl önce Atina'daki Çömlekçiler Çarşısı'nda işlenen parfüm şişelerini şubatta müzede ziyaretçileriyle buluşturduklarını ifade eden Keser, martta da ziyaretçilerini Arinna'nın Güneş Tanrıçası ile karşıladıklarını dile getirdi.

Tanrıça heykelinin Hitit İmparatorluğu'ndan kaldığına dikkati çeken Keser, "Eski Anadolu'ya ait bir kült olan Arinna'nın Güneş Tanrıçası'nın, Hepat, Kubaba ve sonrasında Kybele adıyla günümüze kadar uzanan izlerini hala görmekteyiz. Eski Yunan ve Roma uygarlıklarında, ismi farklı bile olsa, görünüşte güneş tanrıçası özelliklerini anımsatan, tanrıça heykellerindeki ışınlı taçlar; Bizans dönemine gelindiğinde Meryem Ana'nın başındaki ışık halelerine dönüşecektir. New York'taki Özgürlük Heykeli'nin, ışınlı bir taç taşıyan kadın şeklinde temsil edilmesi, sanki, Arinna'nın Güneş Tanrıçası'nın günümüze uzanan izlerini taşır niteliktedir." dedi.

Keser, nazara ve kötü düşüncelere karşı insanları koruduğuna inanılan heykelciğin değerinin paha biçilemez olduğunu kaydetti. 
Eserin kazı yoluyla değil polisin özenli çalışması sonucu Müzeye kazandırıldığını vurgulayan Keser, "Emniyetin takibi, gizli operasyonu olmasa belki biz bu eseri göremeyecektik." ifadesini kullandı. 

12 ayda 12 eser

"Göremediklerinizi Göreceksiniz" projesi çerçevesinde, nisanda da Arkaik dönemden kalma törensel kaplar sergilenecek. 

Müzenin mayısta ziyaretçileriyle buluşturacağı eser Orta Kalkolitik döneme ait Kilia Tipi İdol-Stargazer (Tepegöz-gökyüzü gözlemcisi) olacak.

 Projenin haziran ayı konuğu Helenistik döneme ait Artemis'in Tapınak Modeli, temmuz konuğu yine aynı dönemden bronz strigilis (Temizlenme kaşığı) olacak. 

Helenistik dönemden kalma ruha eşlik eden figürinler ağustos, Arkaik döneme tarihlenen Mısır kökenli figürinler eylül, aynı dönemden Akhelous tasvirli yağ kabı ekim, Klasik dönemden Kadın Protomu mezar hediyesi kasım, Tunç Çağı'ndan çivi yazılı tablet ise aralıkta sergilenecek. (AA)

 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Michelin Rehberi'nde adı geçen Kasap Fuat'a ruhsat şoku!

Michelin Rehberi'nde adı geçen Kasap Fuat'ın Alsancak şubesinin iş yeri açma ve çalışma ruhsatı...

3 dakika önce

Yüksek Askeri Şura kararları açıklandı!

Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) 2026 yılı olağan toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan...

31 dakika önce

İzmir Otogarı'nın işletme hakkı İzBB'ye geçti!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZOTAŞ arasında uzun yıllardır süren İzmir Otogarı'nın işletme...

57 dakika önce

Erdal Beşikçioğlu'nun uyuşturucu testi pozitif çıktı

Etimesgut Belediyesi'ne yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Belediye Başkanı Erdal...

1 saat önce

Operasyon sonrasında Menderes Belediyesi'nden ilk açıklama!

Menderes Belediyesi’nden operasyonun ardından ilk açıklama geldi. Belediye tarafından yapılan...

1 saat önce

Kayseri'de yolcu otobüsü devrildi: 1 ölü, 22 yaralı!

Kayseri'nin İncesu ilçesinde yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 2'si...

3 saat önce

Bennu Gerede gözaltına alındı!

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, katıldığı bir programda yaptığı açıklamalardan dolayı fotoğraf...

3 saat önce

Yüksek Askeri Şura bugün toplanacak: Gündemde neler var?

TSK’deki atamaların şekilleneceği Yüksek Askeri Şura bugün toplanacak. Komuta kademesinde bir...

5 saat önce

Menderes Belediyesi'ne gözaltı: İlkay Çiçek ve 12 kişiye...

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Menderes Belediyesi'ne yönelik yürüttüğü soruşturmada Belediye...

6 saat önce

Ödemiş’in dağ köyüne soğuk hava deposu desteği

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş ilçe merkezine yaklaşık bir saat uzaklıktaki Tekke’de...

1 gün önce

İZDENİZ'de kritik görev değişimi: Erdoğan gitti, Satkan...

İZDENİZ’de yönetim değişikliği tamamlandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay,...

1 gün önce

Etimesgut operasyonunda Erdal Beşikçioğlu ve 39 kişi...

Etimesgut Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruşturmada, aralarında Belediye Başkanı Erdal...

1 gün önce