Furkan Karabay'ın tutuklanması: Mahkemeler geçmişte 'suç değil' demiş
Gazeteci Barış Pehlivan, geçtiğimiz günlerde tutuklanan Furkan Karabay'a yöneltilen ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme' suçlamasına ilişkin verilen beraat kararlarını gündeme getirdi.
Geçtiğimiz günlerde gözaltına alınarak tutuklanan 10haber muhabiri Furkan Karabay'a yöneltilen ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme' suçlamasının geçmişte çok sayıda davada beraat ile sonuçlandığı ortaya çıktı.
Cumhuriyet gazetesinden Barış Pehlivan, Karabay'a yöneltilen suçlamaya ilişkin geçmiş yıllarda verilen beraat kararlarını yazdı.
Pehlivan, bugün kaleme aldığı "Mahkemeler ‘Suç yok’ diyor" başlıklı yazısında "Hüküm sürdükleri mahkeme salonları dahi gazetecilerin haber yaparak bu suçu işlemediğini biliyor. Hıncınızı çıkarmak için yargıyı yirmili yaşlardaki bir insanın kollarına kelepçe yapmaktan vazgeçin" dedi.
Pehlivan'ın geçmiş yıllara ait sıraladığı kararlar şu şekilde:
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 5 Mart 2024 tarihli gerekçeli kararı:
“Hedef gösterme suçunun oluşabilmesi için kişilerin terör örgütlerine hedef gösterilmiş olması gerekir. Dava konusu internette yer alan yazı ve internet sitesinin niteliği bir bütün olarak değerlendirildiğinde; bu kapsamda hedef gösterme olarak kabul edilemez. Demokratik toplumun zorunlu unsurlarından olan basının bilgi verme, eleştirme, yorumlama işlevi ve anayasanın 26., Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddelerinde düzenlenen ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekir.”
“İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevini ifa eden katılanın kimliği basın ve yayın organlarınca biliniyor. Ve kimliği veya ismi kanunun aradığı anlamda seçimlik hareketli suçun hiçbirine uygun düşen mahiyette olmayıp katılanın kimliği konusunda gizli olan bir hususun aşikâr hale getirilmesinden ziyade, sanık açısından haber verme hürriyeti kapsamında kalıyor.”
"SUÇUN OLUŞUMU AÇISINDAN YETERLİ OLMADIĞI..."
İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 19 Mart 2024 tarihli kararı:
“AİHM, bu madde kapsamında verilen basın mensuplarına yönelik mahkûmiyetleri, genel olarak ifade özgürlüğüne müdahale olarak kabul etmektedir. Bu madde uyarınca hüküm verirken, AİHM’nin ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına yönelik kriterlerine dikkat edilmesi, kararın gerekçesinde de bu hususlara dikkat edildiğinin yansıtılması gerektiği belirtilmektedir.”
İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 13 Haziran 2023 tarihli kararı:
“Maddenin ilk fıkrasında, terörle mücadele görev alanların kimliklerinin açıklanması, ikinci fıkrasında ise terör örgütlerinin propagandası niteliğindeki açıklamaların yayınlanması suç olarak düzenlenmiştir. Sadece ismin zikredilmesinin bu suçun oluşumu açısından yeterli olmadığı mahkememizce değerlendirilmektedir.”
NE OLMUŞTU?
8 Kasım 2024'te gözaltına alınan gazeteci Furkan Karabay, 9 Kasım 2024'te de tutuklanmıştı.
Karabay'ın gözaltına alınma gerekçesinin tutuklanan ve yerine kayyım atanan Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer'e ilişkin paylaşımları olduğu öğrenilmişti.
Karabay, ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme’, ‘kamu görevlisine hakaret’, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamaları ile tutuklanmıştı.
(BirGün)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Gazeteci Furkan Karabay'a tahliye kararı!
Savcılık, 201 gün tutuklu kalan gazeteci Furkan Karabay hakkında verilen tahliye kararına itiraz...
İYİ Parti Lideri Dervişoğlu'ndan 'Öcalan' çıkışı:...
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, partisinin grup toplantısında ''2 senedir teröristler...
Gazeteci Karabay hakkında tahliye kararı!
Gazeteci Furkan Karabay, 201 gündür Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunması sonrasında bugün ilk...
Güncel Haberleri
TümüYENİ Parti Manisa İl Başkanı Özalper tutuklandı!
YENİ Parti Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, yürütülen soruşturmada çıkarıldığı nöbetçi Sulh...
CHP - YENİ Parti arasında 'Whatsapp' krizi: Cemil Tugay...
CHP'den istifa etmesinin ardından yoluna bağımsız devam edeceğini dile getiren İzmir Büyükşehir...
Teğmenlerin komutanı Topsakal emekliliğe sevk edildi!
Kara Harp Okulu’ndaki kılıç çatma soruşturması kapsamında TSK’den ihraç edilen, açtığı davayı...
Gazze'de can kaybı 73 bine yükseldi!
İsrail ordusunun Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını...
İZENERJİ'den 968 milyonluk 'alışveriş kartı' ihalesi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZENERJİ’nin yaklaşık 12 bin çalışanını kapsayan...
Karabağlar Meclisi'nde komisyonlar yeniden şekillendi
Karabağlar Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın ikinci oturumu, Belediye Başkanı...
İzmir İtfaiyesi’ne 13,5 milyon Euro’luk teknoloji yatırımı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim kriziyle artan yangın risklerine karşı itfaiye teşkilatını...
Erdoğan'dan Mekke Ortak Savunma Anlaşması mesajı: Hiçbir...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan...
Kuşadası Belediyesi soruşturmasında 15 gözaltı
Kuşadası Belediyesi'ne yönelik yürütülen "rüşvet" ve "irtikap" soruşturması kapsamında hakkında...
Başkan Çiçek hakkında tutuklama talebi!
Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in de aralarında bulunduğu 16 şüphelinin savcılıktaki...
Mahkemeden Ahbap Derneği kararı: Yönetimine kayyım atandı
Ahbap Derneği'nin feshi istemiyle açılan dava kapsamında mahkemeden dikkat çeken bir karar...
Kardeş Foçalar dostluk için buluştu: Nihat Dirim...
İzmir'in Foça ilçesinde 1989-1999 yılları arasında belediye başkanlığı yapan ve "efsane başkan"...
